Vakantietip: Een stacaravan kiezen die bij je past

Een eigen stacaravan kan een mooie uitvalsbasis zijn. Je hebt je eigen vaste plaats op een vakantiepark. Vanuit deze tweede woning, kun je heel wat activiteiten ondernemen. Denk aan fietstochten, outdoorsport, wandelroutes over de Veluwe, naar een subtropisch zwemparadijs gaan en leuke bezienswaardigheden bezoeken. Veel mensen kopen een stacaravan aan het water, aan zee of in een bosrijk gebied. Maar waar moet je op letten, als je een stacaravan koopt? Dat lees je hier.

Formaat

Een stacaravan kan sterk per formaat verschillen, net als een reguliere woning. Ben je met een gezin? Kies dan een stacaravan met meerdere kamers. Je betaalt meestal per vierkante meter aan ruimte. Ben je alleen of met je partner? Dan kun je geld besparen, door een kleinere stacaravan te kiezen. Twee slaapkamers komt erg veel voor, zoals je in het aanbod van Lacet.nl kan zien.

Keuken

Wil je voor meerdere personen koken en kook je veel? Let dan op het keukenformaat. Een ruime keuken is handig, als je met een grotere groep bent. Ga je vaak uiteten of haal je eten af? Dan hoef je bijvoorbeeld minder veel eisen aan de keuken te stellen. Soms is de keukenapparatuur bij een tweedehands caravan verouderd. Controleer bij aanschaf altijd of alles nog goed werkt.

Slaapkamer

Ook de slaapkamers moeten comfortabel genoeg zijn. Een stacaravan is meestal (gedeeltelijk) gestoffeerd. Een stacaravan beschikt ook over unieke bedformaten. De bedden moeten daarom een over een passend matras beschikken. Extern beddengoed en matrassen op maat aanschaffen, kan flink duur zijn. Controleer daarom of matrassen op maat inbegrepen zijn. Check ook de staat van de matrassen, zodat je niet op extra kosten gejaagd wordt.

Woonkamer

Breng je veel tijd in je stacaravan door? Dan is een ruime zithoek wel handig. Je kunt er bijvoorbeeld een compacte hoekbank in kwijt, zodat je effectief met ruimte omgaat. Een stacaravan kun je hetzelfde als je woning inrichten. Kies voor een compact tv-meubel, een leuke salontafel en een comfortabele zitbank. Heb je kinderen? Dan is extra ruimte in de woonkamer ook handig. Je kunt dan bijvoorbeeld een aparte speelhoek voor de kinderen maken.

Badkamer

Let altijd op de staat van de badkamer, als je een tweedehands stacaravan aanschaft. Check eventuele vochtplekken en schimmels. Kies altijd voor een strakke en waterdichte afwerking. Je zult anders veel tijd aan onderhoud kwijt zijn. Bovendien is een tochtige en schimmelige badkamer ongezond.

Isolatie en verwarming

Een stacaravan moet in de winter ook droog, warm en tochtvrij blijven. Let daarom goed op de staat van het dak en de dakisolatie. Ook de ramen spelen een grote rol in de mate van isolatie. Dubbel glas is een stuk energiezuiniger en warmer dan enkel glas. Kijk ook of de ventilatiemogelijkheden voldoende zijn. Ventilatieroosters zijn onmisbaar, als je de caravan vrij van vocht en schimmels wilt houden.

Dubbele vloerisolatie met eventuele vloerverwarming, is uitermate ideaal. Je hebt altijd warme voeten en kunt in de winter ook in je vakantiehuisje verblijven. Vloerverwarming verwarmt de hele stacaravan en is relatief duurzaam. Geen verwarming in de caravan aanwezig? Dan moet je zelf (elektrische) kachels aanschaffen. Externe kachels stoken vaak erg duur. Bovendien kan een stacaravan zonder verwarming, vol met vochtplekken komen te zitten. Wil je voor luxe en romantiek gaan? Dan is het zelfs mogelijk om voor een caravan met open haard te kiezen.

Anti-inbraak

Stacaravans zijn nogal populair onder inbrekers. Dit komt doordat mensen er meestal kortere periodes in verblijven en er dure spullen in opbergen. Inbrekers zijn ook op vakantieparken actief. Koop een stacaravan met goede sloten. Kies bijvoorbeeld voor politiekeurmerksloten en meerpuntsluitingen. Inbrekers kunnen anders makkelijk ramen en deuren openbreken.

Stopcontacten

Ben je met veel mensen? Dan moeten deze personen ook al hun apparaten op kunnen laden. Bovendien moeten andere apparaten, zoals de tv, de koelkast en het koffiezetapparaat, ook aan de stroom. Ga na hoeveel stroompunten er in de stacaravan nodig zijn. Luxe en grotere stacaravans hebben meestal meerdere stroompunten. Veel moderne stacaravans hebben ook USB-poorten. Hier kun je je smartphone, laptop of tablet mee opladen.

Tapwater en leidingen

Kies voor een stacaravan met stevige tapwaterleidingen. Het is belangrijk dat deze niet te nauw zijn. Kalk kan zich dan namelijk makkelijk op gaan stapelen. De leidingen mogen ook niet te veel bochten hebben. Er is dan meer risico op verstopping. Dit vraagt vervolgens weer om grote en vervelende schoonmaakklussen.

Plaats een reactie