5 tips voor als je aan de winter wilt ontsnappen in Egypte

Door het aanhoudende regenachtige en saaie, herfstachtige winterweer in Nederland, lijkt de zomer nog vrij ver weg. Een manier om hier aan te ontsnappen is een zonvakantie boeken. Een van de meest populaire en interessante bestemmingen die redelijk dichtbij ligt, is Egypte. Hier zijn 5 tips voor als je op zoek wil gaan naar de zon in het land van de farao’s, of misschien wel een coole woestijnreis wil plannen achterop een kameel.

1: Regel een e-visum

Hoewel Egypte een echte toeristenbestemming is, is het reizen ernaartoe voor Nederlanders niet visumvrij. Gelukkig kan je gemakkelijk online een e-visum aanvragen, mits je niet langer dan 30 dagen in Egypte blijft. Wil je wel langer rondreizen door Egypte, dan moet je een fysiek visum aanvragen bij de Egyptische ambassade. Meer daarover in ons eerdere artikel over Egyptische visums.

2: Probeer niet alles in één keer te zien

Als je naar Egypte op vakantie gaat is het verleidelijk om meteen alle bezienswaardigheden te willen zien. Dus én Caïro, én Suez, én de piramides, én een Nijlcruise, en het liefst ook nog wat stranden. Tenzij je echt heel veel tijd over hebt (Egypte is een enorm land) is dit vrijwel niet te doen. Probeer dus keuzes te maken, en kies bijvoorbeeld voor een echte strandvakantie aan de Rode Zee, of ga op een Nijlcruise die stedentrips met een bezoek aan de piramides combineerd.

3: Kom alvast in de stemming met een spel of film

Er zijn genoeg manieren om alvast een beetje in de stemming te komen voor een reis naar Egypte. De film Gods of Egypt uit 2016 bijvoorbeeld, met Gerard Butler als de Egyptische god Seth. Maar je kan ook een spel spelen dat geïnspireerd is door het oude Egypte, zoals de online casino spellen Book of Ra, Tales of Sand en Eye of the Amulet. Het veelgeprezen Assassin’s Creed: Origins uit 2017 speelt zich ook in het oude Egypte af.

4: Check het reisadvies van Buitenlandse Zaken

Egypte is een veilige bestemming, maar het is altijd verstanding om het reisadvies van Buitenlandse Zaken te bekijken. De toeristische gebieden zijn voornamelijk geel, wat gebruikelijk is voor landen buiten Europa. Zolang je in deze gebieden een beetje oplet, kun je onbekommerd je gang gaan. Reizen naar de noordelijke Sinaï-woestijn worden al een tijdje ten strengste afgeraden, net als het grensgebied met Libië. Maar daar ga je voor gebruikelijk toerisme ook niet zo één-twee-drie naartoe.


5: Pak luchtige kleding in, maar vergeet niet je warme kleding voor woestijnreizen

Je zult waarschijnlijk geneigd zijn alleen maar zomerkleding mee te nemen naar Egypte, maar als je ook van plan bent om door de woestijn te reizen (bijvoorbeeld op een kameel!), dan doe je er goed aan ook warme kleding mee te nemen. De woestijn koelt namelijk heel erg sterk af ’s nachts, omdat er te weinig vocht aanwezig is om de warmte vast te houden. Daarnaast is een lange broek en schouderbedekking handig voor als je bijvoorbeeld een moskee wil bezoeken.

Plaats een reactie