5 simpele tips voor betere reisfoto’s

De mooiste herinneringen aan een vakantie of een bijzondere reis leg je vaak vast op de camera. Mooie landschappen, dat heerlijke gerecht en de prachtige cultuur zodat je thuis het gevoel van deze reis weer helemaal kunt ophalen en je jezelf weer even helemaal waant in het ultieme vakantiegevoel. Maar het schieten van de mooiste vakantiefoto’s is zo eenvoudig nog niet. Om ervoor te zorgen dat jouw vakantiefoto’s nog mooier worden vastgelegd en je het maken van toffe fotoboeken naar een hoger niveau kan tillen volgen hier een aantal tips om jouw reisfoto’s nog beter vast te leggen.

1. Zorg altijd voor een rechte horizon

De eerste tip die je direct in gebruik kunt nemen is het nemen van foto’s met een rechte horizon. Rechte lijnen in een foto zorgen voor rust in het geheel en daarmee ook voor rust in ons hoofd. De meeste fotocamera’s en zelfs mobiele telefoon hebben de beschikking over de ‘rasterweergave’. Kies je voor deze optie dan wordt er in het beeld een raster weergegeven waardoor jij de foto recht kunt maken. Beschik je niet over deze functies en is er geen duidelijke horizon? Focus je dan op de verticale lijnen. Deze zorgen er ook voor dat jij de foto recht neemt. Mocht je horizon toch net scheef zijn? Dan kan je de horizon meestal naderhand rechtzetten in Photoshop.

2. Gebruik een origineel standpunt

Als we op vakantie zijn, dan bezoeken we eigenlijk altijd wel de toeristische trekpleisters. Wellicht heb je van tevoren al onderzoek gedaan naar waar je naartoe moet en zie je de mooiste foto’s al voorbijkomen. De meeste foto’s van de toeristische plekken hebben bijna allemaal hetzelfde standpunt. Het is erg leuk om hier juist mee te spelen. Neem de foto bijvoorbeeld eens van bovenaf of zak flink door je knieën om de foto vanuit een ander perspectief te nemen. Of neem de foto bijvoorbeeld eens vanaf de andere kant van het standbeeld. Probeer de foto te nemen vanuit de ogen van het standbeeld: als het standbeeld een echt mens zou zijn, wat ziet hij of zij dan elke dag?

3. Bezoek niet toeristische plekken

Om meer originaliteit in jouw vakantiefoto’s te krijgen, kun je er ook voor kiezen om juist de niet-toeristische plekken op te zoeken. Op die manier krijg je vaak nog een veel beter beeld van de stad, het dorp of het land. Je krijgt een inkijkje in het dagelijks leven van de lokale bevolking en stuit vaak op nog meer bijzondere dingen, zoals bijvoorbeeld een oud vrouwtje dat iedere dag de duiven eten komt geven, de locals die hun schone was vanuit het raam ophangen om te drogen of de échte locals die rond het middaguur al in hun stamkroeg aan de sterke drank zitten en hun favoriete spel spelen. Bij vakantie-check schrijven we over allerlei bestemmingen, zowel toeristische als minder toeristische locaties.

4. Kies het juiste tijdstip

Kom je dan toch op de toeristische plekken, zorg er dan voor dat je de toeristen zoveel mogelijk vermijdt. Het is zeker niet erg om foto’s te hebben met een aantal toeristen op, maar wanneer het plein vol met toeristen staat, zul je zien dat het de foto minder indrukwekkend maakt. Door extra vroeg op te staan mijd je de drukte en kun je vaak (bijna) in je eentje de mooiste foto’s schieten. Op die manier heb je meer tijd, kun je de foto vanuit verschillende invalshoeken nemen en kun je ook spelen met verschillende standpunten. Daarnaast maakt het ook nog een groot verschil of je de toeristische plekken in het hoogseizoen bezoekt of juist in het laagseizoen wanneer bijvoorbeeld de blaadjes van de bomen vallen. Hierdoor krijg je vaak ook al een heel andere foto.

5. Fotografeer locals in hun dagelijks bezigheden

Wanneer je een verre reis maakt en de cultuur totaal anders is dan je gewend bent, is het super leuk, leerzaam en waardevol om locals in hun dagelijks bezigheden te fotograferen. Op die manier leg je de locals vast in hun natuurlijke habitat en krijg je de meest pure foto’s. Zorg ervoor dat je toestemming vraagt van degene die je wilt fotograferen. De meeste locals zijn trots op hun werk en vinden het vaak geweldig als jij ze vast wil leggen op camera. Spreek je de taal niet? Zorg er dan voor dat je onderdeel bent van hun dagelijks leven, interesseer je in de werkzaamheden en glimlach vriendelijk. Misschien kun je met gebarentaal duidelijk maken dat je graag een foto van ze wil nemen. Heb je de foto genomen? Vergeet ze dan zeker niet te bedanken!

Hopelijk kun je met deze tips jouw reisfoto’s en vakantieboeken naar een nog hoger niveau tillen. Heb je nog aanvullende tips? Laat ze dan achter in de reacties hieronder.

Plaats een reactie