8 tips voor je eerste roadtrip

Ben je tot nu toe altijd met je ouders op vakantie geweest en wil je er nu zelfstandig tussenuit? Dan is een roadtrip de beste een unieke ervaring voor je eerste zelfstandige vakantie. Daarnaast is het ook nog eens erg budgetvriendelijk. Je maakt zoveel meer dingen mee dan dat je met het vliegtuig naar je bestemming vliegt. Je kunt helemaal je eigen plan trekken en stoppen waar en wanneer jij maar wil. Blijkt de ene stad leuker te zijn dan je van tevoren gedacht had? Dan blijf je toch nog lekker een dagje langer. Met de auto kun je gaan en staan waar je maar wilt en ben je zo vrij als een vogel.

1. Haal je rijbewijs

Mocht je je rijbewijs nog niet gehaald hebben, dan is dit natuurlijk de eerste stap voordat je aan een roadtrip kan beginnen. Het is belangrijk om veel tijd vrij te maken voor het oefenen van de auto theorie. Daarnaast is een goede rijschool natuurlijk ook een belangrijke eis. Als je een aantal lessen hebt gehad dan kan je op voor je rijbewijs. Als je op tijd begint met lessen dan kan je tijdens de zomervakantie lekker met de auto op pad voor je eerste roadtrip! Voor meer informatie over het halen van je rijbewijs kan je terecht bij het CBR.

2. Plan de route

Het is handig om van tevoren met jouw reisgenoot of reisgenoten te bespreken wat de plekken zijn die jullie bezocht willen hebben. Wanneer gaan jullie weg en wanneer wil je weer terug zijn? Maak een globale planning en check of iedereen zich in dit plan kan vinden. Het is belangrijk om de reistijden naar de bestemmingen goed in de gaten te houden en niet langer dan acht uur te rijden. Wissel na twee uur van bestuurder en neem in de tussentijd genoeg rust zodat je weer opgeladen en veilig de weg op kunt. Er zijn vanuit Nederland veel mooie bestemmingen bereikbaar met de auto. Een van onze bloggers is bijvoorbeeld in de moezelstreek geweest.

3. Controleer de auto

Eigenlijk is dit wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven voor een roadtrip. Zorg ervoor dat je auto in orde is, dat je een reservewiel bij je hebt, dat er genoeg koelvloeistof aanwezig is en je de benodigde spullen voor pech onderweg bij je hebt. Controleer daarom ook goed wat de voorschriften van het land zijn waar jouw route doorheen loopt. Zorg er daarnaast voor dat je goed verzekerd bent voor pech onderweg of een eventueel ongeval.

4. Bespaar op benzinekosten

Tijdens je roadtrip zal je behoorlijk wat kilometers maken. Je zult daarom ook regelmatig moeten tanken om verder te kunnen rijden. Om te besparen op benzinekosten is het belangrijk om onderweg goed in de gaten te houden wat de benzineprijzen zijn. Probeer in goedkopere landen te tanken. Benzine is bijvoorbeeld in Duitsland goedkoper. Het is dus beter om in Duitsland de tank vol te gooien, dan in Nederland. Heb je een stop gemaakt in een klein dorpje? Probeer hier een tankstation te vinden. Benzine en diesel is hier vaak goedkoper dan bij de tankstations langs de snelweg. De belangrijkste tip: tank op tijd. Je wilt niet met een lege tank langs de weg komen te staan.

5. Neem een koelbox mee

Je bent niet zomaar van de een op de andere bestemming. Daarom is het fijn om etenswaren voor onderweg mee te nemen. Zo hoef je niet iedere keer te stoppen voor jouw maaltijd. Een kleine snack of lekker koud water onderweg is eigenlijk een must. Zorg voor een koelbox! Het eten en drinken blijft lekker koel en het scheelt je een hoop geld. Eten en drinken bij een wegrestaurant is vaak erg prijzig. Bovendien kun je bij aankomst op je bestemming direct genieten van een lekker koud biertje.

6. Zorg voor goede navigatie

Niets is zo vervelend dan een paar keer de verkeerde route te nemen. Als je geen navigatiesysteem in je auto hebt, koop dan een TomTom of download bijvoorbeeld kaarten op je telefoon. Of ga voor een ouderwetse papieren wegenkaart, maar controleer de bijrijder dan eerst op zijn of haar ‘kaart lees-skills’. Bovendien moet de bijrijder wel continu alert zijn.

7. Neem genoeg entertainment voor onderweg mee

Een lange tocht door bijvoorbeeld Duitsland of de zoveelste file kan je je op een gegeven moment gaan vervelen. Wees hierop voorbereid. Van tevoren kun je al een heleboel voorbereiding treffen hierin. Download bijvoorbeeld je favoriete afspeellijsten van Spotify, ga op zoek naar een leuke podcast, koop luisterboeken of ga op zoek naar oude cd’s zodat jullie heerlijk kunnen meezingen met de gouwe ouwe van toen.

8. Koop een vignet en zorg voor kleingeld

In sommige landen is het plaatsen van een vignet op de voorruit van een auto verplicht. Zo’n vignet kun je vaak al in Nederland bij de ANWB kopen, maar ook onderweg bij een tankstation. Denk hier wel aan want het kan je behoorlijk wat geld kosten als je zonder vignet in het land rijdt waar dit verplicht is. Daarnaast moet je in landen als Italië, Oostenrijk en Zwitserland tol betalen om verder te kunnen reizen. Vaak kun je in dit soort gevallen ook pinnen, maar het is altijd fijn om kleingeld bij je te hebben. Ook is het natuurlijk superfijn om onderweg van schone toiletten gebruik te kunnen maken. Vaak moet je daarvoor betalen en wordt er dan wel verwacht dat je kleingeld bij je hebt zodat je het in de automaat kunt werpen.

Het allerbelangrijkste is dat je goed gezelschap meeneemt op reis. Wees je bewust van jezelf, denk er goed over na met wie je de roadtrip maakt en ben er zeker van dat je wel wat van elkaar kunt hebben. Geloof ons, de stemming wordt er niet leuker op als je weer eens een afslag hebt gemist en je zit al behoorlijk wat uurtjes bij elkaar op de lip.

Plaats een reactie