GaiaZOO Kerkrade, dierentuin gebaseerd op moeder Aarde

In Zuid-Limburg ligt in de plaats Kerkrade de grote en prachtige dierentuin GaiaZOO. De naam verwijst naar de Griekse godin van de aarde, Gaia. Het park is ontworpen met de Gaia-hypothese, dat de Aarde een groot levend organisme is. Deze moeder Aarde gedachte is gebruikt als basis van het moderne dierenpark. Het park werd in 2005 feestelijk geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, onder de naam GaiaPark. Later (in 2010) kreeg het park de naam GaiaZOO. Het welzijn van de dieren staat in het park centraal. In dit park vindt je daarom geen olifanten, het dierenpark heeft voor deze enorme beesten te weinig leefruimte. De dierentuin is ingedeeld in 4 themagebieden met in elk thema bepaalde dieren. In het park staat dit duidelijk aangegeven met  handige leesborden. De thema’s zijn op de plattegrond onderverdeeld in vier kleuren: Themagebieden GaiaZooblauw, geel, rood en groen. Het hele park is mooi aangekleed in het thema waar jij je op dat moment bevindt. Naast de thema’s zijn er in het park totaal 3 horecagelegenheden en nog 4 speelplaatsen.

Themagebied Taiga

Wolf met 1 oog in GaiaZOO KerkradeDe Noordelijke wereld tussen toendra en steppe, de taiga. In dit themagebied vindt je allerlei dieren die in dit klimaat kunnen leven. De berberaap is de nieuwste diersoort in dit gebied. In dit themagebied kun je wandelen door verschillende volières, zo kom je bijvoorbeeld extra dichtbij de gieren voor fantastische fotomomenten. In de wolvenvallei kan je een wolf met maar één oog spotten. De wasberen zitten samen in een verblijf met de stinkdieren. De dieren leven in harmonie samen en op het moment dat wij langsliepen kregen ze bijna te eten. Alle wasberen zaten al klaar, en er zat 1 stinkdier tussen dit hoopje wasberen verstopt. They still haven't noticed memeHierdoor moesten wij denken aan de internetmeme: Day 33: They still suspect nothing. Hoewel een stinkdier niet grijs is natuurlijk, moesten wij daar toch om lachen. Neem zeker ook een kijkje bij de schattige otters en rode panda’s. Bij de rode panda’s moesten we eerst goed zoeken, ze zaten goed verstopt in de hoge bomen.

Themagebied Limburg

In het gele themagebied is alles ingericht voor de kleine kinderen. Hier vind je namelijk de kinderboerderij. Van schattige konijnen en cavia’s tot knuffelen met geitjes. Allerlei beesten van de boerderij kun je hier terugvinden. De varkens maakte op het moment dat wij daar maken veel lawaai , waardoor het hilarisch was om naar te kijken. De geiten braken de boel bijna af in hun hok, en de ezels waren aan het balken. Het was een gezellige leuke beestenbende. De dieren zitten in mooie verblijven, de varkens hadden er een gave modderpoel bij waar ze lekker met hun neuzen in konden wroeten. Stuk voor stuk blije boerderijdieren.

Themagebied Savanna

Klipdas in GaiaZOO KerkradeIn het Savanna gebied loop je rond in Afrikaanse sferen. Bij de leeuwen is het super leuk aangekleed door de safariauto die half in het verblijf van de leeuwen staat. De kinderen kunnen op de auto zitten (volwassenen ook), hier kun je een leuk familiekiekje nemen. Helaas waren de leeuwen op het moment dat wij er waren niet te zien. Het park is gelukkig zo groot dat dit voor ons niet zo’n probleem was. We hebben ons flink vermaakt bij de kleine Timon’s (de stokstaartjes) en een struisvogel die enorm nieuwsgierig naar ons was. De wilde honden waren flink aan het spelen, wat er grappig uitzag. Alsof ze aan elkaars poten aan het kluiven waren in plaats van aan het eten. Natuurlijk heb je in dit deel ook de neushoorns, zebra’s en de giraffen. Dit dierenpark heeft zoveel dieren te zien, dat het lastig is om ze allemaal te benoemen.

Themagebied Rainforest

Kuifseriema in GaiaZOO KerkradeIn dit gebied vind je allerlei diersoorten die je kan vinden in het regenwoud. Zo zag ik een nieuwe diersoort die ik nog nooit had gezien. Het ging om de kuifseriema, een grappige vogel. Check de foto hiernaast. Deze vogel blijkt slangen te kunnen vermoorden door ze dood te slaan, niet zo’n onschuldig vogeltje dus. Zoek dat maar eens op Youtube! In dit gedeelte zitten ook verschillende soorten apen, van gorilla’s tot slingerapen. Er is een gebied waar je tussen de apen kan lopen en dat is waar de doodshoofdaapjes zitten. Hier mag je de buggy’s niet meenemen en zorg er echt voor dat je tas dicht is. Persoonlijk vind ik de Capibara’s een van de leukste diersoorten. Ze zien er uit als uit de klauwen gewassen cavia’s, en ik had vroeger als kind altijd cavia’s. Een kleine upgrade omdat ik nu volwassen ben? In het terrarium zie je allerlei soorten amfibieën, gifkikkers, slangen en een vogelspin. Wil je foto’s maken bij het terrarium dan heeft Nick hier tips geschreven voor fotograferen in de dierentuin.

Reuzenmiereneter in GaiaZOO KerkradeVandaag heb ik meerdere diersoorten voor het eerst gezien of zelfs gehoord, ondanks ik vaak naar dierentuinen ga en erg van dieren houdt. Van de boshond had ik nog nooit gehoord en ik had niet verwacht dat de reuzenmiereneter zó groot was. GaiaZOO als je dit leest: mag ik de miereneter lenen op het moment dat mijn tuin weer ontploft met mieren? Zodra de mieren weg zijn breng ik de miereneter gelijk weer terug!

Speelgelegenheden voor kinderen

Plattegrond GaiaZOO KerkradeZoals ik in het begin aangaf zijn er 4 gelegenheden aangegeven op de plattegrond om te spelen.
Een van deze gelegenheden is de DinoDome, wat in de sfeer van de dinosaurussen is. Het is het grootste Europese Dinopark. Het is een overdekt speelparadijs, waar de kinderen flink kunnen klimmen en klauteren. Loop tussen de uitgestorven dino’s. De draaimolen is dit keer niet met paarden, maar met dinosaurussen. Verder heb je in het park nog een speeltuin, de JungleTour en de waterspeelplaats. Zorg in ieder geval voor een paar droge kleren, mochten er ongelukjes gebeuren in het enthousiasme van een kind.

Tickets voor GaiaZOO

Waar kun je nu het beste de tickets bestellen. Dit kan heel gemakkelijk via de site van GaiaZOO. Natuurlijk kun je ook nog kaarten kopen op het moment dat je daar aankomt. Bekijk zeker of er momenteel nog acties lopen via de ANWB site, of zelfs via Albert Heijn.

Beoordeling van GaiaZOO

In de top 10 leukste dierentuinen hebben wij ook GaiaZOO een plekje gegeven. Lees snel op welke plek GaiaZOO staat en laat ons weten wat jouw top 10 leukste dierentuinen van Nederland zijn.

Plaats een reactie