Mexico: Chitzen Itza, een bezoek aan een wereldwonder

Mexico ligt op ongeveer 10 uur vliegen van Nederland af. Bekend om de toeristische schiereiland Yucatan met genoeg ressorts om een heerlijke all-inclusive vakantie te beleven. Naast veel geluierd te hebben en het resort eigenlijk niet af geweest te zijn, wilde we toch graag een van de 7 wereldwonderen zien: Chitzén Itzá.

Chitzén Itzá

Chitzén ItzáEen indrukwekkende reis naar de periode van de Maya’s in Mexico. Een goede timing, gids en mooi weer, zorgde ervoor dat ons bezoek aan Chitzén Itzá een waar wereldwonder op zichzelf was. Chitzén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s, gelegen op het schiereiland Yucatan in Mexico. De stad is een complex met diverse gebouwen uit deze periode. Deze gebouwen zijn voornamelijk tempels waarvan de belangrijkste de piramide van Kukulcan is.

Piramide van Kukulcan

De piramide van Kukulcan is de meest bekende toeristische trekpleister van Mexico. Van de tempel zijn talloze souvenirs te koop. Maar wat maakt El Castillo (een andere naam voor de piramide van Kukulcan) nou zo bijzonder?

Een stukje geschiedenis

Piramide van KukulcanTussen 1000 en 1200 na christus is de piramide gebouwd en diende als tempel voor de god Kukulkan. De Maya’s gebruikte de tempel tevens als kalender. De piramide bestaat uit 4 kanten, met elk 91 treden, inclusief de bovenste trede kom je uit op 365 treden, gelijkstaande aan het aantal dagen van het jaar. Binnen in de tempel staat een kleinere tempel, met een afbeelding van een jaguar. Twee dingen aan de tempel fascineren mij, indien je voor de piramide staat en in je handen klapt hoor je de echo van een Quetzal. Het andere is het lente- en herfstpunt. Dit fenomeen, vindt 2x per jaar plaats. Twee dagen per jaar schijnt de namiddagzon schuin op de noordewest zijde van de piramide. Alle negen hoeken van de terrassen werpen hun schaduw op de balustrade van de trap aan de noordzijde. Dit licht- en schaduwspel vormt zich tot een 34 meter lang silhouet van een slang, dat naadloos aansluit op de gebeeldhouwde slangenkop onderaan de trap. Het schaduwspel wekt de illusie dat Kukulcan afdaalt naar de aarde. Tevens was dit fenomeen voor boeren het teken om maïs te gaan zaaien.

De Maya’s waren erg begaan met de natuur en met astronomie, hier vind je meer informatie over Chitzén Itzá en de archeologische gebouwen die je hier kunt vinden.

Maak je reis zo aangenaam mogelijk

Piramide van Kukulcan in Chitzén ItzáAfhankelijk van je budget kun je kiezen wat bij je past om af te reizen naar Chitzén Itzá. Zo gaan er genoeg touroperators dagelijks naar Chitzén Itzá. Wij hebben echter gekozen om met een privétour te gaan. Op deze manier heb je de gids en bijna heel Chitzén Itzá voor jezelf, aangezien de (overige) toeristen nog niet zijn aangekomen. Je betaalt er wel wat voor maar het zorgt voor een onvergetelijke ervaring!

Benieuwd naar overige tips om met de leukste vakantiefoto’s thuis te komen, kijk dan hier.

Plaats een reactie