Reis etiquette: het geven van fooi

Het is vaak de vraag bij het afrekenen bij een restaurant, hotel of bar: wel of geen fooi? Was de service goed? Heb je boven verwachting goed gegeten? Het zijn vaak de vragen die je je afvraagt wanneer je de rekening in het restaurant gaat betalen. En als je dan fooi geeft, welk bedrag of hoeveel procent is dan ‘normaal’? In Nederland, maar al helemaal in het buitenland. Is er überhaupt een verschil per land? De belangrijkste vragen over de reis etiquette: het geven van fooi op een rij:

Het geven van fooi blijft een lastige kwestie. In Nederland is het geven van fooi geheel vrijblijvend, maar is natuurlijk altijd welkom. In Nederland hebben we geen regels voor het geven van fooi. Dat komt omdat het minimumloon in Nederland beter geregeld is dan in sommige landen in het buitenland. Daarnaast staan wij, als Nederlanders, bekend als zuinig volk en daarom geven we niet standaard fooi bij een bezoek aan de horeca. In sommige landen is horecapersoneel afhankelijk van de fooi die zij krijgen van hun gasten, maar in andere landen zien ze een fooi weer als een belediging. Het is daarom belangrijk en handig om op de hoogte te zijn van de reis etiquette van het land dat je gaat bezoeken, zodat je geen scheve gezichten krijgt bij het betalen van de rekening.

Het geven van fooi in Nederland

Laten we dichtbij beginnen. Zoals al aangegeven is het in Nederland niet de standaard om een fooi te geven, maar het wordt wel zeer gewaardeerd. Wat is dan gebruikelijk bij het geven van fooi in ons eigen land? Over het algemeen wordt een paar euro extra per persoon of 5 tot 10 procent van het totaalbedrag van de rekening in een restaurant zeer gewaardeerd. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de rekening naar boven af te ronden en/of het wisselgeld op tafel te laten liggen of aangeven dat het personeel het wisselgeld mag houden. Op die manier toon jij jouw blijk van waardering.

Fooi in Duitsland, Spanje, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk

In deze landen is het geven van fooi niet verplicht, maar wel gebruikelijk. De fooi is al opgenomen in het totaalbedrag en is eigenlijk vergelijkbaar met het geven van fooi in Nederland. Vind jij dat het personeel een fooi verdient? Dan geef je een fooi. Meestal is dit tussen de 5 en 10 procent. Ben je niet tevreden over het personeel, het eten of iets anders dan kun je besluiten om geen fooi te geven.

Fooi in Italië en Frankrijk

In Frankrijk en Italië ligt het geven van fooi iets anders. In deze landen is het fooi vaak al in rekening gebracht op de rekening die je ontvangt. Op de Italiaanse rekening zie je (vaak) het volgende op de rekening staan: ‘pane e coperto’. Dit betekent ‘brood en servies’. Het is dus eigenlijk letterlijk de service waar jij voor betaalt. In Frankrijk is de fooi meestal inbegrepen, maar is dit niet het geval dan staat er ‘service non compris’ op de rekening. Dit betekent: service niet inbegrepen. Er wordt dan van je verwacht dat je een fooi van 5 tot 10 procent op de rekening geeft.

Fooi in de Verenigde Staten

Het geven van fooi ligt in de Verenigde Staten heel anders. In Amerika is het personeel afhankelijk van de fooi dat zij op één avond verdienen. De hoogte van de fooi staat meestal aangegeven op de menukaart of op de bon. Een fooi van 20 procent is daar zeer gebruikelijk en in dure steden zoals New York is dit zelfs 25 procent, omdat het personeel daar ook meer betaalt voor hun levensonderhoud.

Fooi in Japan, China, Vietnam en Singapore

Geef geen fooi in de meeste Aziatische landen. Hier wordt het geven van fooi namelijk als een belediging gezien en dus zeker niet als een compliment. In de meeste restaurants is de fooi al inbegrepen in de rekening.

Fooi in de Balkan landen en Griekenland

In deze landen is het gebruikelijk om een fooi te geven. Het gebruikelijke bedrag ligt hier tussen de 5 en 10 procent, net zoals in vele andere landen. Let er wel op dat je bijvoorbeeld in Tsjechië het bedrag van de rekening inclusief de fooi betaalt en de fooi ook zeker niet op tafel laat liggen. Dit is hier het meest gebruikelijk.

Fooi over het algemeen

Wist je dat het ook heel normaal is om een gids, hotelbediende, schoonmaakster of taxichauffeur een fooi te geven? En ga je pinnen? Vergeet dan niet door te geven voor welk bedrag inclusief fooi je wilt pinnen. Wil je je fooi weer terugwinnen? Kijk dan eens op iDealeCasinos.nl waar je met kleine bedragen kunt spelen en je fooi terug kan winnen.

In veel landen wordt het als vernederend ervaren als je jouw portemonnee met kleingeld op tafel omkiepert. Dit heeft vooral ook te maken met het feit dat je laat zien dat je genoeg kleingeld hebt en de ober misschien maar een deel van dit kleingeld als fooi geeft.

Plaats een reactie