Weekend trip tip: Antwerpen

Antwerpen een perfecte stad voor een dagje uit. Het is niet al te ver en je bent weg uit Nederland.  Een van de leukste en misschien meest ‘onverwachte’ weekend bestemmingen voor dit seizoen is om de hoek van Nederland. Antwerpen, de Belgisch-Vlaamse cultuurhoofdstad van onze Zuiderburen, is een geliefde shopping en cultuurstad en daarmee perfect voor een weekendje weg!

Antwerpen: de shopstad van België

Shoppen in AntwerpenIn Antwerpen kun je overnachten waar en hoe je maar wilt. Voor een weekendje weg is het wel zo lekker om een mooi hotelletje uit te zoeken. Zo sliep ik ooit naast de kathedraal in een klein pensionnetje waar ik op zondagmorgen door het geluid van de klokken uit bed geslingered werd. Wat niet wegnam dat ik voor een paar tientjes in het bruisende hart van Antwerpen sliep.

Voor veel mensen is Antwerpen vooral een shopping city. In de binnenstad kan je heerlijk winkelen in een ruime en mooie ambiance. Het is niet zo smal en volgepropt als Utrecht of Amsterdam, maar beschikt tegelijkertijd nog wel over dezelfde oud stedelijke uitstraling. Een echte must voor een beetje shopping liefhebber. Vooral tijdens de solden (uitverkoop) is het hier behoorlijk druk en trekken ook special Nederlanders naar Antwerpen voor de laatste en beste koopjes.

Maar ook voor tijdens en na het winkelgenot kan je in Antwerpen goed terecht. Verschillende bekende en onbekende restaurantjes en barretjes helpen om het vertier tijdens de winkelwandeling te verbeteren. Vooral veel biologische tentjes zijn hier in de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten.

Antwerpen cultuurstad

Kathedraal van AntwerpenNatuurlijk kan je in Antwerpen veel meer dan alleen maar de portomonnee trekken voor een nieuw kledingstuk. De stad staat vanouds bekend als diamanthoofdstad van Europa en dat kan je nog steeds zien. In de zogenaamde diamantbuurt in de buurt van het station kan je nog terecht voor een hoopvolle aankoop van een verlovingsring. De vele diamantwinkeltjes werden (en worden) veelal door Joodse families gerunt en ook dat zie je terug in de Joodse wijken en het hoge gehalte aan Chassidische (orthodoxe) Joden die je met krullen en lange zwarte baarden veel tegenkomt in de stad.

Behalve levende musea kan je in Antwerpen ook terecht voor een paar echte, uitgebreide en mooie musea. Zo is het fotomuseum echt een aanrader – waar je wisselende en vaste tentoonstellingen over de foto van vroeger én vandaag kan bewonderen. En de klassieker die je echt niet mag vergeten tijdens een bezoek aan Antwerpen is het museum der schone kunsten, waar je in de omgeving van een stijlvol barok bouwwerk duizenden klassieke en moderne schilderijen kunt bekijken. Je komt hier zéker niet van een koude kermis thuis!

Het heerlijke aan Antwerpen is overigens dat alles met de voet te doen is. Als je je dag in het centrum begint kun je (met eventueel de hulp van een kaart) de hele dag overal naartoe zonder gebruik te hoeven maken van vervoersmiddelen. Naar de Joodse wijk, het museum voor schone kunsten en zelfs een frisse neus halen aan het water – je kan het allemaal gemakkelijk lopen.

Hoe reis je naar Antwerpen?

Met de internationale trein (niet de Thalys maar de ‘gewone’) vanaf Rotterdam ben je er binnen een paar uurtjes, en niet duur ook. Je ontdekkingsreis begint dan ook al op het station van Antwerpen, wat er adembenemend mooi uitziet! Verder kan je ook heel gemakkelijk met de auto uiteraard.

Tips

Het beste kun je een reisgids meenemen om ervoor te zorgen dat je niets van de stad mist! Mijn favoriete reisgids is deze, die laat je namelijk ook plekken zien die aangeraden worden door de locals. Deze reisgids kun je in een fysieke boekvorm kopen of als APP. Ben je nu benieuwd waar je het beste kan overnachten? Of wil je meer lezen over de buurten van Antwerpen? Lees dan alles over een stedentrip naar antwerpen in ons artikel.

Plaats een reactie