Wat is het verschil tussen AM en PM? Handige weetjes als je in een Engelstalig land op vakantie bent

In een aantal Engelstalige vakantielanden wordt gebruik gemaakt van een 12-uurs tijdaanduiding. Dit is anders dan de 24-uurs tijdnotatie die wij in de meeste westerse landen gebruiken. Op een analoge klok is het verschil meestal niet te zien, maar de digitale klokken in deze landen geven maar tot 12:59 en gaan dan verder bij 01:00. 00:00 komt op digitale klokken in deze landen dus niet voor. Om toch te kunnen weten of het ochtend of middag/avond is wordt er gebruik gemaakt van de AM en PM notatie.

Wat is AM en PM?

AM staat voor Ante Meridium, in het Latijns betekent dit voor “voor de middag”. Alles tussen 00:00 en 12:00 in de 24-uurs tijdnotatie wordt aangegeven met AM. Alles tussen 12:00 en 00:00 wordt aangegeven met PM, wat in het Latijns Post Meridium genoemd wordt. Dit laat zich vertalen naar “na de middag”. In Nederland is lang geleden ook een dergelijk systeem gebruikt bij de spoorwegen, echter werd er toen VM (Voor de Middag) en NM (Na de Middag) gebruikt.

Makkelijk te onthouden door het volgende ezelsbruggetje te gebruiken:

  • AM (Akelige Morgen)
  • PM (Prima Middag)

Waar wordt AM en PM gebruikt?

In de meeste landen wordt de 24-uurs tijdaanduiding gebruikt. In enkele Engelstalige landen als Engeland, Amerika en delen van Canada wordt de 12-uurs aanduiding gebruikt. Houdt hier rekening mee als je naar deze landen op vakantie gaat.

Plaats een reactie