Zo geniet je van de beste fietsvakantie!

Fietsvakanties zijn een leuke en actieve manier van vakantie vieren. Je zal prachtige nieuwe steden, dorpjes en natuurgebieden ontdekken. En kan hier natuurlijk ook wat langer vertoeven door er lekker in rond te toeren.

Het is alleen wel belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat, zodat je hier later alleen maar plezier van hebt.

We gaan je in dit artikel dan ook een aantal fietsvakantietips laten zien, om van je reis een geweldige ervaring te maken.

7 tips voor een heerlijke fietsvakantie

Je kunt in Nederland prachtige fietsroutes rijden, maar ook in het buitenland zijn er ontelbaar veel schitterende plaatsen waar je heen kunt gaan. Zorg er dan wel voor dat je alle onderstaande tips in acht neemt. Op die fiets ben je helemaal klaar voor je avonturen.

1. Ontdek leuke routes

Je zal natuurlijk moeten bepalen welke locatie er in het vizier ligt. Wil je door overweldigende natuurgebieden rijden, landweggetjes, of liever toch fantastische stedentrips maken? Het is volledig aan jou om hieruit te kiezen.

Verder kun je ook op ervaringen van anderen afgaan. Want er zijn mensen die er echt een sport van maken en al vele plaatsen hebben gezien. Ze kunnen je enthousiasmeren of dingen vertellen waar je rekening mee moet houden bij het bezoeken van bepaalde plekken.

Ga je wat verder weg op fietsvakantie, stap je meestal in de auto en neem je de fietsen mee om op de locatie zelf te starten met fietsen …zorg er dan wel voor dat je goede fietsdragers hebt die je fietsen veilig kunnen vervoeren.

2. Fietstassen om je spullen in te vervoeren

Onderweg zal je ook best wel een hoop spullen meenemen. Je kan natuurlijk na een dagje fietsen weer naar de vakantiebestemming fietsen om daar te overnachten. Maar sommige mensen gaan ook echt kamperen en fietsen de volgende dag weer verder vanaf de locatie waar ze zijn. Het is dus heel persoonlijk en je zal naar gelang ook grote of kleine fietstassen nodig hebben.

Een aantal dingen die je sowieso altijd bij je moet hebben zijn een fysieke (echte) kaart, fietsnavigatie (op je telefoon), genoeg eten en drinken, eventueel kleding voor onverwachte weersomstandigheden, reserveonderdelen voor je fiets en in ieder geval een bandenplaksetje.

Zo ben je op alles voorbereid, en kun je zorgeloos op pad.

3. Een geschikte fiets of check-up laten doen

Voordat je op fietsvakantie gaat is het verstandig je fiets te checken, of dit te laten doen door een expert. Je wilt immers lange afstanden fietsen, en het zou zonde zijn wanneer je de fietstocht moet staken omdat er iets aan je fiets scheelt. Een andere optie is natuurlijk een nieuwe fiets kopen (wanneer je bv. al een hele oude en twijfelachtige fiets hebt).

4. Reservematerialen

Het is altijd verstandig ook belangrijke reservematerialen mee te nemen. Je kan hierbij denken aan banden, maar ook andere onderdelen die belangrijk zijn om je fiets te laten draaien. Je hoeft natuurlijk niet elk onderdeeltje van je fiets mee te nemen, want er gaat echt niet zomaar wat kapot. In ieder geval een setje extra banden kan nooit kwaad, wil je meer meenemen kan dat natuurlijk ook.

5. De juiste kleding voor tijdens het fietsen

Je gaat hoogstwaarschijnlijk fietsen in mooi weer, met een zonnetje in jouw gezicht en frisse wind door je haren en in je longen. In dat geval draag je het beste luchtige kleding die lekker aanvoelt, en mee transpireert. Want ook al ga je waarschijnlijk geen sprintjes trekken, maar in een lekker tempo fietsen …kleding aan hebben die lekker zit zal het plezier doen vergroten.

Neem ook een waterdicht jasje mee, voor wanneer er toch onverwachts een regenbuitje voorbijkomt. Soms kunnen ze kort doch genoeg regen produceren om je kleddernat te maken. Verder kun je denken aan een zonnebril, hoed en goede schoenen tijdens het fietsen.

Voor het gemak kan je alles samen in een rugzakje doen, fietstassen of kun je de spullen gewoon vastmaken op je fiets.

6. Veiligheid tijdens fietsen

Je kan ook nog bepaalde veiligheidsmaatregelen treffen. Ga je echt door ruig terrein (maar ook op normale wegen), dan kun je denken aan een helm, knie- en elleboogbeschermers. Maar ook bij het gebruik van elektrische fietsen met hogere snelheden is het een aanrader in ieder geval een helm te dragen.

Wij zijn in Nederland wat dat betreft anders dan het buitenland, waar je helmen al veel vaker ziet …zeker bij de elektrische fietsen die vaak snelheden van 30+ km per kunnen halen (soms nog zelfs veel meer). Je let natuurlijk goed op en het zal niet zomaar gebeuren, maar soms vallen mensen (door onoplettendheid of gerelateerde oorzaken) lelijk, en dan wil je een eventuele klap natuurlijk wel zoveel mogelijk opvangen.

Ga je laat op de avond of zelfs ’s nachts fietsen, trek dan een reflecterend hesje aan …het maakt je veel beter zichtbaar en laat je extra oplichten wanneer auto’s met hun koplampen op je schijnen.

7. Gebruik een fietstrainer

Het is ook belangrijk dat je een goede conditie hebt, op het moment dat je lange afstanden wilt gaan fietsen. Je kan hiervoor het hele jaar door een fietstrainer gebruiken om op eigen fiets te rijden. Zo blijf je niet alleen op jouw eigen fiets rijden, maar ben jij ook nog eens in topconditie op het moment dat je echt op fietsvakantie gaat. Je kan hem zelfs meenemen op vakantie, voor wanneer je dat leuk vindt.

Je fietsvakantie goed voorbereid starten

Nu je overladen bent met tips, kan je lekker genieten van jouw welverdiende fietsvakantie …geniet ervan!

Plaats een reactie