Reis of vlucht geannuleerd: wie betaalt?

Door de IJslandse aswolk die met een wervelwind de Europese luchtvaart in een diep dal wist te storten, werden opeens duizenden mensen tegelijkertijd geconfronteerd met een niet onbekend probleem. Een vlucht wordt geannuleerd, of omgeboekt. En de belangrijkste vraag voor veel mensen: wie betaalt?

Wie betaalt er als niemand schuld heeft?

Geannuleerde vlucht, wie betaaldHet probleem met de aswolk was natuurlijk dat er sprake is van overmacht. Niemand is direct of indirect verantwoordelijk voor de as in het luchtruim en niemand heeft er schuld aan dat u niet kunt vliegen, behalve misschien de vulkaan zelf. Er zijn natuurlijk verschillende scenario’s mogelijkerwijze van toepassing en in welke mate u eventueel een vergoeding kan verwachten hangt hoofdzakelijk van uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie af. Maar voor een klein duwtje in de juiste richting:

  • Als u uw hele vakantie heeft misgelopen door het niet vertrekken van uw vliegtuig kunt u al uw geld terugkrijgen. Maar alleen als u een zogenaamde pakketreis (vlucht + verblijf) heeft aangeschaft bij een reisorganisatie die lid is van een garantie-organisatie zoals de SGR of de ANVR.
  • Als u nu geen pakketreis heeft geboekt, kan het moeilijk zijn het geld van uw niet-gebruikte hotelovernachtingen terug te krijgen. Proberen kan natuurlijk altijd geen kwaad, en soms kan je geluk hebben met een reisorganisatie. Niets is zulke goede marketing als behulpzaam zijn.
  • Voor een vergoeding van losse vluchten is het mogelijk een tegemoetkoming van de luchtvaartmaatschappij in kwestie te krijgen – dat hangt alleen van de coulantie van de airline zelf af.

Veel mensen zullen ook een annuleringsverzekering hebben voor hun reis. Het probleem met de meeste annuleringsverzekeringen is echter dat er een tijdslimiet op zit, die vaak al is overschreden door de grootschalige vertragingen die door bijvoorbeeld een aswolk zijn opgelopen. Ook hier is het natuurlijk afhankelijk van uw specifieke annuleringsverzekering en verzekeringsmaatschappij. Bekijk dit dus kritisch voor u op vakantie gaat.

Plaats een reactie