Zo maak je de auto vakantieklaar

Ga je deze zomer met de auto op vakantie? Dan wil je wellicht wat voorbereidingen treffen om zonder problemen op je bestemming aan te komen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste banden, autopapieren, extra auto-onderdelen en wat je nodig hebt in geval van nood. Wanneer je met een private leaseauto op vakantie gaat, zijn er nog wat extra punten om rekening mee te houden.

Banden

Auto’s in Nederland zijn doorgaans uitgerust met zomerbanden. Wij kennen over het algemeen weinig extreme weersomstandigheden, en daarnaast is het landschap grotendeels vlak; weinig uitdaging dus voor de banden van je auto. Het is verstandig om te checken wat er aangeraden wordt op jouw vakantiebestemming.

Veiligheid voorop

In Nederland zijn er weinig eisen voor wat betreft je in de auto bij je moet hebben, maar in het buitenland is dat soms anders. Het verschilt ook sterk per land, dus je kunt dit het beste voor het betreffende land bij de ANWB opzoeken. Verder geldt natuurlijk voor iedere vakantiebestemming: reserve-onderdelen zoals lampjes en een autoband, een EHBO-doos, veiligheidshesjes en een gevarendriehoek.

Verzekering en pechhulp

Geen bagage om mee te nemen, maar zeker noodzakelijk om van tevoren geregeld te hebben: de juiste verzekering en pechhulp onderweg. Je hebt niet standaard pechhulp in het buitenland, dus goed om dat aan te vragen voordat je op weg gaat.

Op vakantie met een leaseauto

Heb je een private leaseauto en ga je hiermee op vakantie? In je leasecontract staat in welke landen je met de auto mag rijden. Houd daarbij ook rekening met je groene kaart: in welke landen is je leaseauto verzekerd?

In je leasecontract is een bepaald aantal kilometer per jaar vastgelegd, afgestemd op je rijgedrag. Wanneer je een autoreis naar het buitenland maakt, zul je natuurlijk in één keer een stuk meer kilometers maken dan dat je gemiddeld rijdt. Wanneer die over de afgesproken hoeveelheid heengaan, moet je extra betalen.

Ga je kamperen en neem je zelf een caravan mee? In je leasecontract staat ook vastgelegd of dit met jouw auto is toegestaan. In sommige landen geldt dat je een extra groene kaart moet hebben wanneer je met een aanhangwagen of caravan rijdt.

De juiste leaseauto

Ga je nog voor de vakantie een leasecontract afsluiten? Houd dan ook rekening met je vakantieplannen. Kies bijvoorbeeld voor een auto met veel ruimte voor bagage, of een auto die prettig zit. Denk bijvoorbeeld aan een opel private lease occasion of een peugeot lease occasion.

Plaats een reactie