Fotograferen in de Dierentuin tips & tricks

Zelf ben ik een aantal jaren geleden begonnen met dierentuinfotografie. Dieren zijn voor mij de leukste onderwerpen van mijn foto’s omdat ze zo ontzettend onvoorspelbaar zijn. Dierentuinfotografie is ondertussen een van mijn grootste hobby’s en op Instagram zijn er al ruim 7000 mensen die mijn account met dierenfoto’s vrij actief volgen. Dieren zijn extra leuk om te fotograferen omdat ze over het algemeen niet poseren voor een foto (behalve sommige gorilla’s misschien). Hieronder zal ik een aantal tips geven over dierentuin fotografie die ik zelf vaak gebruik.

Wat heb je nodig voor dierentuinfotografie?

Canon 70-200 F4 L die ik gebruik voor dierentuinfotografieOm dieren in de dierentuin goed te kunnen fotograferen heb je in de meeste gevallen wel een aardige zoomlens nodig. Voor elke camera zijn er diverse zoomlenzen beschikbaar, en het is afhankelijk welke camera je hebt en wat je budget is welke lens er goed bij je past. Kijk hier voor het complete overzicht aan zoomlenzen. Een lens met image stabilizing is prettig maar al mijn foto’s zijn gemaakt met een Canon 70-200 F4.0 L zonder stabilisatie, dus dit is zeker niet perse nodig. Zorg er voor dat je een camera hebt die snel kan focussen en af kan drukken, zo mis je nét dat ene moment dat het dier er perfect voorstaat niet! Gebruik in ieder geval nóóit een flitser in de dierentuin, de dieren kunnen hiervan schrikken en gestrest raken, dit maakt je foto’s niet mooier en de dieren zullen er ook niet blij mee zijn.

Waar moet je op letten bij fotograferen in de dierentuin?

Weerspiegeling in het glas bij fotograferen in de dierentuinNatuurlijk is het slim om op een aantal dingen te letten als je naar de dierentuin gaat om te fotograferen. Let natuurlijk goed op je spullen en zorg dat je alles veilig opbergt. Ben voorzichtig met je spullen en zorg dat je goede bescherming hebt. Zo fotografeer ik zelf altijd met mijn zonnekap op het einde van de lens. Dit heeft twee voordelen; je stoot minder makkelijk met je lensglas ergens tegen aan. Daarnaast is het bij sommige dieren niet mogelijk om ze te fotograferen zonder glas ertussen, door je zonnekap tegen de ruit aan te drukken en een foto te maken voorkom je weerspiegelingen in het glas. Soms lukt dit niet en kan je nog steeds een gaaf effect krijgen zoals op de foto hier rechts.

Tips voor de mooiste dierentuin foto’s

Natuurlijk kan je er niet standaard van uit gaan dat een tripje naar de dierentuin geweldige foto’s oplevert. Soms kom ik terug met 15 geweldige foto’s en de andere keer met 1 of 2 goede foto’s en soms zelfs helemaal niets. Soms zit het weer niet mee of zijn er maar weinig dieren te zien. Met onderstaande tips kan je in ieder geval zorgen dat het niet aan jezelf ligt.

Wees creatief

Deze tip komt heel vaak voorbij in allerlei blogs over fotografie. Maar wees creatief, probeer eens een andere hoek of probeer een dier vast te leggen op een manier die je niet vaak ziet. Door te zorgen dat jouw foto iets laat zien wat zeldzaam is maak je foto vanzelf al een stuk interessanter dan een foto waarvan er al honderden zijn.

Fotografeer door het gaas heen

Uil in diergaarde blijdorp gefotografeerd door een hekwerkHeb je een zoomlens? Ga dan zo dicht mogelijk bij het gaas staan of druk zelfs je lens helemaal tegen het gaas aan. Je zou denken dat je dan een wazige vlek krijgt in je foto’s, en soms is dat ook zo, maar in de meeste gevallen wordt het gaas zo wazig als je inzoomt dat het helemaal niet opvalt. Op de foto van een uil hier rechts valt het ook pas op als je lang en goed naar de foto kijkt.

Heb geduld

Soms zijn er dieren die niet erg actief zijn, of verstopt liggen achter een bosje. Kom later nog een keer terug, of ga op een bankje zitten in de buurt van de dieren zodat je in de gaten kan houden wanneer ze actief worden. Vooral bij grote katachtigen kan het zijn dat ze ineens erg actief worden, en dan wil je die momenten niet missen.

Bereid je goed voor en kies interessante dieren uit

Foto van Panda in Ouwehands dierenparkKijk voor je naar de dierentuin gaat goed welke dieren er te vinden zijn. Soms wil je eerst bepaalde dieren zien die in de ochtend actief zijn. Of misschien zitten er wel hele zeldzame dieren die je graag wil fotograferen in de dierentuin waar je heen gaat. Door goed te plannen en interessante dieren uit te kiezen heb je de meeste kans op een top foto! Dieren met veel kleuren of felle ogen doen het vaak erg goed op de foto.

Dieren fotograferen in de winter in een dierentuin

Prairiehond in de winter in de dierentuinIn de winter zijn natuurlijk veel dieren binnen in de dierentuin. Daarnaast zijn de kaartjes vaak wat goedkoper en is het veel minder druk in de winter in de dierentuin. Hierdoor kan je beter je tijd nemen en je onderwerp vanuit meerdere hoeken rustig fotograferen. Kleine tip als je bijvoorbeeld een vlindertuin binnenloopt in de winter. Houdt je lens even onder de brillenkastjes, deze blazen warme lucht over je lens zodat deze niet aanslaat zodra je binnenloopt. Anders kan je het eerste half uur geen scherpe foto maken door de aanslag op je lens. Hier rechts een voorbeeld van een foto die gemaakt is in de dierentuin in de winter.

Fotografie cursus dierentuin

Als je het echt leuk vindt zijn er ook dierentuinen die fotografie cursussen aanbieden. Informeer hiervoor bij je lokale dierentuin naar de mogelijkheden. Safaripark Beekse Bergen biedt een uitgebreide fotografiecursus aan vanaf € 102,50 op bepaalde datums. Tijdens deze workshop fotograferen in de dierentuin krijg je een lunch, ontvangst met koffie en gebak en een drankje achteraf. Daarnaast ga je met de huisfotograaf twee keer door het park mee om foto’s te maken. De huisfotograaf van de Beekse Bergen kent het park als geen ander en weet ook precies wanneer je waar moet zijn voor de beste foto’s.

1 gedachte over “Fotograferen in de Dierentuin tips & tricks”

Plaats een reactie