Azië is een bijzonder deel van wereld waarin zich uiteenlopende culturen bevinden. Veel toeristen plannen een prachtige rondreis om een aantal highlights in dit werelddeel te bekijken, of ze richten zich juist op één land. Azië kent veel diversiteit en daarmee ook tegenstellingen. Zo is het platteland van China in geen enkel opzicht te vergelijken met de grote steden in Japan. Voor bijzondere natuur moet je niet in Singapore zijn, en Thailand heeft veel meer te bieden dan het wilde nachtleven in Bangkok. Of je nu kiest voor één specifiek land, of een rondreis langs meerdere Aziatische landen gaat maken, we helpen je alvast op weg met enkele voorbereidingen. En daarbij gebruiken we aantal technologische producten die waarschijnlijk ergens in China gemaakt zijn! Naast voorbereidingen voor op reis moet je ook de woning die je achterlaat niet vergeten. Met een alarm in huis, in combinatie met een bewegingsmelder binnen én een beveiligingscamera mis je geen enkel belangrijk moment, waar je ook bent.
Voor op reis
Wat betreft mobiliteit en bereikbaarheid zit je in alle opzichten goed in Azië. Veel landen beschikken over uitstekend openbaar vervoer, het aanbod kan variëren van bussen en (fiets)taxi’s tot aan tuktuks en bootjes. Ook telefonie en internet hoeft in de meeste gebieden geen enkel probleem te zijn, in dit deel van de wereld is de stap van kabelinternet vaak overgeslagen waardoor je zelfs in de meest afgelegen bergdorpjes supersnel mobiel internet hebt voor een lage prijs. Zo blijf je in contact met jouw vrienden en familie thuis, je kunt zo ook het alarm in huis bedienen via je smartphone.
SIM kaart en Apps
Wanneer je arriveert op jouw bestemming is de kans groot dat je kunt kiezen uit meerdere SIM kaarten die speciaal voor toeristen bestemd zijn. Daarmee kun je bellen en internetten voor een vast bedrag. Je krijgt een nummer toegewezen die na gebruik weer komt te vervallen. Dat is veel goedkoper dan roaming met jouw normale SIM. Verder kun je op veel plaatsen gebruik maken van wifi, gratis of tegen betaling. Als routeplanner kun je bijvoorbeeld de app Here WeGo installeren, die is gratis en laat je thuis de gewenste kaarten offline downloaden. Dat scheelt weer aan dataverbruik. Bellen kun je vanaf wifi via bijvoorbeeld Facebook Messenger of Facetime, WhatsApp is gekoppeld aan een telefoonnummer wat iets lastiger kan zijn.
Elektronische apparaten
Al op het vliegveld moet je rekening houden met elektronische apparaten. Denk aan een laptop, tablet, camera etc. Die wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk bij je houden, controleer vooraf of jouw vliegmaatschappij uitzonderingen maakt voor artikelen in de handbagage. Elektrische sigaretten mag je bijvoorbeeld op Schiphol niet gebruiken, ook niet in de rokersruimte. Dat geldt ook voor een aantal Aziatische landen. Als je twijfelt over het gebruik van een e-sigaret in Azië, een camera (met flits) of een selfie stick, vraag het dan eerst even aan omstanders.
Backpackers doen er goed aan een batterypack mee te nemen om elektronische apparaten op te laden. Hoewel de meest adaptors werken met zowel 110V als 220V, kom je soms aparte pluggen tegen of onveilige stroompunten.
Voor thuis
Met een beetje doordachte voorbereiding kom je er wel uit in Azië, je zult snel ontdekken hoe gastvrij en behulpzaam de mensen zijn in de meeste Aziatische landen. Maar vergeet ook zeker niet jouw woning veilig achter te laten. Hier zijn enkele handige tips om iedere woning snel te beveiligen.
1. Verlichting
Slimme LED lampen besparen niet alleen energie, door ze op een timer te zetten kun je de woning bewoond doen lijken wanneer je van huis bent. In combinatie met elektrische gordijnen en een lichtsensor gaat jouw huis gewoon z’n gangetje terwijl jij aan de andere kant van de wereld bent.
2. Rookmelders
Je hebt misschien al rookmelders in huis hangen, maar daar heb je niet zoveel aan wanneer er brand uitbreekt terwijl er niemand thuis is. Slimme rookmelders kunnen je via een smartphone of smartwatch op de hoogte stellen, of het alarm doorschakelen naar buren of familieleden die in de buurt wonen.
3. Camerabewaking
Een alarmsysteem is zeker geen overbodige luxe als je ver van huis gaat, je kunt een centraal alarm in huis koppelen aan een bewegingsmelder binnen en buiten. Zo kun je iedere verdachte situatie registreren. In de woning kan dit handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je de voordeursleutel aan bekenden geeft om de plantjes water te geven, of een huisdieren oppas service hebt ingeschakeld. Bij detectie door de bewegingsmelder binnen hoeft er niet direct een alarm in huis af te gaan, je kunt ook een stil alarm doorsturen naar jouw eigen apparaten via een systeem zoals Somfy en zelfs naar een bewakingsdienst die de situatie kunnen controleren.
Bereid je goed voor op de vakantie en geniet van jouw verblijf in Azië. Veilig op reis, en veilig weer thuis, veel plezier!