Kungsleden, dé wandelroute van Zweden

Zweden en bij uitbreiding heel Scandinavië staat er om bekend een paradijs te zijn voor wandelaars. Eén van de mooiste routes die je als reiziger in Zweden kan afleggen luistert naar de naam ‘Kungsleden’. Dit wandelpad bevindt zich eigenlijk in zowel Noors- als Zweeds Lapland en overbrugt een totale afstand van zo’n slordige 425 kilometer. In principe start de route in het plaatsje Abisko om je uiteindelijk mee te nemen helemaal naar het zuiden, meer bepaald naar Hemavan. Het pad werd opgericht aan het einde van de negentiende eeuw en heeft als specifiek doel om mensen kennis te laten maken met de wondermooie natuur van Lapland. Let op, de “echte” Kungsleden valt niet te verwarren met de zuidelijke Kungsleden. Deze loopt immers van Sälen tot Storlien en overbrugt daarmee een afstand van in totaal 350 kilometer. Ook dit is weliswaar een leuke wandelroute die het overwegen waard is.

Wat is de moeilijkheidsgraad van de Kungsleden route?

Wanneer je er voor kiest om de Kungsleden route af te leggen zal je kunnen vaststellen dat dit pad je meevoert langs onder meer de hoogste berg van Zweden. Het gaat hierbij concreet om de ‘Kebnekaise’. Bovendien ontdek je tijdens het afleggen van deze route ook het prachtige nationaal park van ‘Stora Sjöfallet’. Ook diverse zeer bezienswaardige dorpen zoals met name Kvikkjokk, Jäkkvik en Ammarnäs liggen op je route. Al deze verschillende zaken zorgen er voor dat het afleggen van de Kungsleden wandelroute iets is wat je niet snel meer zal vergeten.

Veel mensen die van plan zijn om de Kungsleden af te wandelen stellen zich uiteraard wel de vraag met welke moeilijkheidsgraad ze precies rekening dienen te houden. Over het algemeen geldt voor deze route een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Het hoogste punt welke je tijdens het afleggen van deze route zal aandoen is de zogenaamde ‘Tjäkta pas’. Deze is terug te vinden op een hoogte van 1150 meter boven de zeespiegel. Het laagste punt bevindt zich ter hoogte van Kvikkjokk en ligt 305 meter boven de zeespiegel. Tijdens het afleggen van deze route dient er rekening mee te worden gehouden dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van plankenpaden. Bovendien is het zo dat er eveneens verschillende rivieren dienen te worden overgestoken. In het merendeel van de gevallen zijn er bruggen voorzien over de rivier. Voor de grote(re) meren geldt dat je ze ook kan oversteken met een bootje. Dit is mogelijk met een elektrische boot (tegen betaling uiteraard) of door zelf een roeibootje te gebruiken.

Het mooiste stuk van de Kungsleden wandelroute

De volledige Kungsleden is werkelijk adembenemend mooi. Geen enkele andere wandelroute die er bestaat laat je op een dergelijke manier kennismaken met het natuurschoon van Lapland. Toch moet het gezegd dat één stuk van de Kungsleden er nog met kop en schouders bovenuit steekt. Het gaat hierbij om het meest noordelijke deel welke zich bevindt tussen Nikkaluokta en Abisko. Hier dient echter een niet onbelangrijke kanttekening bij te worden gemaakt. Het is namelijk zo dat de etappe Nikkaluokta-Kebnekaise-Singi in principe geen deel uitmaakt van de Kungsleden route. Dit gezegd zijnde wordt ze wel algemeen erkend als een verbindingsetappe. Pas van zodra je de Singi-hut hebt bereikt zal je eigenlijk officieel de Kungsleden route gaan volgen. Het gaat hierbij om de zogenaamde Dag Hammarskjöldleden route welke over een lengte beschikt van ongeveer 110 kilometer. Let op, het is op deze route dat elk jaar opnieuw in de maand augustus ook de zogenaamde ‘Fjämmräven Classic’ wordt gehouden. Het wordt sterk aangeraden om deze route in deze periode te vermijden.

De beste reisperiode voor het afleggen van de Kungsleden wandelroute

Wanneer je van plan bent om de Kungsleden af te gaan leggen spreekt het voor zich dat je ook altijd rekening zal willen houden met de beste periode in het jaar om dit te doen. In principe is het perfect mogelijk om deze wandelroute af te leggen van juni tot september. Het beste weer kan je doorgaans verwachten tijdens de maanden juni en juli. Dit gezegd zijnde moet je er wel rekening mee houden dat er in de meer drassige gebieden dan ook de meeste muggen aanwezig zijn. Hou er tijdens het afleggen van deze wandelroute rekening mee dat je, je op één van de meest noordelijke punten van de wereld bevindt. Dit zorgt er voor dat ook tijdens de zomermaanden zowel nachtvorst als sneeuwbuien nooit uit te sluiten vallen. Smeltende sneeuw kan er bovendien voor zorgen dat bepaalde onderdelen van de route ook in de maand juni nog behoorlijk drassig zijn.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat het van begin juni tot ergens halverwege de maand juli boven de poolcirkel 24 uur per dag licht is. Dit zorgt er voor dat je tijdens het afleggen van de route kan genieten van de middernachtzon. Aan het einde van de maand augustus doet de herfst reeds haar intrede in dit gedeelte van de wereld. Dit zorgt er voor dat bomen en struiken reeds prachtige kleuren aannemen. Vanaf de maand september is het reeds mogelijk om het Noorderlicht te bekijken tijdens het afleggen van deze route. Ben je van plan om tijdens de wintermaanden de Kungsleden af te leggen? Dan is dat mogelijk per ski’s. Let wel, een zekere ervaring met wintertrekkingen is zeker vereist. De beste maanden om een wintertrekking te plannen voor de Kungsleden route zijn februari, maart en april.

Plaats een reactie