De mooiste watervallen van Australië

Australië is een ongelooflijke reisbestemming met de meest prachtige plekken die je zullen absoluut zullen verrassen. Het is dan ook niet vreemd dat reizigers maar al te graag op zoek gaan om de prachtige uitzichten van dit bijzondere land vast te leggen. Als je praat over de schoonheid van Australië, mag je ook zeker niet het aantal uitzonderlijke watervallen op het droogste bewoonde continent ter wereld vergeten. Als je Australië bezoekt moet je deze enorme en indrukwekkende watervallen zeker ontdekken. In dit artikel vind je een lijst met enkele van de mooiste watervallen in Australië!

Fitzroy Falls

Er zijn drie redenen waarom je Fitzroy Falls moet bezoeken. Ten eerste: de watervallen zelf, die ruim 80 meter lang in de groene vallei van de kangoeroes stromen. Ten tweede zijn er een aantal fantastische paden die je door de kloven en langs de kliffen kunnen leiden, die vervolgens ook weer leiden naar indrukwekkende vergezichten over de vallei. En de derde en laatste reden: het is een eeuwige broedplaats voor exotische wilde dieren zoals parkieten, koekoeken,, spijkerstaartarenden, papegaaien, wallaby’s en kangoeroes. Een bijkomend voordeel is ook nog eens dat deze watervallen op slechts twee uur rijden van Sydney Score liggen.

South Rockhole

De South Rockhole bevindt zich in de Northern Territories en maakt geen integraal deel uit van het landschap. Dit klinkt misschien een beetje technisch, maar het betekent dat de waterval verdwijnt in tijden van droogte. Het beste is om ze te bezoeken in de lentemaanden. De watervallen bevinden zich in het Nitmiluk National Park. Eenmaal in het park duurt de wandeling naar de watervallen ongeveer 8 kilometer, wat soms best vermoeiend kan zijn in het extreme Australische klimaat. Voor degenen die liever niet de wandelschoenen aantrekken, zijn er veerboten beschikbaar om de plek te bereiken. De veerboten brengen je op slechts een paar honderd meter afstand van de watervallen, waardoor je meteen op de ideale locatie bent om alles goed te bekijken. Zwemmen is overigens alleen toegestaan als het parkpersoneel de watervallen officieel heeft geopend.

Wallaman Falls

Het is de hoogste waterval van Australië en met recht ook de meest indrukwekkende te noemen. Deze waterval bevindt zich in Girringun National Park, ongeveer 50 kilometer achter Ingham, en is maar liefst 270 meter lang. In deze watervalregio zijn twee wandelpaden waarop je kunt genieten van de spectaculaire steile hellingen. De ene is gemakkelijk te belopen en de andere is iets lastiger. Gelegen in de Queensland Wet Tropics World Heritage Site, is deze waterval overspoeld met dicht tropisch bos. Het bos is een van de oudste ter wereld, waardoor het ook nog eens uitzonderlijk mooi is. Als je de tijd hebt om slechts één waterval te bezoeken, dan moet het absoluut deze worden!

Mackenzie Falls

De Lorne-watervallen zijn prachtig, maar als je klaar bent om anderhalf uur te rijden vanaf Melbourne, dan wordt je getrakteerd op een misschien nog wel mooiere waterval: de Mackenzie Falls. Er gaat niets boven de afdaling naar deze watervallen in het hart van het Grampians National Park in Victoria. Je kunt de Grampians-watervallen al van ver horen terwijl je door de uitgestrekte bush trekt. Als je het steile pad afdaalt zul je uiteindelijk de waterval tegenkomen. Mackenzie Falls is een lust voor het oog en is de uitdagende reis dubbel en dwars waard!

Ellenborough Falls

Een van de juwelen in de staat Zuidoost-New South Wales, Ellenborough Falls, is meer dan 120 meter lang en ligt relatief dicht bij het populaire Oxley Wild Rivers National Park. Door hevige regenvallen het hele jaar door, kan de waterval soms enorm krachtig worden en andere watervallen in het niets laten verdwijnen. De watervallen hebben goed onderhouden trappen en er zijn gemakkelijk toegankelijke uitkijkpunten en paden die naar andere moeilijkere uitkijkpunten leiden. In de buurt van het stadje Elands bevinden de watervallen zich in het oostelijke deel van het Bulga-plateau en worden ze gevoed door een enorm afwateringsgebied in het Biriwal Bulga National Park. Het zijn absoluut een van de mooiste watervallen om te bezoeken om Australië.

Barron Falls

Barron FallsBarron Falls ligt ten noordwesten van Cairns en een paar kilometer ten zuiden van Kuranda. Het is een steile waterval die tijdens het regenseizoen tegen rotsen stuitert en haast compleet opdroogt in de warme maanden. Als je er tijdens het regenseizoen bent, pas dan op voor de enorme mistwolken die zich boven de stromende lawine van water ontwikkelen en de sprankelende regenbogen die de hele dag verschijnen. Verder is het vooral tijd om te genieten van het aanzicht van deze krachtige waterval.

Liffey Falls

Tasmanië heeft de reputatie ruig en wreed en de watervallen zijn hier zeker geen uitzondering op. De 120 meter lange Liffey Falls bevinden zich in het Liffey Falls State Reserve en zijn een van de meest opvallende attracties in de omgeving. Liffey Falls ligt midden in de gematigde regenwouden van het Tasmaanse wildernisgebied en is een magneet voor natuurliefhebbers, avonturiers en kunstenaars. Maak je geen zorgen als je niet in een van deze drie categorieën past, want je zult zeker dol zijn op de watervallen. De beste optie is een dagtocht vanuit Launceston. Eenmaal in het park zijn de watervallen gemakkelijk bereikbaar via wandelpaden die je ook meteen naar een aantal andere watervallen leiden.

Jim Jim Falls

Jim Falls maakt deel uit van het Kakadu National Park en is bijna 200 meter lang. De waterval bevindt zich op steile kliffen voordat hij in een sprankelend meer landt. Van oktober tot april zijn de watervallen een van de grootste en meest krachtige in Australië. Dit heeft helaas ook een nadeel. Het krachtige water dat de waterval zo mooi maakt, maakt de wegen naar de watervallen ontoegankelijk. De enige optie om de watervallen in deze tijd van het jaar te bekijken is door een helikoptervlucht te boeken. Een waterval die je hierdoor misschien beter kunt overslaan als je met een klein budget reist.

Russell Falls

Russell Falls ligt in de hooglanden van centraal Tasmanië. Deze krachtige waterval is de belangrijkste attractie van het Mount Field National Park in Tasmanië. De watervallen werden zelfs afgebeeld op de eerste Australische beeldstempel in 1899. ‘s Nachts zie je bovendien ook nog eens vuurvliegjes in het landschap tijdens de korte wandeling naar Russell Falls. Een bezoek aan deze watervallen zorgt dan ook voor een veelzijdige ervaring.

Dandongadale Falls

De Dandongadale-watervallen bevinden zich in de meest zuidoostelijke en meest bevolkte staat van Australië. In de buurt van Mansfield zijn de watervallen meer dan 200 meter hoog en bestaan ze uit verschillende watervallen. Echter zijn ze vanwege hun hoogte wel seizoensgebonden. Het park en de watervallen zijn populair bij groepen toeristen, maar je kunt het alleen bezoeken als je liever een auto huurt en de reis zelf maakt. De beste tijden om de watervallen te bezoeken zijn de late winter en de lente, daarna bevriezen ze vaak door het koude weer. Aan de andere kant kunnen deze watervallen tijdens langdurige regenbuien bijna verdwijnen. Het is dus een aanrader om voorafgaand aan je reis goed te plannen wanneer je de watervallen het beste kunt bezoeken.

Talbot Bay horizontale watervallen

Talbot Bay ligt aan de Kimberley-kust van West-Australië, aan de andere kant van de staat Perth, en is de thuisbasis van een uniek fenomeen dat de horizontale watervallen wordt genoemd. Deze unieke waterstroom is het resultaat van getijdenbewegingen. Water valt aan één kant van de smalle klifpassage en stroomt horizontaal in plaats van verticaal wanneer het door de opening wordt gedrukt in een watervalachtige beweging. Het is misschien lastig om via tekst in te schatten hoe het fenomeen er precies uitziet, daarom raden wij je aan om er gewoon zelf eens te gaan kijken als je in Australië bent!

Ebor Falls

Ebor Falls ligt in het Guy Fawkes National Park in de regio New England in New South Wales en is bijna 90 meter lang voordat hij met verrassende kracht de kloof induikt. De meeste tours naar deze waterval beginnen in het nabijgelegen Armidale, maar het is ook zeker een goede optie om het park op eigen initiatief te verkennen. Het park heeft 3 observatiezones die een panoramisch uitzicht bieden. Voor avonturiers die altijd goed voorbereid zijn, zijn er ook moeilijkere wandelpaden die je naar andere opmerkelijke gebieden binnen het park leiden!

Plaats een reactie