Wat moet je niet vergeten te controleren aan je auto voordat je ermee op vakantie gaat?

Of je nu vliegschaamte hebt, of het simpelweg goedkoper voor je is, er zitten zeker voordelen aan met de auto op vakantie gaan. Op je bestemming kun je gaan en staan waar je wilt, je hoeft niet rond te hangen op vliegvelden of stations en met je bagage te slepen, en je deelt de ruimte alleen met je eigen vakantiegenoten. Natuurlijk is het ook wel vermoeiend om een lange autoreis aan te gaan. Het is dan zaak om ervoor te zorgen dat het niet nog langer duurt of aanvoelt dan nodig is. Daarom moet je aantal zaken niet vergeten te controleren voordat je met je auto op vakantie gaat.

Airco bijvullen

Airco bijvullenWanneer het koud is buiten, kun je in de auto lekker de verwarming omhoog zetten om het warm te krijgen. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je verwarming ook daadwerkelijk werkt. Test je verwarming dus ruim op tijd en laat deze repareren als hij niet naar behoren werkt. Vergeet vooral ook niet om te controleren of je nog voldoende koudemiddel voor je airco hebt. Een autorit kan erg lang duren als je moet zweten omdat je airco het niet doet wanneer je hem nodig hebt. Bespaar jezelf dus het ongemak en controleer deze zaken op tijd, zodat je er nog wat aan kunt doen als het een en ander niet werkt.

De staat van je velgen

Velen van ons rijden wel eens met het wiel tegen een stoeprandje aan. Niet zo erg, denken we dan. Maar is dat ook zo? In de meeste gevallen zal de stoeprand in aanraking komen met de velgen en dorpels, waardoor deze beschadigd kunnen raken. Wacht er niet te lang mee om dit te (laten) repareren, want de schadeplek biedt de mogelijkheid voor roest om zich te kunnen vormen. De langzame schade als gevolg van roest kan de genadeslag zijn voor je velgen. De inwerking van water en zout kan ongestoord plaatsvinden. Door de roest worden de velgen en dorpels vaak van binnenuit aangetast met verzwakking tot gevolg, met alle gevolgen van dien. Bij eenvoudige krasschade kunnen de velgen overgespoten worden. Het kan echter ook dat er speciaal laswerk bij komt kijken wanneer er sprake is van een gescheurde velg. Meestal moet deze dan ook nog gepolijst worden en zullen de kosten aan de hoge kant liggen. Dan is het wellicht beter om te kijken naar vervangende aluminium velgen bij Online-Velgen.nl.

De staat van je banden

Besef dat je je auto intensief gaat gebruiken wanneer je ermee naar een bestemming ver weg rijdt. Vele kilometers schieten weg onder je banden, en dus treedt er sneller dan normaal slijtage op. Slijtage aan je banden is tot op zekere hoogte acceptabel, van vanaf een bepaald punt ook gevaarlijk. Met onvoldoende profiel heb je minder grip op de weg en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Controleer dit tijdig, en zorg als je zelf banden gaat vervangen dat je wielen goed uitgelijnd zijn wanneer je weer de weg op gaat.

De staat van je ruitenwissers

Wanneer lang in de auto zit, kun je ook van de ene weersomstandigheid in de andere belanden. Voorzichtig rijden is belangrijk bij moeilijke omstandigheden. Voldoende zicht is een absolute voorwaarde om te kunnen blijven rijden. Zorg er dus voor dat je ruitenwissers nog steeds naar behoren functioneren en nog wel een tijdje meekunnen voordat je aan je lange autoreis begint.

Plaats een reactie