Tent koelen: 5 tips om koel te slapen in een warme tent

Wanneer je op vakantie gaat wil je het liefst genieten van aangename, soms tropische temperaturen. Nadeel van deze temperaturen is dat de warmte in de tent behoorlijk kan oplopen. Zeker wanneer je in een polyester tent overnacht kan het aardig warm worden. Omdat je uitgerust van een vakantie terug wil komen is de nachtrust cruciaal. Daarom geven we in dit artikel 5 tips om je tent koel te houden zodat je heerlijk kunt slapen.

Dit jaar verkiezen veel mensen een kampeervakantie boven een vakantie in een hotel of resort. De openlucht en de vrijheid geven toch een gevoel van veiligheid. Een hittegolf gedurende de zomermaanden is tegenwoordig echter geen uitzondering meer. Dat vraagt dus om een goede voorbereiding. Wij vroegen kampeerspecialist Obelink om advies en zij kwamen met de onderstaande tips:

Kies de juiste slaapartikelen

Laten we bij het begin beginnen: het kiezen van het juiste slaapmateriaal. Het draait immers om een goede nachtrust. Waar doorgaans een goed geïsoleerd slaapmatje en slaapzak voor meer comfort in een tent zorgen is bij hoge temperaturen juist een luchtbed met lakenzak aan te raden. Een luchtbed neemt vaak de kou van de grond over waardoor je iets koeler ligt. Let er bij de aanschaf wel op dat het luchtbed ook daadwerkelijk in je tent past. Daarnaast is een lakenzak comfortabeler dan een slaapzak omdat een slaapzak de warmte vast weet te houden. Je kunt natuurlijk ook bovenop de slaapzak liggen.

Kies de juiste tent

Als je het slaapmateriaal hebt gekozen is de keuze voor de tent het tweede om rekening mee te houden. In de introductie werd de polyester tent al een keer genoemd. Ze zijn lichtgewicht en daardoor ideaal om mee rond te trekken. Nadeel van polyester is dat ze niet goed ademen en de warmte vasthouden. Als alternatief bestaan er de oerdegelijke katoenen tenten. Ze zijn iets zwaarder maar het materiaal ademt meer waardoor het niet alleen koelere tenten zijn maar ook stukken duurzamer.

Zorg voor (extra) schaduw

De plek waar je je tent opzet is bij warme temperaturen bepalend voor de hitte in de tent. Schaduw is hierbij het codewoord. Enerzijds kun je daarvoor zorgen door de tent onder een een boom op te zetten. Deze natuurlijke schaduw zorgt voor de nodige verkoeling maar kan ook voor beschadigingen zorgen door vallende takken. Het alternatief (bij kleinere tenten) is gebruik maken van een tarp. Dat is een schaduwdoek die je over je tent kunt spannen. Door gebruik te maken van een reflecterend schaduwdoek weerkaatst de zon en blijft het koeler in de tent.

Ventileren, ventileren, ventileren

Een tent heeft vaak ventilatiegaas waardoor de tent kan blijven ademen. In de warme zomermaanden doe je er verstandig aan om deze ventilatieraampjes of deuren in de avond open te zetten zodat er koele lucht door de tent kan stromen. Heb je het dan nog te warm? Koop dan een ventilatortje die op stroom of batterijen werkt. Het zorgt er niet voor dat de temperatuur echt daalt maar het kan wel voor een fris briesje zorgen.

Pas je ritme aan

De laatste tip is om het ritme van je dag enigszins aan te passen. Eigenlijk niet zo heel moeilijk omdat het toch vakantie is. Later in de avond daalt de temperatuur waardoor het aangenamer slaapt. Probeer overdag zoveel mogelijk schaduw op te zoeken en zorg dat je voldoende drinkt.

Temperaturen tijdens het kamperen kunnen enorm fluctueren. De bovenstaande tips zijn met name geschikt voor uitzonderlijk warme dagen. Gelukkig daalt in de meeste gevallen na enkele dagen de temperatuur waardoor je toch aangenaam kunt slapen. Zorg dus dat je, naast de warme avonden, ook goed bent voorbereid op de koelere nachten.

Plaats een reactie