Hoe overleef ik de eerste keer Amerika?

De eerste keer op reis naar Amerika is spannend, dat is gewoon zo. Om Amerika binnen te komen moet je nou eenmaal aan een aantal regels voldoen en dat is wat mij betreft niet meer dan terecht. Echter zijn er zoveel dingen waar je rekening mee moet houden als reiziger naar Amerika. Zaken die ik in het verleden met een hoop zoekwerk heb gevonden. Niet alleen de minder leuke dingen zoals bagageregels of visum, maar ook de leuke dingen zoals wat moet ik echt kopen in Amerika en waar kan ik het beste eten. Ik heb al mijn ervaringen voor je op een rijtje gezet!

Voorbereidingen

Het voorbereiden op je vakantie is één van de leukste dingen om te doen. Lekker uitvogelen waar je het beste naar toe kunt gaan, welk hotel je gaat slapen en wat je echt gezien moet hebben in Amerika. Voordat je vertrekt zijn er wel wat dingen die je geregeld moet hebben, zoals je visum en je eerste hotel of overnachtingsplek.

ESTA / Visum

Nederland valt onder het Waiver-Program van Amerika. Dat betekent dat een visum niet fysiek aangevraagd hoeft te worden bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Je kunt online een aanvraag doen, dat heet een ESTA. Voor een ESTA moet je een aantal vragen beantwoorden en binnen 72 uur (maar meestal direct) krijg je een melding of je bent toegelaten of niet. Redenen om niet toegelaten te worden zijn onder andere: crimineel verleden, oorlogsmisdadiger, drugsverslaafd etc. Heb je niets op je kerfstok dan hoef je je geen zorgen te maken.

Wel belangrijk: je móét je eerste overnachting geregeld hebben voordat je het land binnen gaat. Boek dus thuis in ieder geval het hotel voor de eerste nacht! Dit moet je namelijk vermelden op je ESTA-formulier. Een visum kost rond de 25 euro. Overigens is een ESTA alleen geldig als je het land binnen 90 dagen weer verlaat. Blijf je langer dan heb je wel een visum nodig van het consulaat. Mocht je meer willen weten kijk dan hier voor meer visum Amerika informatie.

Medicijnen

Slik je medicijnen en neem je die mee op vakantie? Vraag om een uitdraai van je medicijnen en een doktersverklaring, want sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet van Amerika en dat betekent dat je volgens hun wet drugs het land binnen smokkelt. Let dus op wat je meeneemt!

TSA slot

Wil je niet dat je koffer open gebroken wordt door de douane? Zorg dan voor een koffer met TSA-slot. Een TSA slot kan door de douane worden geopend. Zo hoef jij je code niet te geven en hoeven zij jouw koffer niet open te breken. Heb je geen koffer met TSA-slot? TSA-sloten zijn online goed verkrijgbaar. Zo kun je je koffer toch goed op (cijfer)slot doen zonder dat de kans bestaat dat je je koffer kapot terug krijgt.

De reis

SchipholEn dan is het zover: de reis naar Amerika! Voor intercontinentale vluchten (dus ook voor Amerika) moet je drie uur van te voren op Schiphol zijn. Je mag, afhankelijk van de maatschappij waar je mee vliegt, een koffer van 23 kilo meenemen. Soms moet je voor het boarden nog wat vragen beantwoorden over je bagage (of je het zelf hebt ingepakt etc.). Echter is mij dat nog maar één keer overkomen. Tegenwoordig wordt iedere reiziger die naar Amerika gaat binnenstebuiten gekeerd in de bodyscanner. Leuke ervaring, maar heel privé? Niet bepaald. De kans bestaat dat je in het vliegtuig alsnog een groen formulier in moet vullen met dezelfde ESTA-vragen, dat is nog steeds niet helemaal vervangen. Zorg dus dat je het adres van je eerste overnachtingsplek ook in het vliegtuig paraat hebt.

Immigrations

Voordat je Amerika echt mag betreden moet je eerst langs Immigrations, oftewel de douane. Hier wordt je aan een soort verhoor onderworpen door de douanier. De douanier wil vooral weten wat je komt doen en of je wel echt voor vakantie komt. Ook lijkt hij erg geïnteresseerd te zijn in je terugvlucht, want oh wee, stel dat je toch eens blijft? En wat voor beroep je dan wel niet uitoefent in Nederland. En nee, dat is echt geen interesse hoor, hij berekent gewoon hoe groot de kans is dat jij dat beroep in Amerika ook kunt uitoefenen. Dan mag je gezellig op de foto en mogen ook alle tien je vingers op het vingerscan apparaat. Het enige wat de douanier niet hoeft te weten is de kleur van je ondergoed. Ach het is voor het goede doel, want als je slaagt. Dan mag je voet op Amerikaans grondgebied zetten! Houd er rekening mee dat het soms erg lang kan duren voordat je door Immigrations ben, soms wel meer dan een uur. Heb je een overstap? Plan dan minimaal twee uur. Je moet namelijk ook je koffer ophalen en weer opnieuw afgeven, dat kost tijd!

In Amerika

En dan ben je er EINDELIJK! Het kost wat tijd, geduld en soms wat stress, maar je bent er! Men vraagt mij vaak wat je echt mee moet nemen uit de States. Allereerst: check even de dollarkoers. Bij een goede koers neem je meer mee natuurlijk.

Ben je op zoek naar elektronica? Zeker als de koers goed staat kan het lonen om bijvoorbeeld Apple producten mee te nemen. Je mag maximaal €430,- importeren zonder invoerbelasting te betalen. Maar dan nog is het vaak voordeliger met invoerbelasting (Nederland is gewoon duur. Punt.)

Ik kan nog wel honderdduizend dingen vertellen die je mee moet nemen, maar het is natuurlijk ook persoonlijk. En weet je? Die eerste keer is altijd spannend. Maar ik weet zéker dat als je eenmaal een keer geweest bent je elk jaar weer terugkeert.

Plaats een reactie