Een bezoekje aan Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein. Als je van kastelen houdt is dit er waarschijnlijk zo eentje die op je bucketlist staat. Het is een wat hoger gelegen kasteel dat statig boven de boomtoppen uitreikt en is vanaf de weg goed te zien. Al snel waan je je in wilde fantasieën over prinsen, prinsessen, ridders en paarden.

Een stukje geschiedenis

ISlot Neuschwanstein vanaf de weg gezienn 1869 werd in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren (ook wel de sprookjeskoning genoemd) begonnen met de bouw van het kasteel. De bedoeling was om er een middeleeuws ridderslot van te maken. In 1884 was het pas bewoonbaar voor de koning. Maar af was het nog niet! De koning heeft er uiteindelijk maar heel kort in gewoond toen hij op 13 juni 1886 op onverklaarbare wijze verdronk in de Starnberger See. Zijn dood is nooit opgehelderd. Amper 6 weken na zijn dood werd het kasteel opengesteld voor bezoekers. Omdat Lodewijk II overleed voordat de bouw helemaal klaar was zijn alleen de 3e en 4e verdieping volledig ingericht. De zalen en ruimtes zijn zeer imposant en er is zelfs een nagebouwde grot in het kasteel! Op een gemiddelde zomerdag wordt het kasteel bezocht door ruim 6000 bezoekers per dag. De naam Neuschwanstein is pas aan het kasteel gegeven na het overlijden van Lodewijk II. Zwanen waren zijn lievelingsdieren en je ziet ze in het kasteel dan ook vele malen terug komen in afbeeldingen of beelden. Ook in de naam Neuschwanstein komt de zwaan terug –> “schwan”.

Ons bezoek aan Slot Neuschwanstein

Al enige jaren stond Slot Neuschwanstein op onze bucketlist en afgelopen zomer was het zover. Wie denkt er op een middag even naartoe te gaan en het kasteel van binnen te bekijken die komt helaas bedrogen uit! Slot Neuschwanstein wordt jaarlijks door ruim 1,3 miljoen mensen bezocht vanuit de hele wereld. Geweldig natuurlijk, maar ook jij wil graag een glimp opvangen van de prachtige zalen die binnen te zien zijn zonder dat je onder de voet wordt gelopen door een aantal van die ruim 6000 bezoekers per dag. De beste tip is dan ook: Lees jezelf grondig in over dit kasteel, openingstijden en tickets bestellen. Op de officiële website www.neuschwanstein.de kun je o.a. online tickets bestellen en alle informatie vinden over openingstijden, ticketprijzen en dergelijke. Het kasteel is overigens niet op eigen houtje te bezichtigen maar alleen door deel te nemen aan een rondleiding.

De AlpseeHet is niet overbodig om te vertellen dat het aan te raden is om al vroeg aanwezig te zijn bij het ticketcentrum, mocht je de kaarten niet online gereserveerd hebben. Wij waren er om 7.15 uur (en dat in onze vakantie..) terwijl het ticketcentrum om 08.00 uur opengaat. Je zult je verbazen achter de hoeveelheid mensen je al aan moet sluiten. In ons geval was dat op dit tijdstip al achter ruim 40 wachtenden!Nadat je een rondleiding gekozen hebt krijg je een ticket met daarop een nummer en een tijd. Zorg dat je op tijd boven bij het kasteel bent want ben je te laat? Dan heb je pech, kom je er niet meer in en krijg je ook geen geld terug. Je kan te voet naar boven, met de bus of met een koets. Deze stoppen niet voor de ingang van het kasteel en je zal het laatste stuk naar boven te voet moeten afleggen. Eenmaal bijna boven heb je al een prachtig uitzicht! Er zijn toiletten aanwezig en er is een platform van glas wat enkele meters uitsteekt boven de afgrond. Leuk voor mensen met hoogtevrees. Op de binnenplaats staan poortjes met beeldschermen waar je nummer en tijd van je ticket op staan. Dan pas mag je in de rij staan om je ticket te laten scannen. En dan ben je binnen in slot Neuschwanstein.

Wat is er in het kasteel te zien?

Uitzicht vanuit slot NeuschwansteinHet is ten strengste verboden om binnen te fotograferen en om de muren aan te raken. Alles is nog in originele staat. We kregen o.a. de slaapkamer van de koning te zien, zijn werkkamer, de grot en de feestzaal. Het blijft mij altijd fascineren en verbazen hoe deze mensen geleefd hebben in zo’n prachtig kasteel! Op het balkon heb je een geweldig uitzicht over het dal en de Alpsee. Na 35 minuten is de rondleiding voorbij en kom je weer in de echte wereld met een hoofd vol mooie herinneringen.

Vanuit Slot Neuschwanstein kun je nog zo’n 10 minuten doorlopen naar de Marienbrücke. Dit is gewoon gratis. Vanaf hier kun je het kasteel prachtig fotograferen. Maar ook hier is het dringen en aansluiten geblazen! Iedereen wil immers het beste shot van dit mooie kasteel. Ook de omgeving van het kasteel is erg mooi. Het naastgelegen meer genaamd de Alpsee is ook bij mooi weer een aanrader! Houd je van kastelen? Dan is het zeker een must-see om dit mooie sprookjeskasteel te bezoeken en jezelf heel even een prins, prinses, koning, koningin of ridder te voelen in dit betoverende kasteel!

Plaats een reactie