De vetste Urbex locaties

Urban exploring is de voorbije jaren uitgegroeid tot een ongelofelijk populair fenomeen. Heel wat mensen vinden het dan ook bijzonder fijn om verlaten locaties te bezoeken. Dit niet alleen in eigen land, maar zeker ook wanneer ze op vakantie zijn. Er hangt op deze locaties en in deze gebouwen doorgaans een zeer bijzondere, ietwat mysterieuze sfeer. Niet zelden lijken de plaatsen ook zo overgenomen uit de betere horrorfilms. Ben jij ook iemand die houdt van deze avontuurlijke manier van ontdekken en / of reizen? Ben je dan ook op zoek naar de beste urbex locaties welke niet alleen in Nederland, maar ook België zijn terug te vinden? We laten je op deze pagina graag kennismaken met de vetste urbex locaties in beide landen!

Radio Kootwijk (Nederland)

In het midden op de Veluwe vinden we het monumentale gebouw ‘Radio Kootwijk’ terug. Het gebouw welke vroeger dienst deed als radiostation is zeer goed behouden gebleven. Het radiostation werd in gebruik genomen in het jaar 1928 en werd op dat ogenblik beschouwd als niets minder dan een wonder van de moderne techniek. Het gebouw kenmerkt zich door de aanwezigheid van heel wat details en beschikt bovendien ook nog eens over een erg mooie ligging. Voor het bezoeken van dit gebouw dient een rondleiding te worden geboekt.

Doel (België)

Geen enkele lijst met urbex locaties in Nederland en België is compleet zonder het spookdorp ‘Doel’ te vermelden. Tot in het jaar 1979 waren er in het dorp nog 1300 inwoners terug te vinden. Doel was op dat moment een volledig zelfstandig dorp welke beschikte over alle standaard voorzieningen. Zo was er een leuke winkelstraat terug te vinden, beschikte het dorp over een eigen school, was er een kerk met begraafplaats, etc. Op het ogenblik dat de bekendmaking de wereld werd ingestuurd dat het havengebied zou uitbreiden volgde een leegloop van het dorp. Bovendien is er aan de rand van het dorp ook een statige kerncentrale terug te vinden. Van zodra de massale leegloop had plaatsgevonden heeft de natuur grote delen van Doel in haar macht gekregen. Tegenwoordig is dit één van de populairste urbex locaties van België. Bovendien is ze vlakbij de Nederlandse grens terug te vinden en in de omgeving van Antwerpen.

Fort Chartreuse (België)

Eén van de bekendste locaties binnen de urbex cultuur in België is ongetwijfeld het ‘Fort Chartreuse’. Het fort dateert van het jaar 1817 en werd in die tijd gebouwd door… de Nederlanders! Tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog genoot fort een enorme populariteit bij de Duitsers. Dit niet in het minst omdat het zowel voor België als voor Nederland over een tactische ligging beschikte. Zowel in als rondom het fort hebben hevige gevechten plaatsgevonden. Dit is ook goed terug te zien aan het gebouw. Door de eeuwen heen heeft het pand tal van verschillende functies bekleed. Zo heeft ze niet alleen dienst gedaan als klooster, maar ook als gevangenis. Ondertussen staat het fort reeds vele jaren leeg en heeft de natuur een groot deel overgenomen. Op de tweede verdieping groeien letterlijk bomen in het voormalige fort! Het Fort Chartreuse staat met recht en rede bekend als één van de vetste urbex locaties die België aan liefhebbers te bieden heeft!

De Steenkolenmijn van Hasard (België)

In een deelgemeente van de Belgische stad Wezet is de steenkolenmijn van Hasard terug te vinden. De schacht van de mijn dateert van het jaar 1830. Ze werd uiteraard gebruikt voor het opgraven van de kolen. In het jaar 1877 werd er voor gekozen om de mijn te sluiten naar aanleiding van een tragisch ongeval dat had plaatsgevonden. Dertig jaar later zou de mijn opnieuw haar deuren openen en dat bleef zo tot in het jaar 1977. Daarna is de voormalige steenkolenmijn aardig in verval geraakt en heeft de natuur er haar grip op gekregen. De Steenkolenmijn van Hasard vormt een indrukwekkende locatie welke met recht en rede een enorme populariteit geniet bij urbex liefhebbers.

Het Land van Ooit (Nederland)

Ooit was ‘Het Land van Ooit’ een erg populair themapark. Op een zeker ogenblik sloeg het noodlot echter toe waardoor de ene betalingsproblematiek na de andere de kop opstak. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat er werd besloten om de stekker uit het park te trekken. Tegenwoordig ligt de locatie er verlaten bij, maar doen verschillende zaken nog herinneren aan de oude glorietijden. Zo zijn de soldaten nog steeds verspreid over het gebied terug te vinden en ook het mooie roze kasteel staat nog trots op haar vertrouwde locatie. Zeker voor mensen die vroeger het park nog hebben bezocht is nu terug deze locatie in haar nieuwe staat ontdekken zonder meer de moeite waard.

Gravestone Church (België)

De Gravestone Church is één van de mooiste urbex locaties van België. Het moet gezegd, er hangt wel een behoorlijk macaber sfeertje in deze leegstaande kerk. Het bouwwerk bevindt zich in het zuiden van België in de provincie Henegouwen. In het verleden waren in de kerk heel wat prachtige antonius beelden terug te vinden. Deze zijn echter door de jaren heen allemaal geplunderd. De kerk is volledig gestript, alleen het imposante orgel dat er in is terug te vinden is nagenoeg volledig gespaard gebleven. Ze draagt absoluut bij aan de unieke sfeer die je hier tijdens een bezoek zal ervaren. Sta bij een bezoek aan de Gravestone Church zeker ook even stil bij de opengemaakte graven. Alsof de locatie op zich al niet griezelig genoeg was geven deze de plaats nog eens een extra “horror touch”!

De Koeltoren van Charleroi (België)

In Charleroi is een locatie terug te vinden welke bij menig aantal urban explorers reeds vele jaren hoog op het verlanglijstje staat. Het gaat hierbij uiteraard om de bekende koeltoren. De koeltoren is eigenlijk een voormalige energiecentrale welke zich kenmerkt door een ronduit bijzonder en indrukwekkend lijnenspel. In het bijzonder tijdens de wintermaanden of tijdens grijze of donkere dagen zal je kunnen vaststellen dat deze locatie over een echt bijzondere sfeer beschikt. Wanneer je graag kennis wil maken met de beste urban exploring locaties van België mag de koeltoren van Charleroi ook zeker en vast niet op je verlanglijstje ontbreken.

Plaats een reactie