Een VPN voor op vakantie

Op vakantie maak je vaak gebruik van het WiFi-netwerk in het hotel, appartement of de camping. Deze netwerken zijn vaak niet of slecht beveiligd. Je loopt hierbij de kans dat je gegevens van je email of van je bank gestolen worden. Dit is natuurlijk niet wat je wil en zeker niet tijdens je vakantie!

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network (meer informatie) en is eigenlijk een soort beveiligde tunnel waarmee je verbinding maakt met het netwerk. Je maakt een beveiligde verbinding met de server van de VPN aanbieder, en van daar uit ga je het internet op. Lokale gebruikers kunnen hierdoor dus niet bij je gegevens omdat ze deze beveiligde verbinding niet kunnen onderscheppen. Vooral in de Verenigde Staten worden de laatste jaren veel VPN’s gebruikt, zodat de overheid niet mee kan kijken welke websites een gebruiker bezoekt. Van oorsprong is de VPN een zakelijke dienst zodat medewerkers van een bedrijf op een veilige manier verbinding met het bedrijf kunnen maken.

Gebruik een VPN op vakantie

Door gebruik te maken van een VPN netwerk kan je de verbinding beveiligen. Een bijkomend voordeel is dat je bij de meeste VPN diensten kunt kiezen uit welk land je een IP-adres toegewezen krijgt. Hierdoor kun je ook in het buitenland op sites die alleen via Nederlandse IP-adressen te benaderen zijn. Vaak zijn dit sites als videoland en Netflix of uitzending gemist. Ook andersom is een VPN hiervoor vaak te gebruiken, zo kan je dus bijvoorbeeld Amerikaanse content op Netflix zien als je een Amerikaans IP-adres kiest.

Welke dienst moet ik dan kiezen?

Er zijn zeer veel verschillende aanbieders van VPN diensten. Daarom is het goed om VPN’s te vergelijken voordat je een VPN verbinding aanschaft. Kijk goed naar de prijs maar kijk ook naar de verschillende mogelijkheden die aangeboden worden per aanbieder. Bekijk ook de snelheid die de VPN aanbieder biedt. Dit kan namelijk nogal verschillen per gebruikt netwerk.

Ook in Nederland te gebruiken

Ook in Nederland kan je de VPN natuurlijk gewoon gebruiken. Als je inlogt bij een openbaar netwerk zoals bij de Starbucks of de Mac Donalds. Dit geld overigens niet alleen voor je laptop maar vaak kan je ook een VPN op je telefoon en tablet installeren. Zo ben je op alle apparaten veilig bezig!

Plaats een reactie