Zo ga je zonder stress op vakantie: 5 tips

Hoewel we allemaal willen uitrusten en genieten op vakantie, kun je in de aanloop naar de vakantie behoorlijk wat stress ervaren. Alles moet perfect zijn om volop te kunnen genieten, dus ook je overnachtingsplekken, het transport en de activiteiten die je gaat doen. Dit organiseren kan een logistieke nachtmerrie zijn. Toch kun je met een paar simpele tips en trics minder gestresst op vakantie gaan.

1. Leg belangrijke papieren op tijd klaar

Het lijkt logisch om belangrijke papieren, zoals je paspoort, op tijd klaar te leggen. Toch beginnen we vaak eerst met het inpakken van onze kleding en persoonlijke spullen. Draai dit nu eens om en check je paspoort allereerst op geldigheid.

Sommige landen vereisen dat je paspoort nog een bepaalde tijd geldig is. Zie je dit op tijd, dan kun je nog gemakkelijk een nieuw paspoort aanvragen als dat nodig is. Ga ook na of het land van je bestemming een visum vereist.

Check verder of je verzekering de activiteiten dekt die je wilt gaan doen. Bij sommige verzekeringen zitten gevaarlijke sporten als bungee jumpen niet in het standaardpakket. Dan moet je je bijverzekeren als je goed verzekerd op reis wil.

2. Zorg voor een basisvoorraad gezonde voeding

Als je op reis gaat naar een gebied waar weinig winkels zijn, is het handig om een basisvoorraad gezonde voedingsmiddelen mee te nemen. Dan heb je altijd wat bij de hand om te eten en dat voorkomt stress.

Denk bij gezonde voedingsmiddelen aan noten, rozijnen en gezonde repen van havermout en quinoa. Het kan ook handig zijn om een zakje havermout mee te nemen, zodat je een gezond ontbijtje kunt maken.

3. Neem verder zo min mogelijk mee

Hoe meer spullen je meeneemt, hoe zwaarder je tas en hoe stressvoller je reis is. Je moet dan namelijk steeds letten op al je bezittingen. Een lichte tas met enkel de noodzakelijke spullen voor op vakantie maakt het overzichtelijk en geeft rust.

In de meeste landen kun je dingen die je bent vergeten nog kopen, dus dat is een geruststellende gedachte.

Er zijn ook spullen die zeker de moeite waard zijn om mee te nemen. Bijvoorbeeld zaken die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Denk aan een sarong of een grote sjaal. Deze kun je niet alleen als kledingstuk dragen, maar je kunt hem ook om je schouders slaan als het in de ochtend koud is.

Als je je wilt omkleden op het strand biedt een sarong eveneens een uitkomst. Opgerold kan hij dienst doen als kussen. Mocht je onverhoopt geen handdoek hebben, dan kan een sarong zelfs hiervoor dienen. Op deze manier kan een simpel kledingstuk een heleboel stress voorkomen.

4. Laat ruimte voor spontaniteit

Soms wil te veel activiteiten inplannen en te veel spullen inpakken voor je vakantie. Dan wordt het regelen van je vakantie eerder een werkaangelegenheid dan een ontspannen bezigheid. Kijk dus vooral wat je écht wil meenemen en doen op vakantie. Ga ook na of dat haalbaar is zonder stress.

Het beste van vakantie is simpelweg het ervaren van nieuwe plekken en het ontmoeten van nieuwe mensen. Laat in je reisschema dan ook ruimte voor spontane acties. Zorg er eveneens voor dat er ruimte is om langer op een fijne plek te blijven. Als je op zo’n moment moet vertrekken omdat je volgende activiteit gepland staat, geeft dat immers stress.

5. Neem je eigen supplementen en medicatie mee

Niets is stressvoller dan in een ander land naar medicijnen te moeten zoeken als je die nodig hebt. Neem ze daarom zelf mee en pak ook een afgepaste hoeveelheid van je supplementen in. Voor je weerstand kun je denken aan vitamine C, vitamine D, ijzer en zink.

Neem niet alleen de beste vitamine C en D mee, maar ook de beste zinktabletten. Het gaat dan onder andere om de beste biobeschikbare vormen van deze voedingsstoffen. IJzer werkt vaak het beste in vloeibare vorm, maar kan minder handig zijn als je met het vliegtuig gaat.

Denk ook aan andere supplementen die je gezondheid op vakantie ondersteunen. Bijvoorbeeld omega 3-vetzuren om je ogen te ondersteunen in het geval van droge lucht en goede probiotica ter ondersteuning van je darmen. Zo ga je goed voorbereid op reis en voorkom je onnodige vakantiestress.

Plaats een reactie