Welk rijbewijs voor aanhangwagen

Er ontstaat vaak onduidelijkheden over het rijbewijs voor een aanhangwagen. Welk rijbewijs heb ik nodig om mijn 1000 kg aanhanger te mogen trekken? Er wordt vaak gedacht dat wanneer een aanhangwagen meer weegt als 750 kg je een rijbewijs BE nodig hebt om deze te mogen trekken. Dit is echter niet zo.

Maximaal gewicht BE-rijbewijs

Een BE rijbewijs is het meest uitgebreide aanhangwagen rijbewijs. Ben je in bezit van zo’n rijbewijs dan mag je met een zware combinatie de weg op. Het maximale laadvermogen waar je de weg mee op mag met een rijbewijs BE is 3500 kg. Zwaardere uitvoeringen van normale aanhangwagens bestaan ook niet. Voor mensen die voor 19 januari 2013 het BE rijbewijs gehaald hebben, gelden andere regels. Hier hoeft geen rekening gehouden te worden met het een maximaal laadvermogen. Let natuurlijk wel op dat het trekkende voertuig het wel aan kan.

BE rijbewijs kosten

De prijzen voor een BE rijbewijs verschillen erg met elkaar. Heb je namelijk al veel ervaring met het trekken van een aanhangwagen (een zware aanhangwagen) dan is er een versneld pakket met een kort lespakket en examen de prijs van dit pakket is €349,-. Heb je nog geen tot weinig ervaring dan wordt dit pakket afgeraden. Belangrijk is dat je deze zware combinatie echt onder controle hebt natuurlijk.

Rijbewijs B

Heb je geen extra rijbewijs meer gehaald en ben je dus alleen in het bezit van een rijbewijs B? Je mag wanneer je in het bezit bent van een B rijbewijs wel een aanhanger trekken. Dit geldt voor aanhangwagens met een bruto laadvermogen niet meer dan 750 kg. Maar ook geldt dit voor een combinatie van het gewicht van de auto en het maximaal laadvermogen van de aanhangwagen. Is dit niet meer als 3500 kg dan mag je ook met deze combinatie rijden met een rijbewijs B. Let wel op door sommige aanhanger onderdelen wordt eigen gewicht van de aanhanger hoger, het bruto laadvermogen wordt dan dus minder.

Rijbewijs B + code 96

Voor een rijbewijs B met een code 96 gelden weer andere regels. Maar waar staat het code 96 eigenlijk voor? Code 96 is een tussenstap tussen het B rijbewijs en het BE rijbewijs. Wanneer je code 96 achter B hebt geeft dit aan dat je met een zwaardere combinatie mag rijden. Door de code 96 mag je met een combinatie van maximaal 4250 kg rijden. De kosten van deze code beginnen vanaf €595.

Welke caravan mag ik trekken met rijbewijs B

Voor een caravan gelden dezelfde regels als voor een aanhangwagen. Is de combinatie van het trekkende voertuig en het maximale gewicht van de caravan niet meer dan 3500 kg dan mag je met deze combinatie rijden met een rijbewijs B. Ook mag je de caravan trekken als het bruto laadvermogen niet meer is dan 750 kg.

Plaats een reactie