Met de auto naar Italië? Gebruik deze checklist!

Veel Nederlanders trekken iedere zomer naar Italië om er vakantie te vieren. Je kunt per vliegtuig afreizen naar dit Zuid-Europese land, maar het is met de auto ook goed te doen. Ben je van plan om aankomende zomer met de auto naar Italië te gaan? Dan moet je aan een aantal zaken denken. Om te voorkomen dat jij belangrijke dingen vergeet, hebben wij een handige checklist voor je gemaakt.

1. Plan je route van tevoren

Het lijkt misschien een open deur, maar het is verstandig om de route die je per auto aflegt van tevoren te plannen. Vroeger gebeurde dit vrijwel altijd, maar sinds mensen een navigatie gebruiken is dit steeds minder het geval. Mensen voeren hun bestemming simpelweg in op hun smartphone en volgen de route die dit apparaat aangeeft. Handig, maar het is ook makkelijk als je enigszins weet wat je onderweg allemaal kunt verwachten.

2. Verdiep je in de verkeersregels

Wie denkt dat de verkeersregels in Italië precies hetzelfde zijn als in Nederland, heeft het mis. Verdiep je daarom in de maximumsnelheden, het gebruik van gordels en de parkeerregels. Als je naar een Italiaanse stad gaat, kun je bovendien te maken krijgen met zogeheten ZLT-zones (milieuzones). In deze gebieden is beperkt verkeer toegestaan. Rijd je er met je auto in terwijl je geen vergunning hebt? Dan krijg je een boete.

3. Zorg dat je verplichte items in je auto hebt liggen

In Nederland ben je niet verplicht om veiligheidsartikelen in je auto te hebben, maar in Italië is dit wel het geval. Ga je met de auto op vakantie naar dit Zuid-Europese land? Zorg er dan voor dat je in ieder geval een gevarendriehoek en een veiligheidshesje voor iedere inzittende bij je hebt. Daarnaast is het verstandig om ook een verbanddoos, reserveband, brandblusser en reservelampen mee te nemen.

4. Controleer je autoverzekering

Omdat je auto verzekeren in Nederland verplicht is, besteed je misschien geen aandacht aan je autoverzekering als je met de auto naar Italië gaat. Toch is dit wel verstandig, want je wilt ook in het buitenland goed verzekerd zijn. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je met je auto bij anderen aanricht, terwijl een all risk autoverzekering ook vrijwel alle schade aan je eigen auto dekt.

5. Houd rekening met tolwegen

Als je met de auto naar Italië gaat, krijg je te maken met tolwegen. De kans is groot dat je tijdens je reis meerdere van dit soort wegen tegenkomt. Voordat je met je auto op zo’n weg mag rijden, moet je eerst tol betalen. Je kunt op je navigatie aangeven dat je tolwegen zoveel mogelijk wilt vermijden of zelf een route uitstippelen om dit soort wegen te omzeilen. Besef je wel dat je dan vaak veel langer onderweg bent. Bovendien zijn de wegen waarop je rijdt van mindere kwaliteit.

6. Breng je auto naar de garage

Je wilt uiteraard voorkomen dat je stil komt te staan langs de kant van de weg als je met de auto naar Italië gaat. Om deze kans te verkleinen, breng je je auto naar de garage voor je vertrekt. Als je hem grondig laat controleren, komen mogelijke problemen al voor vertrek aan het licht. Je kunt ze dan tijdig laten verhelpen, zodat je er onderweg niet mee komt te zitten. Laat ook je airco controleren, want in de zomer is het niet prettig als je zonder airco door Italië rijdt.

Plaats een reactie