Wildkamperen in Zweden, één worden met de natuur

In Europa zijn er maar weinig plekken waar je mag wildkamperen. In Nederland is het zelfs ten strengste verboden. In Zweden, Finland en Noorwegen is het al jaren toegestaan om te kamperen in het wild, mits je je aan de lokale regels houdt. Wildkamperen zorgt ervoor dat je je helemaal één voelt met de natuur waardoor je helemaal tot rust komt en je het gevoel hebt dat je even alleen op de wereld bent. Hop, pak die kampeerspullen en vertrek naar het adembenemende Zweden!

Houd je aan het allemansrecht

Belangrijk om te weten is dat wildkamperen in Zweden is toegestaan, mits je je aan de drie regels van de allemansrecht (Allemansrätten) kunt houden:

  1. Je verblijft maximaal 24 uur op dezelfde plek;
  2. Je gaat met respect om met de natuur en de lokale bevolking. Dit betekent dat je je rommel opruimt en de plek schoon achterlaat;
  3. Je blijft uit de buurt van privéterrein en je blijft uit het zicht van woonhuizen.

Kun je je aan deze regels houden, dan ben je vrij om je tentje overal in de natuur neer te zetten en te genieten van de fantastische omgevingen en natuur die Zweden te bieden heeft.

Wildkamperen met een camper in Zweden

Het ultieme ‘wildkamperen’-gevoel ervaar je natuurlijk het meest en beste als je helemaal terug naar de basis gaat: kamperen in een tentje. Maar voor wat meer comfort is het ook fijn om met een camper de Zweedse natuur in te trekken. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een camper huren via Goboony. Het is toegestaan om met een camper wild te kamperen in Zweden, maar hier zijn wel wat extra regels aan verbonden. Het is namelijk verboden om met motorvoertuigen op onbedekte bodem in de natuur te rijden. Deze regel is ingesteld omdat anders de kwetsbare grond gauw beschadigd kan raken. Om precies te weten waar je wel mag staan met je camper is het handig om van tevoren informatie in te winnen over waar je wel en niet mag staan. Lokale toeristenbureaus of de toeristeninformatie van Zweden kunnen jou hier alles over vertellen.

Helemaal back to basic

Wildkamperen betekent helemaal terug naar de basis. In het wild vind je geen stroom, laat staan Wifi, gas of een toilet. Dit houdt in dat je zelf een vuurtje moet maken (of een gasstelletje mee moet nemen) om je eigen eten te bereiden. Winkels liggen niet op een paar honderd meter afstand dus wees hier voorbereid op. Sla van tevoren genoeg drinkwater, snacks en eten in zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Overigens kun je het meeste water uit meertjes in Zweden prima drinken, maar wil er zeker van zijn: koop dan drinkwater in de supermarkt.

Daarnaast kent het wildkamperen dus ook geen toilet of douche. Dit doe je allemaal in de natuur. Overigens is dit prima te doen bij het meertje in de buurt. Het water is schoon en wanneer je biologisch afbreekbaar shampoo meeneemt, kun je je haren in het meer wassen en komen er geen chemische middelen in de natuur terecht.

Is wildkamperen gevaarlijk?

Kamperen überhaupt brengt risico’s met zich mee, maar zelfs in je eigen huis loop je risico’s. Tijdens het wildkamperen kun je verschillende wilde dieren tegenkomen, maar in principe vormen die geen bedreiging. Ze vormen wel een bedreiging als jij een bedreiging voor hen vormt. Laat het dus nooit zover komen! Het meest voorkomende dier dat je in Zweden tegen kunt komen is de Eland.

Daarnaast heb je van criminaliteit tijdens wildkamperen vrij weinig last, want de meeste criminaliteit vindt plaats in de bewoonde wereld dus wees hier niet bang voor.

Hoe kies je een goede plek?

De ideale plek is voor iedereen anders. Wil je complete stilte of geniet je intens van het geluid van een waterval? Wil je het liefst bij het water staan of juist niet? Het water heeft zijn voor- en nadelen: in de zomermaanden vinden muggen het heerlijk om je te komen vergezellen en juist zo vlak bij het water zijn het er nog 10 keer zoveel als bij een plek zonder water. Houd hier dus rekening mee en zet je tent een flink aantal meters van het water vandaan. Daarnaast is het altijd handig om je tent op te zetten wanneer het nog licht is, omdat, als het echt donker is, je in de wilde natuur geen natuurlijk licht zult hebben.

Plaats een reactie