Hoe zit het nu met je belbundel en bellen en internetten in het buitenland?

Heb je plannen om naar het buitenland te gaan? Dan gaat natuurlijk ook je smartphone mee op reis. Maar hoe zit het nu met bellen en internetten in het buitenland? Gaat dat uit je eigen Nederlandse belbundel of ga je hoge telefoonrekeningen tegemoet? We leggen uit hoe het zit met je belbundel en bellen en internetten in het buitenland.

Binnen de EU

Binnen de Europese Unie hoef je je niet al te veel zorgen te maken, want je kunt in de hele zone gebruikmaken van je Nederlandse belbundel. De roaming voor mobiele data kan dus bij de grens gewoon aan blijven staan. Wat wel verstandig is om in je achterhoofd te houden, is dat je waarschijnlijk in het buitenland meer gebruikmaakt van je mobiele data dan thuis waar je allerlei wifi-netwerken gebruikt waarvan je het wachtwoord hebt. Dit kan leiden tot een aanzienlijk hoger verbruik van mobiele data. Als je over je bundel heen gaat, betaal je wel hogere kosten. Het is daarom raadzaam om voor de maand(en) waarin je naar het buitenland gaat je bundel op te hogen. Dit kan meestal bij sim only abonnementen. Heb je er nog geen? Je kunt online sim only abonnementen vergelijken. Let op bij de buitengrenzen van de EU: het signaal uit het buurland kan sterker zijn, waardoor je telefoon op een netwerk van over de grens inlogt. Dan kun je wel hoge rekeningen verwachten.

Buiten de EU

Bellen buiten de EUSommige telefoonproviders zijn ook actief in landen buiten de EU, waardoor je daar ook gebruik kunt maken van je eigen Nederlandse belbundel. In veruit de meeste gevallen kun je ervan uitgaan dat buiten de EU het ouderwetse ‘noodprotocol’ van stal kan: roaming voor mobiele data uitzetten bij de grens, geen telefoontjes plegen en als je een inkomend gesprek moet opnemen proberen het kort te houden. Je betaalt namelijk buitenlandse tarieven. Hiervoor zijn in veel gevallen zones met gemeenschappelijke tarieven. Hoe hoger het nummer van de zone, des te hoger de kosten. Wil je in een land buiten de EU wel gewoon gebruik kunnen maken van mobiel internet? Koop dan lokaal een prepaid simkaart en doe deze in je smartphone, zodat je voor lokale tarieven kunt internetten (en bellen naar lokale nummers). Probeer voor contact met het thuisfront vooral gebruik te maken van de momenten dat je op een wifi-verbinding zit. Bel via WhatsApp of Skype in plaats van gewoon over het telefoonnetwerk.

Waarom werkt mijn mobiel internet niet in het buitenland?

Ben je in het buitenland en kom je erachter dat bijvoorbeeld je mobiele internet helemaal niet werkt? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Het kan dat in de instellingen van de telefoon zelf roaming voor mobiel internet uit staat. Je kunt deze instelling opzoeken en hem simpelweg aanvinken. Als het goed is, kun je dan meteen weer internetten. Staat de roaming wel gewoon aan en heb je toch geen mobiel internet? Dan kan het zijn dat mobiele dataroaming als voorzorg uit staat bij de instellingen van je telefoonabonnement. Je moet dan inloggen op je account bij de provider om deze instelling aan te passen. Dat kan op de website, maar vaak ook in een app. De ironie is natuurlijk wel dat je internet nodig hebt om dit te kunnen doen.

Plaats een reactie