Veilig wifi gebruiken op vakantie: zo doe je dat

Als je op vakantie bent, is het vaak geen probleem om een internetverbinding te vinden. Gratis wifi vinden we vooral: in hotels, op de camping, in het restaurant, in de kroeg of op het vliegveld. Geen probleem, zou je denken, maar is dat wel veilig? Het antwoord is: ‘Nee, het is zelfs een heel groot risico!’ Hoe kun je dan wel veilig internetten op vakantie?

Risico’s op vakantie

Wanneer je een openbaar netwerk (zoals openbare wifi) gebruikt op vakantie, loop je het risico dat andere gebruikers mee kunnen kijken met wat je op het internet doet. Zelfs gevoelige gegevens als inloggegevens kunnen worden gezien. Oplichters met weinig technische kennis kunnen al met wat simpele software toegang krijgen tot jouw data. Ze zetten bijvoorbeeld een nep openbaar netwerk op, met een vergelijkbare naam als een authentiek netwerk. Denk bijvoorbeeld aan ‘Wifi inde trein’ in plaats van ‘Wifi in de trein’ van de NS. Je logt dan in op het verkeerde netwerk, waardoor al je gegevens worden afgeluisterd.

Zo kan er dus ook geld worden buitgemaakt, gevoelige data worden gestolen of kan er zelfs identiteitsfraude worden gepleegd. En als je niet uitkijkt, kunnen je bestanden zelfs worden gegijzeld middels ‘ransomware’. Dat is software die je bestanden versleutelt, waarna losgeld wordt geëist om je bestanden weer vrij te geven.

VPN uitleg: Een VPN gebruiken

Gebruik niet zomaar een gratis openbaar netwerk, maar werk met een Virtual Private Network (VPN). Een stukje VPN uitleg voor beginners: Een VPN is een extra netwerk waarmee je verbindt, voordat je een website bezoekt of data naar een server stuurt. Dit extra netwerk is helemaal versleuteld en de data wordt vaak verstuurd via een beveiligde verbinding in binnen- of buitenland. Het voordeel is dat je daardoor minder goed te traceren bent.

Dat zit zo: bij het internetten wordt steeds een IP-adres meegestuurd. Dit is een soort huisadres voor je internetverbinding. Op vakantie wordt dus steeds getoond dat je bijvoorbeeld op een camping aanwezig bent. Dat kan heel vervelend zijn. Door een VPN te gebruiken, laat je een ander IP-adres zien. Bijkomend voordeel is dat je dan ook in het buitenland naar bijvoorbeeld de Nederlandse Uitzending Gemist kunt kijken – mits je met een Nederlandse server verbindt.

Hoe kom ik aan een VPN?

Een VPN kun je afnemen bij een aanbieder. Daarbij wordt vaak ook een programma geleverd, waarmee je het netwerk kunt instellen en aan- en uit kunt zetten. Vaak is verbinden zo simpel als het drukken op een grote knop. Wereldwijd zijn er verschillende aanbieders met ieder hun eigen voor- en nadelen.

Om het kaf van het koren te scheiden, doe je er goed aan eerst een proefabonnement te nemen. Dan kun je voor een bepaalde tijd de dienst proberen, zoals het ook zou zijn als je zou betalen voor de dienst. Je kunt dan van verschillende voordelen genieten, zonder dat het meteen geld kost.

Een VPN verhoogt de veiligheid van jouw telefoon, tablet of laptop drastisch tijdens het surfen. Met een VPN is je data namelijk altijd extra beveiligd; zelfs als je surft naar een website die niet begint met ‘https’ of een groen slotje heeft.

Plaats een reactie