Help, ik ben verbrand! Verantwoord zonnen op vakantie

Zomer, zon en mini-bikinis afgewisseld door strakke zwembroekjes. Het goede weer komt er weer aan en na een lange, koude winter doen we allemaal niets liever dan enthousiast de zon inspringen. Want de zon maakt je blijer, vrolijker én het zorgt ook nog eens voor dat lekker gezonde kleurtje op je snuit.

Maar pas op! De zon is niet zo weldoenend, veilig en lekker voor je als je misschien denkt. Sinds een aantal jaren is het onderzoek naar de risico’s van zonnebaden gelukkig wat bekender geworden. Dat we ons met zonnebrand in moeten smeren weten we allemaal. Maar er zijn een aantal weetjes die misschien niet zo bekend zijn en waar je toch echt rekening mee moet houden als je toch de zon in gaat.

Zonnen is slecht

Heel extreem en direct gezegd is zonnebaden gewoonweg slecht voor je huid. Je kan er door verbranden, het leidt (ook als je niet verbrandt) tot vroegtijdige huidveroudering (rimpels, dus) en door veel en onbeschermd in de zon te liggen verhoog je het risico op huidkanker. Je kan gerust zeggen dat de veelgeziene dames van vroeger met semi-oranje huidjes een magneet voor huidkanker waren én zijn.

Smeren is goed

Zonnebrand is veelal vies, vettig en kleverig. Als je op een warme dag over het strand struint of lekker in de tuin een boekje leest, heb je helemaal geen zin je met een pot van vet in te gaan smeren. Toch moet je écht aan de zonnebrand. Eigenlijk zou je iedere dag die je in de zomermaanden niet compleet binnenshuis doorbrengt moeten smeren. Maar vooral als je op een strand/ aan een meer of gewoonweg buiten onderweg bent is insmeren écht noodzakelijk!

Oplossingen voor minder vettige zonnebranden zijn er ook, maar kijk uit met zogenaamde doorzichtige sprays. Deze zijn vaak minder dik (en geven daardoor minder SPF bescherming dan er op de verpakking staat) en moeilijker in te smeren omdat je niet kunt zien waar je al wél hebt gesmeerd. SPF is de Sun Protection Factor hoe hoger de SPF hoe beter je tegen de zon beschermd bent.

Biodermal (ja, het kost wat meer) is echt een aan te raden zonnebrandcrème. Ook zijn basiscrèmes zoals van de HEMA ook goed op het gebied van SPF. En neem ook altijd een goede aftersuncrème of gel mee, daar verkoel je de huid mee na het zonnen én zorgt er voor dat eventuele verbrande plekjes zo snel mogelijk weer wegtrekken.

 

Ik verbrand nooit, dus ik hoef niet te smeren

Een dom fabeltje. Niet verbranden betekent niet dat de zon je huid niet beschadigt. Je voelt het ook zelf na een dagje in de zon: je huid is droog en extra gevoelig. Juist door je huid in te smeren en vettig te houden met een zonnebrand bescherm je je huid voor de schadelijke zonnestralen én zorg je dat hij niet uitdroogt.

Ook als je niet of weinig verbrandt is er niets mis mee een factor 30+ te smeren. Je smeert namelijk altijd dunner dan wat de zonnebrandcrèmefabrikant verwacht. Met een factor 30 zit er meestal niet meer dan 20 op je huid. Daarom is regelmatig smeren ook essentieel!

Maar, ik wil zo graag een lekker bruin kleurtje

Bruin worden op vakantie. Het is en blijft een trend. Je lijkt pas een succesvolle vakantie te hebben doorgebracht als je ook als een lekker gegrild kippetje terug komt. Natuurlijk is het mooi en gezond om met een lekker kleurtje op door de zomer heen te slenteren. Maar je hoeft hiervoor niet in de zon. De zelfbruiner van vandaag de dag is mooi, subtiel en zeker te betalen. Geen oranje wortelsnuitjes, maar een mooie licht-bruine gloed kan je tegenwoordig voor een paar euro in een pakje kopen. Bruin worden is dus géén reden om als een gerookte paling in de zon te gaan liggen. Je huid beschermen zodat deze er over een aantal jaren nog mooi uitziet én gezond blijft is een stukje belangrijker.

Smeer een zelfbruiner op en smeer je goed in als je in de zon gaat. Een bruine huid betekent geenszins dat je beschermt bent tegen de zon!

De zon is toch gezond voor je?

Ja, dat klopt. Van de zon krijg je Vitamine D en dat heeft je lichaam nodig. Maar door iedere dag minstens tien minuten buiten te lopen (met of zonder bewolking) zorgt er al voor dat je genoeg zonvitaminen binnen krijgt. En natuurlijk word je blij van de zon, daarom is het logisch dat veel mensen het heerlijk vinden in het zonnetje te zitten. Maar – zoals nu wel duidelijk mag zijn – zorg dat je een zonnebrand bij je hebt!

Toch in de zon?

  • Zorg voor een goede zonnebrand met een SPF die hoger ligt dan je eigenlijk nodig zou hebben.
  • Ga niet in de zon liggen bakken tussen 12 en 14 uur. Dan lig je letterlijk te grillen.
  • Gebruik géén olie die zogenaamd je sneller bruin doet worden. Dit leidt puur en alleen tot onbeschermde extra verbranding, je ligt dan net als een schnitzel in een braadpan.
  • Wissel af. Ga in de schaduw, lees een boek, ga een stukje zwemmen.

En zorg ervoor dat je jezelf minstens iedere twee uur opnieuw insmeert. Better safe than sorry!

Plaats een reactie