Kerstmarkten bezoeken in Berlijn

In de Duitse hoofdstad Berlijn is het ieder jaar een waar genot om de stad tijdens de kerstperiode te bezoeken. Vanaf eind november tot en met de kerstdagen kan je in Berlijn terecht voor authentieke en sfeervolle kerstmarkten die de fantasie van iedere kerstliefhebber overstijgen. Naast klassieke en bekende kerstmarkten in het stadscentrum van Berlijn, zijn er ook ook verschillende traditionele en meer lokale kerstmarkten in de stad die het bezoeken waard zijn.

De beste kerstmarkten in Berlijn

Door de grote diversiteit aan verschillende soorten Weihnachtsmärkte in Berlijn zijn er meerdere fantastische markten die allemaal in hun eigen recht waardevol, gezellig en zeker het bezoeken waard zijn. Wij sommen vandaag de beste kerstmarkten op. Ben je benieuwd waar er nog meer kerstmarkten zijn in Duitsland? Lees dan ons artikel over kerstmarkten in Duitsland.

Toeristische trekpleister: Alexanderplatz

Alexanderplatz in BerlijnIedereen die Berlijn bezoekt, of het nu voor het eerst is of je een doorgewinterde Berlijn bezoeker bent, komt vroeger of later wel op de Alexanderplatz aan. Dit grote plein is tijdens de kerstperiode dan ook vol van kerstkraampjes van de kerstmarkt Am Alex. Hier zul je logischerwijze behoorlijk wat toeristen vinden, wat in principe de pret niet hoeft te drukken. Naast de te verwachten kraampjes (Bratwurst, Glühwein, Mutzenmandeln, heiße Eierlikör en houten kerstdecoraties) beschikt de kerstmarkt in het centrum van Oost-Berlijn ook over een groot Tanzchalet – een reusachtig houten chalet waar je in aangename warmte en authentieke Duitse wintersportatmosfeer een warme alcoholische drank kan nuttigen. Begeleid door lekkere Duitse meezingers en meezakkers, natuurlijk. Zeker het bezoeken waard tijdens een ijskoude winterdag, om even op te warmen tussen alle kerstmarkten door.

Reisinformatie

Adres:

Alexanderplatz, 10178 Berlin Mitte

OV:

U-/S-Bahn station Alexanderplatz.

De mooiste kerstmarkt van Berlijn: Gendarmenmarkt

Tot op heden is de Weihnachtsmarkt an der Gendarmenmarkt de enige kerstmarkt in Berlijn waar je een toegangsprijs moet betalen. Deze lag in 2010 op slechts €1 (en er is bovendien geen crimineel brein voor nodig om zonder betalen binnen te geraken). Maar deze prijs is het zeker waard en houdt simpelweg mensen van de markt weg die er niets tot weinig te zoeken hebben. Temidden van de pittoreske Gendarmenmarkt, een van meest chique stukjes Berlijn in Mitte wordt ieder jaar een sprookjesachtige kerstmarkt neergezet. Hier vind je naast de kerstklassiekers vooral veel verrukkelijk en ambachtelijk eten om direct te nuttigen of mee te nemen als kerstgeschenk. Lekkere huisgemaakte roomkaasdips, kruidige chutneys en authentieke pompoenpittensnacks en olie: hier kan je de hele dag lekkerbekkend rondlopen. Naast eten kan je hier ook zonder problemen kerstcadeaus voor het thuisfront inslaan en natuurlijk een bekertje Glühwein wegtikken.

Tips voor de Gendarmenmarkt

Tips van de redactie:

  • Probeer hier zeker een in een houtskooloven bereidde Flammkuchen met zure room, spekjes en bosui. Nog nooit smaakte een typisch Duitse lekkernij zo goed als in de winterkoude buitenlucht.
  • Feuerzangbowle: eens wat anders dan de Glühwein, maar net zo verwarmend en net even smaakvoller. Bij ieder standje kan je bovendien zelf nog shots van (o.a.) rum toevoegen aan je warme bowl.

Reisinformatie

Adres:

Gendarmenmarkt, 10117 Berlin Mitte

OV:

Te lopen vanaf S-Bahn station Friedrichstraße of U-Bahn Hausvogteiplatz, Französische Straße of Stadtmitte.

Klein, fijn en knus: Lucia Weihnachtsmarkt

Deze kleine markt zul je als toerist niet zo snel ontdekken. De Lucia kerstmarkt is een Scandinavische kerstmarkt, gelegen in het binnenhof van de Kulturbrauerei, een bekende club/bioscoop- en restaurantlocatie in Prenzlauer Berg. Door de authentieke bouw van de Brauerei (waar dus vroeger een echte brouwerij was) krijgt de markt direct extra en vooral een intieme allure. Hier zijn de kraampjes met liefde vol gestald met huisgemaakt en ook enkele typisch Scandinavische lekkernijen en geschenken. Mutsjes, smakelijke broodjes en verse Apfelglühwein: op de Lucia markt kan je je gezellig vermaken.

Tip voor de Lucia Weihnachtsmarkt

  • Op deze Scandinavische markt moet je zéker de Glögg uitproberen: een warme alcoholische drank uit Zweden. De Zweedse versie van Glühwein is minder zoet en fruitig en bevat vooral veel rum. Extra lekker met rozijnen en amandel (kan je aanvullen bij de kraam) en een extra shot rum! Mycket bra!

Reisinformatie

Adres:

Schönhauser Allee 36, 10435 Berlin Prenzlauer Berg

OV:

U-Bahn station Eberswalder Straße.

Wanneer kan ik naar een kerstmarkt?

De meeste markten beginnen rond een uur of elf, vooral in de toeristische hot spots (Mitte, Alexanderplatz). De Lucia kerstmarkt opent vanaf één uur (in het weekend en op vrijdag) haar deuren – en op doordeweekse dagen moet je wachten tot drie uur ’s middags.
Mijn tip is om vooral op het einde van de middag naar de kerstmarkten te gaan. Dan begint de schemering te vallen, is het gezellig druk (ook juist locals) en raak je niet in de verleiding de hele dag alcohol te drinken. In het weekend geldt deze regel natuurlijk niet, dan is er niets leuker om hele dagen over verschillende markten te struinen!

Meer over Berlijn

Als je een kerstliefhebber bent en dus naar deze kerstmarkt wilt snap ik dit meteen. Is dit de eerste keer dat jij naar Berlijn gaat? Dan raad ik je aan om ons artikel over een stedentrip naar Berlijn te lezen en te ontdekken wat er nog meer te doen is in Berlijn.

Plaats een reactie