Mooie plekken in Haarlem volgens de locals

Haarlem kennen we vooral van de Grote Markt, waar menig toerist neerstrijkt. Maar wat zijn de minder geijkte plekken, waar je midden tussen de bourgondische en artistieke Haarlemmers eet, drinkt en een feestje bouwt? Zelf heb je natuurlijk al gezocht op je iphone of je samsung galaxy s10, maar deze tips komen van echte ‘muggen’, zoals de locals zichzelf noemen.

Botermarkt

Het eerste dat je hoort als je tijdens je weekendje weg in Haarlem vraagt waar de locals koffie met elkaar drinken, is De Botermarkt. De Roemer, de Gooth, op dit plein zit een aantal kroegen naast elkaar – hier is het elke dag gezellig. Er zijn ook vaak (rommel)markten. Je bereikt de Botermarkt door vanaf de Grote Markt in zuidelijke richting te wandelen, door de Koningsstraat. Blikvanger in het gebouw waar vroeger de V&D zat, is drogisterij Van der Pigge. Aan de Botermarkt zit ook Mabrouk, een handel in lekkernijen en ingrediënten van over de hele wereld. Even verderop vind je de wijk de Vijfhoek, waar veel bekende Haarlemmers wonen.

Het Wapen van Kennemerland

Vraag een Haarlemmer naar de Stinkende Emmer en hij wijst je richting ringweg. Die steek je over en dan loop of fiets je het Ramplaankwartier in. Direct aan een weitje met grazende koeien bevindt zich het Wapen van Kennemerland, dat in de volksmond dus Stinkende Emmer heet, naar de oorspronkelijke naam. Prachtig terras!

Stadsstrand De Oerkap

De Oerkap ligt op een onooglijk plekje, ergens tussen het spoor, een drukke brug en de Koepelgevangenis, maar heel hip Haarlem ligt hier op mooie dagen in het zand, maakt er muziek of eet er een pizza uit de houtoven.

Het Patronaat

Over muziek maken gesproken: Het Patronaat is het poppodium waar van alles optreedt, van onbekende pareltjes tot de groten der aarde. Het heeft een café, een kleine zaal en een grote zaal. Hier vinden grote feesten en concerten plaats en komt de Haarlemse muziekscene samen.

DeDakkas

DeDakkas is een restaurant in een kas bovenop een parkeergarage met uitzicht over de hele stad! Niet zo vreemd dat deze tent sinds de opening in 2015 loopt als een tierelier. Gingen Haarlemmers vroeger lunchen op het dak van de V&D, nu zitten ze dus bij DeDakkas.

De Kleverparkbuurt

In deze populaire wijk ten noorden van het centraal station is geen huis meer voor een schappelijke prijs te krijgen. Het is er dan ook erg groen, gemoedelijk en ruimtelijk. Vandesande, een leuk buurtcafé aan het Santpoorterplein, is een plek die je niet zou vinden als je niet van het bestaan af wist. Alvast heel veel plezier in de hoofdstad van Noord-Holland!

Plaats een reactie