Wat te dragen onder de skibroek?

Wat je onder je skibroek draagt, wordt een basislaag genoemd. Deze legging is meestal gemaakt van synthetische of fijne natuurlijke stoffen, die je helpen droog te blijven, wat je op zijn beurt weer helpt om warm te blijven.

Eén of twee basislagen

De basislaag is meestal de enige laag die je onder de skibroek draagt, naast je ondergoed in de vorm van een katoenen slip of een bamboe boxershort. Een enkele basislaag werkt in de meeste omstandigheden goed, maar bij zeer koud weer wil je misschien een tweede basislaag onder je skibroek. Je kunt in dat geval ook kiezen voor één enkele dikke basislaag. Een basislaag moet goed aansluiten en relatief dun zijn, zodat je goed kunt bewegen. Eigenlijk zou je het niet moeten voelen dat je nog iets onder je skibroek draagt.

Stoffen

Als je een basislaag draagt die vocht van je huid afvoert, heb je minder kans op schommelingen in je lichaamstemperatuur. Dit is een groot voordeel in koude omstandigheden. Synthetische materialen bieden betaalbare, vocht afvoerende en ademende lagen om onder een skibroek te dragen.

Hoewel nieuwe synthetische materialen stoffen als katoen en zijde al lang hebben verdrongen, zijn er nog altijd wollen leggings te vinden. Net als de synthetische materialen, kan wol vocht goed afvoeren. Dit materiaal droogt alleen niet zo snel als de synthetische stoffen. Toch heeft wol het beste vermogen om de warmte vast te houden. Op extra koude dagen kan deze natuurlijke stof daarom de beste keuze zijn. Veel basislagen zijn gemaakt met merinowol, of een combinatie van merinowol en synthetische vezels.

Lengte van de broek

Basislagen voor onder de skibroek zijn er in twee lengtes: de volle lengte en een 3/4 broek. Een doorlopende broek is de standaardlengte die tot aan de enkels loopt. Kortere, 3/4-lange broeken zijn speciaal ontworpen voor skiërs en snowboarders. Ze stoppen aan de bovenkant van je skischoenen, zodat je geen extra laag in je schoenen hebt.

Plaats een reactie