Veilig gebruik van internet onderweg

Een vakantie naar een verre bestemming zit er waarschijnlijk momenteel niet in door de Corona crisis. Maar een dagtochtje of weekendje weg in Nederland behoort misschien wel tot de mogelijkheden. Grote kans dat als je dan onderweg bent je jouw smartphone of laptop bij je hebt. Tegenwoordig kun je onderweg gebruik maken van openbare wifi netwerken in de trein, hotels, restaurants en andere gelegenheden. Helaas zijn deze openbare wifi netwerken niet altijd even veilig. Om onderweg toch veilig gebruik te kunnen maken van internet hebben wij een handige tip voor je. Met deze tip bescherm je je eigen veiligheid online en kun je daarnaast ook nog eens geld besparen.

Openbaar wifi

Openbare wifi-netwerken brengen enige risico’s met zich mee als je daar op inlogt en daarnaast zijn niet alle websites vrij te bezoeken in bepaalde landen. Vaak is het een trage verbinding en je deelt ongewenst meer informatie dan je zou willen. Gelukkig biedt een Virtual Private Network (VPN) verbinding de oplossing.

Wat is VPN?

Door een VPN te gebruiken ben je online anoniemer. Het internetverkeer is versleuteld, Google weet niet waar je je bevindt, je kunt niet gehackt worden en je kunt niet gevolgd worden door overheden.
Met een VPN wordt de verbinding met websites of diensten die jij bezoekt versleuteld en van de buitenwereld afgeschermd. Niemand kan dus meekijken wat jij online aan het doen bent.
Voor velen zijn dit belangrijke redenen om een VPN te gaan gebruiken. Daarnaast is het heel erg eenvoudig om een betrouwbare VPN aan te schaffen en te gebruiken. Een VPN kun je voor heel veel toepassingen gebruiken, je kunt er hier meer over lezen.

1. Bescherm je gegevens op internet

Vaak kun je op openbare plekken gebruik maken van openbare wifi-netwerken. Soms hoef je alleen akkoord te gaan met de voorwaarden en kun je zonder wachtwoord in te vullen internetten. Helaas zijn deze wifi-netwerken onbetrouwbaar Hackers kunnen makkelijk het netwerk aanvallen en jouw persoonlijke gegevens inzien en zelfs stelen. Bescherm daarom je data online met een vpn verbinding. Met een VPN maak je anoniem verbinding met een openbaar wifi-netwerk, dus kunnen hackers niet zomaar jouw gegevens inzien.

2. Controleer op HTTPS

Als je gebruik maakt van een openbaar netwerk kun je in de browser controleren of je met een versleutelde verbinding te maken hebt. De S staat voor secure. De website eigenaar heeft dan een beveiligingscertificaat op de website geïnstalleerd. Zie je geen slotje of https staan? Wees dan extra voorzichtig. Log niet in op de site, vul geen persoonlijke informatie in en als het een website van jouw werkgever betreft neem dan contact op met jouw werkgever.

3. Gebruik twee factor authenticatie

Een andere tip is twee factor authenticatie. Dit is een veiligere manier van inloggen waarbij er naast het gebruiken van een inlognaam en wachtwoord nog een extra factor nodig is om in te loggen. Dit kan een sms zijn die je op je telefoon ontvangt, het kan een code zijn via een authenticatie app of bijvoorbeeld via gezichtsherkenning. Het is aan te raden om twee factor authenticatie in te stellen op de websites waar dit mogelijk is, het voegt een extra factor toe die moeilijker is om te kraken.

4. Ga niet internetbankieren en doe geen financiële transacties

Het is niet verstandig om op een openbaar netwerk gebruik te maken van internetbankieren of om financiële transacties uit te voeren. De beveiliging is immers vaak niet op orde en het laatste wat je wilt is dat hackers toegang krijgen tot jouw financiële gegevens.

5. Bespaar geld bij het boeken van hotels en vluchten

Met een VPN kun je ook een hoop geld besparen op vluchten en hotels. De prijzen van vluchten en accommodaties kunnen soms namelijk flink verschillen per locatie. Je kunt het beste de prijzen vergelijken door verschillende VPN-locaties te proberen. Je meldt je dus aan op servers uit verschillende landen om de prijzen per locatie te zien. Op deze manier verdien je die paar euro per maand die je aan je VPN-verbinding uitgeeft dus dubbel en dik terug!

Plaats een reactie