Pre-vakantie checklist; dit wil je weten!

De voorpret is soms bijna nog groter dan het plezier op de reis zelf, maar er is toch stiekem niets leuker dan een vakantie. Van een weekje in een bungalowpark tot verre reizen naar Azië; iedere trip verdient zijn eigen plekje en ze kunnen allemaal fantastisch zijn. Hier zeggen we met klem ‘kunnen’ want het is vaak wel belangrijk om vooraf even goed je huiswerk te doen. Zeker bij verre reizen kan een goede voorbereiding nogal een verschil maken tussen een succesvolle en een mislukte reis. Daarom hier de zaken waarvan het goed is dat je ze vooraf even checkt!

Vaccinaties

In Nederland ben je in je jonge jaren wellicht gevaccineerd voor de meest gangbare zaken, maar in het buitenland heersen hele andere virussen en bacteriën. Check vooraf wat de aangeraden vaccinaties zijn en haal deze bij de huisarts of plaatselijke GGD. Zo zijn vaccinaties voor Thailand maar ook voor Indonesie zeker nodig. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat vaccinaties voor Bali sterk aan te raden zijn. Check dit vooraf en haal ze ruim van tevoren. Ziek worden in zo’n ver buitenland wil je het liefste voorkomen.

Goed verzekerd
Natuurlijk kun je ziek worden niet helemaal voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat het leed mee valt wanneer het zich toch voordoet. Daarmee is het zorgen voor een goede verzekering cruciaal. Check je eigen reisverzekering en sluit aanvullend daarop een extra verzekering waar nodig. Sommige zorgverzekeringen vergoeden ook al het nodige. Kijk hier naar en bel anders voor de zekerheid, dit zijn zaken die je liever vooraf weet dan wanneer het al fout is gegaan.

Het geld

Betalen in Nederland wordt steeds eenvoudiger. Zelfs met een horloge betalen is tegenwoordig al heel gangbaar. Maar dit is niet in ieder land zo, wees je ervan bewust dat het bijna nergens zo modern eraan toegaat als in Nederland. Check allereerst wat de valuta is en leer de wisselkoers uit je hoofd. Zorg ook dat je bij aankomst altijd al wat cashgeld achter de hand hebt. Vervolgens is het aan te raden om ook altijd een creditcard bij je te hebben, Nederlandse bankkaarten worden lang niet altijd geaccepteerd.

Tenslotte nog een tip waar het gaat om reispapieren en paspoorten. Deze kwijtraken is de nachtmerrie van veel reizigers, maar helaas een scenario wat zich vaak voltrekt. Zorg ervoor dat je altijd overal een paar foto’s of kopieën van hebt. Dit vervangt de originele versies niet, maar kan wel helpen wanneer de nood aan de man is.

Kortom, doe je huiswerk en check bovenstaande zaken. Het zijn scenario’s en dingen waarvan je hoopt dat het nooit gebeurt. Wanneer dat dan onverhoopt wel het geval is, ben je in ieder geval goed voorbereid. Fijne vakantie!

 

Plaats een reactie