Belangrijke zaken om op te letten als je op fietsvakantie gaat

In de huidige tijd waarin we leven is het soms wat lastiger om naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar wist je dat je in Nederland ook enorm veel prachtige plekken hebt? En wat is er nou beter om dit ook nog te combineren met gezonde beweging? Een fietsvakantie in eigen land of onze directe buurlanden is de ultieme combinatie van gezond bewegen en even lekker weg. Als je op fietsvakantie gaat zijn er wel een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Zorg goed voor je fiets

Tijdens een fietsvakantie is je fiets het belangrijkste vervoersmiddel. Zorg dus goed voor je fiets en zorg dat al het onderhoud gedaan is voordat je vertrekt. Zorg er daarnaast voor dat je fietsbanden goed opgepompt zijn en dat je een elektrisch pompje bij hebt om je banden mee op te pompen mocht het nodig zijn. Een goede bandenspanning voorkomt zwaar trappen. Daarnaast zorgt een goed onderhouden fiets voor een ontspannen fietsvakantie zonder stress over je materiaal.

Op fietsvakantie met een e-bike

Heb je een elektrische fiets? Dan zijn er een aantal zaken waar je extra rekening mee moet houden bij een fietsvakantie. Kijk vooral goed naar de actieradius van je fiets en houdt rekening met bagage en heuvelachtige gebieden, deze zullen je actieradius namelijk wat doen afnemen t.o.v. een normaal fietsritje. Let erop dat je e-bike ook zonder motor goed te fietsen is. Mocht je onverhoopt toch met een lege accu komen staan of mocht je om wat voor reden dan ook zelf moeten fietsen. In steile heuvelachtige gebieden wordt ook het gebruik van een e-bike met voorwielaandrijving afgeraden. Het voorwiel kan namelijk slippen bij steile heuvels.

Bedenk waar je gaat overnachten

Als je met de fiets op vakantie gaat heb je verschillende overnachtingsmogelijkheden. Voor elk budget zijn er geschikte mogelijkheden te vinden. Ook is het natuurlijk mogelijk om af te wisselen tussen luxe hotels en een leuke camping. Mocht je kiezen om een camping te bezoeken dan is het natuurlijk fijn als je niet op een matje hoeft te slapen. Op de fiets kan je echter maar beperkt zaken meenemen dus dan is een luchtbed de ideale uitkomst. Als je na een lange dag fietsen eindelijk bij de camping aangekomen bent wil je alleen echt niet nog een half uur staan pompen om je luchtbed opgeblazen te krijgen. Gelukkig kan je tegenwoordig een compact elektrisch pompje met accu meenemen om je luchtbed binnen no-time op te pompen.

Zorg voor de juiste kaarten en powerbanks

Op de fiets kom je soms op plekken waar je urenlang door de natuur fietst. Het kan zomaar zijn dat je een hele tijd niemand tegenkomt. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je nier verdwaald. Gelukkig hebben we tegenwoordig vaak fietsnavigatie en een smartphone met navigatie erop. Daarom is het belangrijk om altijd één of meerdere powerbanks mee te nemen zodat je niet zonder stroom komt te staan. Daarnaast raden we ook aan om een papieren kaart mee te nemen en daarop vooraf je route uit te stippelen. Mocht je inspiratie nodig hebben voor fietsroutes? Kijk dan op de site van Nederland Fietsland. Er zijn diverse routes te vinden met verschillende afstanden en tijden.

Hopelijk hebben we je met deze fiets op weg kunnen helpen zodat jij ontspannen kan genieten van je volgende fietsvakantie. We wensen je alvast veel plezier en ontspanning.

Plaats een reactie