Tips voor je vakantie naar Spanje

Spanje is het vakantieland bij uitstek en één van de populairste vakantiebestemmingen. Lees hier alle tips voor een onbezorgde vakantie Spanje. Wanneer je van plan bent om vakantie in Spanje te vieren is het handig om alvast wat informatie te hebben. Hierdoor kan je goed voorbereid op vakantie gaan.

Kerngegevens en geografische kenmerken Spanje

Om een globale indruk te krijgen van de kerngegevens en geografische kenmerken van Spanje hebben we het volgende overzicht gemaakt:

  • Officieel is Spanje een monarchie en wordt daarom ook wel aangeduid als het Koninkrijk Spanje.
  • Spanje telde in 2016 ruim 46,56 miljoen inwoners.
  • De oppervlakte van Spanje is ruim 500.000 vierkante kilometer. Spanje ligt voor het grootste deel op het het vasteland, ook wel het Iberisch schiereiland genoemd. Daarnaast bevat Spanje ook eilandengroepen als de Canarische eilanden en de Balearen.
  • Madrid is de hoofdstad van Spanje, ligt in het midden van het land en heeft ruim 3 miljoen inwoners. De tweede stad van Spanje met ruim anderhalf miljoen inwoners is Barcelona.

De Spaanse taal

Zoals ieder land kent ook Spanje regionale verschillen voor wat betreft taal, maar in Spanje speelt meer op dit gebied. Er zijn officieel vijf talen die Spaans worden genoemd. Echter alleen het Castiliaans is het officiële Spaans van de staat Spanje. Dit Spaans wordt behalve Espańol ook wel Castellano genoemd. Daarnaast zijn er vier regionale vormen van Spaans, namelijk het Catalaans, het Galicisch, het Baskisch en het Aranees. Wanneer je op vakantie gaat in Spanje is het handig en leuk om een beetje vocabulaire in huis te hebben. Er zijn vele taalgidsen verkrijgbaar waarin je kennis kan maken met een groot aantal belangrijke woorden en zinnetjes. Vaak bevatten deze taalgidsen ook een introductie in de grammatica. De Spanjaarden stellen het ook op prijs als je de moeite doet om hun taal te leren. Schaam je dus niet als je het niet goed kan, het proberen wordt al erg gewaardeerd. Je kan overigens in veel gebieden ook met Engels of Duits uit de voeten. En je hoeft er niet gek van op te kijken wanneer Spanjaarden in de horeca ook een woordje Nederlands praten en begrijpen.

Het Spaanse landschap

Het Spaanse landschapSpanje heeft het allemaal, vlaktes, bergen, rivieren en zee. Het grootste deel van het vasteland van Spanje bestaat uit de Meseta, de centrale hoogvlakte die gemiddeld tussen de 600 en 1000 meter hoog is. Hierop is ook Madrid gelegen. Madrid is daarmee Europa’’s hoogst gelegen hoofdstad. De Andalusische laagvlakte in het zuiden van Spanje is de enige echte laagvlakte. Enkele bergketens zijn de Sierra Nevada in Andalusië en de Pyreneeën in het Noorden.• Daarnaast kent Spanje een zeer lange kustlijn van in totaal meer dan 4000 kilometer, een optimaal ingrediënt voor een vakantieland.

Klimaat in Spanje

Spanje is een groot land, dat aan twee verschillende zeeën ligt en nogal wat bergketens heeft. Mede hierdoor is er geen sprake van een enkelvoudige klimaatzone. Spanje kent over nagenoeg de gehele linie een mediterraan klimaat, waarbij dit in enkele gebieden ook de kenmerken van een landklimaat of subtropisch klimaat heeft. In het grootste deel van het land zullen de winters in ieder geval mild verlopen. In de lente en zomer is het in nagenoeg alle regio’s aangenaam warm tot warm. Er zijn echter enkele gebieden zoals Andalusië, waar het in de zomermaanden juli en augustus onaangenaam warm kan worden, zeker voor mensen die niet gewend zijn aan temperaturen van 40 graden. Wanneer je van plan bent op vakantie te gaan naar Spanje, is het dan ook aan te raden om de klimaatgegevens van de betreffende regio te raadplegen.

De cultuur en de echte Spaanse tradities

Flamenco danseresZomaar enkele Spaanse begrippen waarvan iedereen wel eens gehoord zal hebben: flamenco, tapas, paella, stierenvechten en siësta. Spanje heeft een eigen cultuur en tradities die nog altijd in ere worden gehouden. Wanneer je Spanje bezoekt, is het leuk om kennis te maken met een aantal typisch Spaanse tradities. De tradities zijn wel afhankelijk van de regio die je bezoekt. De kans dat je in Barcelona te maken krijgt met de siësta, die van ongeveer 14.00 uur tot 17.00 uur duurt, en overal voor gesloten deuren staat, is heel klein. Tijden zijn veranderd en steeds meer mensen kunnen zich een dagelijkse siësta niet veroorloven. Daarentegen zul je in een dorpje in Andalusië al snel merken dat om drie uur ’’s middags de straten verlaten en de deuren dicht zijn. Ervaar de Spaanse cultuur en tradities, want zo leer je Spanje het beste kennen. Uiteraard hoef je niet naar een arena voor het omstreden stierenvechten wanneer deze traditie je eerder afstoot dan aantrekt. Maar bezoek zeker een wervelende flamencoshow, dat is altijd de moeite waard!

Eten, drinken en genieten in Spanje

Tapas eten in SpanjeSpanjaarden genieten van eten en drinken en vooral voor de avondmaaltijd wordt nogal wat tijd uitgetrokken. Als toerist in Spanje word je hier zeer zeker mee geconfronteerd, evenals met het feit dat het meer regulier is om rond 22.00 uur aan tafel te gaan in plaats van 18.00 uur. Het is aan te raden om hier bij de dagindeling en planning, maar ook bij de planning van de overige maaltijden rekening mee te houden. Probeer zeker ook eens echte Spaanse specialiteiten zoals Tapas, paella en Sangria.

Feesten, feestdagen en religie

Spanje kent heel wat feestdagen die op religieuze gebeurtenissen zijn gebaseerd. Vooral de feestdagen die op de Rooms Katholieke kalender voorkomen. Dit komt omdat ongeveer 95 % van de Spanjaarden Rooms Katholiek is. Overigens is het zo dat veel van deze festiviteiten populairder zijn vanwege traditie dan vanwege het geloof. Het is natuurlijk altijd leuk om te weten of er toevallig een feestdag in je vakantieperiode in Spanje valt. Houdt er rekening mee dat op de feestdagen vele instanties en winkels en dergelijke gesloten zijn. Daarnaast zijn er vaak wel leuke activiteiten en festiviteiten die bij te wonen zijn.

Plaats een reactie