Regels omtrent handbagage, wat mag er wel en niet mee?

Tegenwoordig reizen we steeds vaker met alleen handbagage, bijvoorbeeld voor een stedentrip of naar een bestemming waar niet veel kleding nodig is. Maar ook als je wel koffers incheckt is er vaak nog een extra stuk handbagage toegestaan in het vliegtuig. Er zijn veel regels omtrent handbagage, hieronder leggen we uit welke regels er zijn en hoe je hier rekening mee kunt houden.

Vloeistoffen in handbagage

Sinds 2001 zijn de regels met betrekking tot handbagage flink aangescherpt. Zo ook de regels rondom vloeistoffen. Je mag tegenwoordig wel vloeistoffen meenemen, maar deze moeten in een verpakking zitten van maximaal 100ml. Deze vloeistoffen moeten in een hersluitbare plastic zak zitten en mogen samen maximaal 1 liter zijn. Heb je meer bij of zit het niet in een plastic zak? Dan loop je een groot risico dat je vloeistoffen in beslag worden genomen. Ook deodorant is toegestaan in de handbagage in verpakkingen kleiner dan 100ml. Je kunt deodorant natuurlijk ook prima in de tax-free shops kopen of op de plek van je bestemming.

Scheermesjes en toiletartikelen

Plastic scheermes dat in handbagage magIn de handbagage mogen puntige voorwerpen niet mee. Let hierbij ook op de inhoud van je toilettas. Hier zitten vaak puntige spulletjes in die je anders bij de douanecontrole weg moet gooien. Zo mogen puntige en scherpe voorwerpen als een nagelschaartje, een nagelvijl met punt, een knipscheermes en een puntkam niet mee in de handbagage. Zorg dus dat je deze thuislaat of in de ruimbagage stopt, anders ben je ze kwijt! Een wegwerpscheermesje mag wel mee (zo’n scheermes met mesjes in een kunststof houder).

Wat als er toch iets in je handbagage zit dat niet mee mag?

Heb je toch per ongeluk nog iets in je handbagage zitten wat niet mee mag? Geen nood, je mag echt het vliegtuig nog wel in. Het voorwerp in kwestie wordt echter wel weggegooid. Heeft het voorwerp enorm veel waarde? Dan kan je er voor kiezen om het op te laten sturen naar je vakantie- of thuisadres. Hier zijn wel verzendkosten aan verbonden die meestal hoger zijn dan het product dat weggegooid gaat worden. Maar weet dus dat je deze keuze altijd hebt als je toch wat bent vergeten!

De afmetingen van je handbagage

Afmetingen handbagageLuchtvaartmaatschappijen worden tegenwoordig steeds strenger met de afmetingen van handbagage. De kleinste handbagage toegestaan is bij Flybe en Emirates. De meeste Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zijn redelijk ruim en staan een handbagage van minimaal 55 x 35 x 25 cm toe (hoogte x breedte x diepte). Het grootste stuk handbagage mag je meenemen bij Southcwest Airlines met 61 x 48 x 28 cm. Hieronder vind je een overzicht van de luchtvaartmaatschappijen die je vaak tegenkomt op de Nederlandse luchthavens.

LuchtvaartmaatschappijHoogteBreedteDiepteGewicht
Air France55352512kg
Cityjet / VLM55352512kg
Corendon5535257kg
EasyJet564020Geen maximum
KLM55352512kg
Lufthansa5540238kg
Ryanair55402010kg
SWISS5540238kg
TAP Portugal5540208kg
Transavia55352510kg
Wizzair55402310kg

Plaats een reactie