Een wereldreis: hoe bereid je je voor?

Als je op wereldreis gaat, zijn er bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden. Ook bij een wereldreis geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Op het moment dat je van plan bent een wereldreis te gaan maken, is het vooral belangrijk te bedenken hoeveel geld je onderweg mee gaat nemen, wat je met je woning thuis gaat doen en welke reisverzekering je hiervoor het beste af kunt sluiten. Dit zijn maar een paar zaken waar je over na moet denken. Lees hieronder nog meer zaken wat bij je voorbereiding voor je wereldreis hoort.

Geld sparen voor je reis

Wat een van de belangrijkste voorbereidingen op je wereldreis is, is het sparen van geld. Begin hier op tijd mee zodat je genoeg hebt en nog een beetje extra mocht er onderweg wat gebeuren waardoor je extra geld nodig bent. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld zuiniger te leven en spullen te verkopen die je niet meer nodig bent. Ook zul je na moeten denken over je budget en hoe dit past bij de landen waar je heen wilt reizen en het aantal maanden dat je op reis wilt gaan. Je kunt hierover heel veel online vinden en meestal is per land wel aangegeven wat je dagbudget ongeveer zal zijn. Op deze manier kun je een goede inschatting maken wat de wereldreis je ongeveer zal gaan kosten.

Bankzaken regelen

Ook qua bankzaken zijn er een paar dingen die je moet regelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kaart geschikt is om wereldwijd mee te betalen. Het kan ook handig zijn een creditcard aan te schaffen die overal ter wereld geaccepteerd wordt. Op deze manier kom je in ieder geval nooit zonder geld te zitten onderweg en kun je onverwachte kosten ook eenvoudig betalen.

Waar wil je precies heen?

Een ander belangrijk deel van de voorbereiding is natuurlijk bedenken waar je heen wilt en wat je allemaal wilt bezoeken. Door hier vooraf alvast wat informatie over op te zoeken, kun je je hele wereldreis al eenvoudiger plannen. Ook kun je een startpunt zoeken en van daaruit kijken waar je heen gaat. Je kunt zo onderweg zelf bedenken waar je nog heen wilt en als dat ineens van het plan afwijkt, maakt dat dan ook niet heel veel uit. Het is dan maar net wat je persoonlijke voorkeur heeft. Ben je echt een planner dan kun je de hele reis van tevoren plannen. Ben je toch iets meer van we zien wel waar het schip strandt, dan is alleen een ticket heen waarschijnlijk wel genoeg voor jou.

Hoe lang ga je op reis?

Hoe lang je precies weg kunt, hangt natuurlijk af van je budget maar ook van je leefsituatie thuis. Heb je geen werk, zeg je je baan op en ga je voor onbepaalde tijd weg of neem je gewoon een bepaalde tijd vrij en ga je een vast aantal maanden op reis? Het is belangrijk dit goed voor te bereiden voor je wereldreis. Als je namelijk meer dan 8 maanden uit Nederland vertrekt zonder in de tussentijd terug te komen, moet je je uitschrijven. Voor een ZZP’er kan dit problematisch zijn aangezien je ingeschreven moet staan in Nederland voor de KVK.

Een losse of wereldticket

Wanneer je je reis echt gepland hebt, kan het een goed idee zijn om een wereldticket aan te schaffen. Dit is soms net wat voordeliger dan losse tickets. Als je weet welke landen je wilt bezoeken en voor hoe lang, is dit type ticket echt ideaal. Door voor dit type ticket te kiezen, geef je wel de mogelijkheid op af te wijken van het plan. Als je al zeker weet dat je alle landen die je wilt zien op je lijst hebt staan, dan is zo’n ticket dus prima. Wil je echt de vrijheid hebben onderweg te bepalen waar je heengaat en hoe lang je ergens wilt blijven, dan zou je voor een enkeltje moeten gaan.

Visa en inentingen regelen

Als je ongeveer een inschatting kunt maken welke landen je gaat bezoeken, zul je ook moeten bekijken welke inentingen in deze landen verplicht zijn. Een aantal landen mag je alleen binnen met bepaalde vaccinaties en het is zonde als je je reis helemaal gepland hebt, maar een land niet binnen kunt komen. Ook moet je even bekijken welk visum je precies moet hebben. Helemaal als je wat langer in een land wilt blijven. Bereid dit goed voor, voordat je aan je reis begint en doe dit ook op tijd!

Plaats een reactie