Zo kies je een vouwwagen die het beste past bij jouw vakantie

De vrijheid die je ervaart met een vouwwagen is ongeëvenaard. Je hangt ‘m achter je auto en gaat en staat waar jij dat wilt. Je hoeft onderweg geen hotel te boeken om even uit te rusten. Je zoekt gewoon een camping en zet je vouwwagen op. Lekker je eigen plekje waar je in alle rust kunt opladen voor de rest van je vakantie. Maar welke vouwwagen is geschikt? Hierbij zijn een aantal factoren van belang. Natuurlijk met hoeveel mensen je bent en waar de reis naartoe gaat. Maar ook hoezeer je gesteld bent op comfort en luxe. En in welke auto je rijdt, want die moet de vouwwagen natuurlijk wel in elk landschap met gemak kunnen trekken. Ook je bestemming is van invloed bij een vouwwagen kopen. Als je vaak naar Scandinavië reist moet de verwarming en isolatie belangrijker dan als je meestal naar Zuid-Europa op vakantie gaat. En wat is eigenlijk het verschil tussen een vouwwagen, een klapcaravan en een tenttrailer? We leggen het uit in dit artikel.

De vouwwagen

Je kunt de vouwwagen het beste omschrijven als een kruising tussen een tent en een caravan. Ze worden dan ook wel tentwagens genoemd. In feite is het een tentzeil over een frame dat uit kan vouwen. Het dak is van kunststof en dient als deksel voor de aanhanger als de vouwwagen is ingeklapt. Uitgevouwen is het een caravan met muren van tentzeil en een hard dak. Ingevouwen is het een dichte aanhangwagen van kunststof. Vroeger was een vouwwagen een goedkoper en lichter alternatief voor de caravan, tegenwoordig kiezen mensen die het gevoel van een tent willen maar met het comfort van een caravan. Vouwwagens zijn er dan ook in alles soorten en maten. Naast de klassieke vorm van stoffen wanden en een plastic dak zijn er ook veel andere modellen vouwwagens. Let ook even op het gewicht, als die namelijk boven de 750 kilogram is moet je een aanhangerrijbewijs hebben.

De klapcaravan

Een andere vorm die nog iets dichter bij de caravan komt is de zogenaamde klapcaravan. Hierbij zijn de wanden niet van tentzeil maar ook van kunststof. Je klapt dus letterlijk de wanden omhoog en laat het dak daarop rusten. Klapcaravans worden niet veel meer in ons land gemaakt vanwege de hoge productiekosten, maar er zijn grote groepen enthousiastelingen die hun klapcaravan nog steeds koesteren. Zo zijn er zelfs klapcaravanclubs en worden er meet & greets gehouden waar klapcaravan-adepten elkaar ontmoeten.

De tenttrailer

Tot slot is er ook nog de tentwagen of tenttrailer. Dit is een soort aanhangwagen waarmee je een volledig in tentzeil uitgevoerde tent vervoert die je ter plekke uitvouwt. Grote voordeel van een tenttrailer is dat de complete tent makkelijk van de wagen afgehaald kan worden zodat een aanhangwagen overblijft die je het hele jaar kunt gebruiken. Tenttrailers zijn compleet te koop, maar als je handig bent kun je zelf ook een bouwen op een bestaande aanhangwagen. De aanhangwagen moet uiteraard wel RDW-goedgekeurd zijn.

Plaats een reactie