Weekend weg tips: Berlijn

Op 13 augustus 1961 is de start van de Berlijnse muur begonnen. Dit zorgde ervoor dat er een scheiding tussen West- en Oost-Berlijn. De muur was in totaal 167,8 km lang. Deze muur stond symbool voor de koude oorlog. Het heeft 28 jaar geduurd voordat de muur op 9 november 1989 vernietigd. De scheiden tussen West- en Oost-Berlijn was toen ‘verdwenen’. Berlijn is een stad met een groot historisch verhaal.

De wijken van Berlijn

Graffiti op een muur in BerlijnToch zijn er veel Berlijners die nog steeds een scheiding tussen Oost en West menen waar te nemen. Zo zijn er typische Oost en West staddelen (Bezirke) die soms wel, en soms niet, op typische Berliner stereotypen berusten. Zo is het westelijke Charlottenburg een zogenaamd posh stadsdeel waar de rijkere inwoners wonen – het grenst dan ook aan de exclusieve Berlijnse shopping straat Küdamm. In praktijk is niets minder waar en wonen lang niet meer uitsluitend of voornamelijke welgestelden inwoners in Charlottenburg. Voor creativiteit en meer studentikoos plezier kan je in het oostelijke Friedrichshain terecht. Hier gebeuren nog steeds veel hippe en vernieuwende dingen – bijzonder veel ontwerpers en kunstenaars proberen vanuit Friedrichshain te werken. Kreuzberg is vervolgens Berlijn’s multiculturele wijk (die steeds meer opgeknapt wordt), terwijl het voormalig hippe oostelijke Prenzlauer Berg tegenwoordig getypeerd wordt als een echt gezinsstadsdeel, waar alle inwoners hun wekelijkse boodschappen in de biologische supermarkt halen. Neukölln is op dit moment dé up-and-coming stadswijk, hip en multiculti, alwaar de restaurantjes en winkels tussen de vele Döner restaurantjes als paddestoelen uit de grond schieten.

Berlijn is een van de hipste steden van de wereld die een internationaal allure heeft en constant nieuwe invloeden aantrekt en in zich opneemt. Berlijn is een kunstenaarsstad, een stad der vrije zielen, een museumstad, een glamourstad – met andere woorden: Berlijn heeft voor iedereen wat te bieden.

Tophotels in Berlijn

Geen stad ter wereld heeft zo’n divers en groot aanbod aan hotels als Berlijn. Je kan hier in de meest luxeuze, bijzondere en design hotels overnachten. Zo is er bijvoorbeeld ook een “Gay” hotel, het Axel Hotel, in Berlijn geopend. Deze keten is gericht op de gay community. Diversiteit en respect, twee kernwoorden waar het hotel waarde aan hecht. Stellen die hetero zijn uiteraard ook welkom, ze noemen het zelf ‘heterofriendly’. De dominante kleur in het gehele hotel is zwart – en er zijn verschillende verstopte whirlpools en luxe massage hoekjes te vinden. Het ligt op een steenworp afstand van de Winterfeldtplatz, waar het bekende shoppinghaus KadeWe te vinden is en het begin van de Kudamm ligt. Klassiek kan natuurlijk ook, met het Ritz-Carlton aan de Potsdamer Platz – een toplocatie om Berlijn direct vanuit te ontdekken. Voor de reiziger die liever low-key en low-budget ergens overnacht, zijn er ook vele budget hotels en hostels.

Vliegtuig of trein naar Berlijn?

ICE naar BerlijnDoor de nog steeds vrij voordelige prijzen van korte vluchten binnen Europa is het over het algemeen goedkoper naar Berlijn te vliegen dan met de ICE te reizen. Via Düsseldorf (aan de Nederlandse grens) kan je bijvoorbeeld al heel goedkoop heen en terug vliegen, terwijl via Schiphol vliegen iets meer kost. Treinen wordt ook nog regelmatig gedaan vanuit Nederland naar Berlijn. Het duurt iets langer, maar je reist dan wel direct naar het centrum en krijgt nog wat mee van de omgeving. Boek dan wel lang genoeg vantevoren, dan kan je nog met een spaartarief reizen. De site die ik heb gelinkt bij Düsseldorf kun je verschillende vlieglocaties kiezen om de prijzen te kunnen vergelijken!

Shopping in Berlin?

Berlijn is naast het Museumsinsel en zijn meer dan 78 musea, ook dé shoppingstad bij uitstek. De Kürfurstendamm af winkelen terwijl je de Porsche’s en Maserati’s  probeert te ontwijken is misschien niet voor iedereens portemonnee weggelegd, maar het plezier kan je er beleven. Sowieso is een bezoekje aan het Kaufhaus des Westens (KadeWe) zeker zijn tijd waard.  Snuif de luxe en glamour op – dat is waar dit warenhuis bijzonder goed geschikt voor is. Vooral als je helemaal naar boven gaat en aldaar aan de oesterbar met verse oesters en champagne luncht – dat kan je je ook zonder een Hummer op de parkeerplaats veroorloven.

Naast de Küdamm is ook de Friedrichstraße vlakbij de Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor een geliefd en mooi winkeldoel. Het grenst aan het bekende Unter den Linden, waar het ook in tijden van herfst en winter altijd sprookjesachtig verlicht is. Aan de Friedrichstraße vind je bijvoorbeeld Galeries Lafayette en veel luxe modelabels.

Reistips!

  • Boek een ticket vanaf Düsseldorf-Weeze (NRN) of Münster-Osnabrück (FMO) en vlieg retour voor weinig geld.
  • Liever met de trein? Boek dan zo lang mogelijk van tevoren een kortingsretour om zo voordelig mogelijk te reizen.
  • Huur een fiets in Berlijn! Je bent bijna sneller dan de S-Bahn en je komt nog eens iets bijzonders tegen. En het is nog gezond ook.
  • Zin in het wilde uitgaansleven van Berlijn? Kijk op de Berlin 030 website voor alle feesten en clubs.
  • Uit eten in Berlijn is voordelig voor de Hollandse portomonnee, dus geniet iedere avond van een restaurantje. Ga voor sushi, typische Duitse Kartoffeln of heerlijk Asiatisch eten voor onder tien euro! Kijk voor tips voor Berlijnse restaurants op Good Food In Berlin.
  • Wil jij niets missen in Berlijn? Dan heb je echt een goede reisgids nodig. We hebben al eens eerder over Berlijn geschreven en hierin verteld welke reisgids jij het beste mee kan nemen. Lees dan ons artikel over Berlijn.
  • Voor het culturele genot is het zeker een aanrader een museum of de opera te bezoeken, bijvoorbeeld de Komische Oper.

Plaats een reactie