Met de auto naar Duitsland

Wanneer je met de auto naar Duitsland gaat is het belangrijk om te weten dat er op de Duitse snelwegen soms andere verkeersregels gelden dan in Nederland. Autorijden in Duitsland vergt daarom enige voorbereiding. In dit artikel bespreken we het reizen door Duitsland met de auto en alles wat daarbij komt kijken: Wat verplicht is in de auto, de verkeersregels, en de Umelt sticker. Lees je goed in en ga zonder zorgen op vakantie naar Duitsland.

Verkeersregels in Duitsland

Duitse snelwegZelfs als je een dagje naar Duitsland gaat met de auto zijn de verkeersregels belangrijk. Het zou immers zonde zijn om na je autovakantie een boete op de deurmat te krijgen. Over het algemeen zijn de Duitse verkeersregels relatief gelijk aan die in Nederland.

De snelwegen in Duitsland zijn populair wegens het ontbreken van een snelheidslimiet. Dit betekent dat er geen maximumsnelheid geldt op deze snelwegen. Let tijdens het auto rijden op de Duitse Autobahn wel goed op verkeersborden. Er zijn namelijk ook veel snelwegen waar een maximumsnelheid van 130km/h geldt. Rijd je harder dan de maximumsnelheid op deze wegen? Dan krijg je gewoon een bekeuring thuis gestuurd.

Maak je gebruik van radardetectie (flitspaalsignalering)? Dan is het verstandig om de gehele software of mobiele app te verwijden. Het gebruik van navigatiesystemen met flitspaalsignalering of bijvoorbeeld Flitsmeister is verboden in Duitsland. Ook wanneer je tijdens je autoreis de radardetectie niet gebruikt, maar deze wel gedownload is, kun je een boete van minimaal €75 riskeren.

Rettungsgasse

Wanneer je in de file staat op de snelweg, dien je een midden doorgang vrij te houden voor hulpdiensten. In Duitsland maken hulpdiensten namelijk geen gebruik van de vluchtstrook, maar van de zogeheten rettungsgasse. Houd hier dus rekening mee wanneer je naar Duitsland gaat met de auto. Veel Nederlanders kennen deze verkeersregel namelijk niet, terwijl het ontzettend belangrijk is.

Wat is verplicht in de auto in Duitsland?

Met de auto door Duitsland rijden gaat niet zonder het meenemen van de volgende accessoires. Het is verplicht om deze mee te nemen in de auto wanneer je naar Duitsland gaat.

  • Gevarendriehoek in DuitslandEen veiligheidshesje is verplicht voor iedere inzittende. Dit betekent dat wanneer je met drie mensen op vakantie naar Duitsland gaat, je ook 3 veiligheidshesjes mee moet nemen. Deze moet voldoen aan de EN471 norm wat betekent dat een fluorescerend hesje moet zijn met retro reflecterende banden.
  • Een EHBO doos dient ten alle tijden in de auto te zijn. Bovendien is het ook ontzettend handig wanneer je tijdens je autovakantie je bezeert. Zo heb je altijd de benodigde gereedschappen bij de hand.
  • Hoogstwaarschijnlijk ligt het volgende artikel al in je auto: Een gevarendriehoek. Deze moet je in Duitsland verplicht gebruiken wanneer je met autopech langs de weg komt te staan. Op de snelweg moet je deze bij pech 200 meter achter de auto neerzetten en op de autoweg 100 meter.

Milieuzones Duitsland

Wanneer je naar Duitsland gaat met de auto voor een stedentrip is er nog een aspect waar je rekening mee dient te houden: De umweltsticker. Deze is verplicht wanneer je een dergelijke Umweltzone binnenrijdt.

Een Duitse milieuzone (Umwelt zone) is een bepaald gebied in Duitse steden waar enkel auto’s mogen rijden met een milieusticker. Deze milieusticker wordt toegewezen aan auto’s die niet te zwaar belastend zijn voor het milieu. Op deze manier probeert Duitsland het fijnstofgehalte en de milieuvervuiling binnen de perken te houden.

De geldigheid van een milieusticker voor Duitsland is onbeperkt. Het vignet is namelijk gekoppeld aan het kenteken van de auto en gaat net zo lang mee als de auto zelf. Een milieuzone inrijden zonder geldig Duitsland vignet betekent dat je een risico loopt op een boete van €80.

Winterbanden

Autorijden in Duitsland bij winterse omstandigheden? Dan is het wettelijk verplicht om met winterbanden te rijden. Onder winterse omstandigheden vallen bijvoorbeeld ijzel en sneeuw. Het is dus verstandig om tijdens de wintermaanden altijd met winterbanden te rijden.

2 gedachten over “Met de auto naar Duitsland”

  1. Op onze Tom Tom zit een flitspaal signalering, die is automatisch met een update gekomen. Begrijp ik goed, dat je daarmee in Duitsland niet mag rijden? En hoe kan je dat verwijderen?

    Beantwoorden
    • Beste B.

      Waarschijnlijk is het mogelijk om deze functie uit te zetten in de instellingen als je echt geen risico’s wil lopen. Als de Duitse overheid het echt wil verbieden dan zullen ze hierover met de fabrikanten van de navigatiesystemen afspraken moeten maken. Er kan namelijk niet van iedereen verwacht worden dat ze zelf weten hoe zoiets werkt. Ik zou me dus niet al te druk hierover maken.

      Beantwoorden

Plaats een reactie