Tips voor uw vakantie Reykjavik in IJsland

IJsland is het dunst bevolkte land van Europa. Op een oppervlakte van 103.000 km² wonen maar 270.000 inwoners. De bewoning is voornamelijk geconcentreerd bij de hoofdstad, Reykjavik.
Reykjavik is een moderne en verrassende stad, met veel verschillende winkels, musea, uitstekende restaurants en een bruisend nachtleven. Ben je van plan om binnenkort op vakantie te gaan naar Reykjavik? Lees dan snel onderstaande tips over deze bestemming.

Algemene informatie over IJsland

Waterval in IJslandSteeds meer mensen krijgen belangstelling voor IJsland als vakantiebestemming. De reden voor deze toeristische interesse is voornamelijk het natuurschoon welke IJsland te bieden heeft: geisers, gletsjers, warmwaterbronnen, actieve vulkanen, onmetelijke lava-woestijnen en prachtige gebergten. Daarnaast beschikt IJsland over een rijke historie en cultuur. Al snel vallen de uitgestrekte woonwijken, die uit nieuwe en degelijk gebouwde huizen bestaan, op. Je ziet Moderne woningen, brede wegen, nieuwe auto’s en overal ruimte in overvloed. De kleurig geverfde golfplaat huizen in het oude stadscentrum maken langzaam aan plaats voor moderne betonnen kantoorgebouwen, appartementen en winkels. Voor mensen die van wandelen en ongerepte natuur houden is Reykjavik de ultieme vakantiebestemming.

Klimaat in IJsland

Dankzij de golfstroom heeft IJsland een mild, koel zeeklimaat: koel in de zomer, en nogal mild in de winter. Het weer is veranderlijk, je doet er dus goed aan ook op onverwacht weer voorbereid te zijn.

Activiteiten voor tijdens je vakantie

Wandelen

Bijna de helft van IJsland ligt hoger dan 400 meter boven de zeespiegel. Een groot gedeelte van het eiland is bedekt met lava, gletsjers, meren en zandvlaktes. Je komt tijdens je reis op verschillende plaatsen in IJsland wandelpaden tegen, zowel toeristen als de IJslander zelf houden van wandelen.

Winkelen

De winkels op IJsland zijn van internationale standaard. Ze bieden een grote verscheidenheid van waren aan. De plaatselijke specialiteiten zijn: handgemaakte keramiek, wollen, gebreide artikelen (o.a. truien, vesten,mutsen en wanten) glaswerk en zilveren sieraden. Ook is er een grote keuze uit zeeproducten van hoge kwaliteit.

Fietsen

In Reykjavík en op andere plaatsen op IJsland, kun je fietsen huren. Via reisbureaus en toeristen informatie centra, kun je nadere informatie over fietsreizen verkrijgen.

Paardrijden

Een groot aantal tour operators en boerderijen bieden paardrijden aan. Let er wel op, dat alle benodigdheden voor het paardrijden vóór aankomst op IJsland gedesinfecteerd moeten worden. Het is in sommige gevallen dus makkelijker om spullen in IJsland zelf te huren.

Skiën

In vele delen van het land is in de winter ook skiën mogelijk. Er zijn door het hele land skicentra met mogelijkheden voor langlauf skiën en bergaf skiën.

“The Arctic Open” Middernacht Golf op IJsland

Bij de golfclub van Akureyri in het noorden van IJsland kun je om middernacht golf spelen in de zon. Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de plaatselijke toeristen informatie centra en reisbureaus.

Straalmotorboten

Een nieuwe en opwindende activiteit op IJsland, is een tocht met een straalmotorboot. Deze boten zijn speciaal ontworpen om in hoge snelheid op rivieren te varen en bochten van 180° te maken!

Zwemmen

Zwemmen in de Blue LagoonDe meeste stadjes en dorpen hebben openlucht- of overdekte zwembaden. De zwembaden worden vaak gevuld met water uit natuurlijke hete bronnen. De gemiddelde temperatuur van het water in de zwembaden is ongeveer 29 graden. In vele baden tref je ook jacuzzi’s, sauna’s, solariums en hete potten met temperaturen van 36 tot 44 graden. Zwemmen is het hele jaar door een populaire bezigheid op IJsland. Ook buiten in de natuur zoals bijvoorbeeld in de bekende Blue Lagoon baden.

Toerisme

Geiser in GeysirReykjavik is een erg hippe, moderne stad en heeft vele bezienswaardigheden, zoals de oude stad met veel witgeschilderde houten huizen, musea en markten. In of net ten oosten van de oude stad vind je goedkopere accommodatie, goedkoper eten en leuke low-budget winkeltjes. Hier bevinden zich ook een bioscoop (Engelstalige films), theater, opera en andere uitgaansgelegenheden. Het moderne Reykjavik ligt ten oosten van de oude stad. De meest bezochte toeristische attracties in IJsland liggen beiden in zuid-centraal IJsland.(Gullfoss een twee-armige waterval en ten westen van Gullfoss is Geysir, een gebied met daarin de meeste geisers) Dit is een regio die bekend staat om haar natuurschoon en historische bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in Reykjavik

Hallgrimskerk in ReykjavikEnkele bezienswaardigheden zijn onder andere de Hallgrimskerk (grootste kerk in IJsland de bouw duurde maar liefst 40 jaar) De 73 m hoge toren biedt een prachtig uitzicht over Reykjavik en omgeving. Voor de kerk staat een standbeeld van Leif Eiríksson. Voor een mooi uitzicht over de haven gaat u naar de heuvel Arnarhóll. Hier staat ook het standbeeld van Einar Jónsson, de stichter van de stad. Daarnaast zijn de Lutherse Domkerk, de oude vissershaven, het uitzichtpunt Perlan (de parel) en Park Laugardalur aanraders voor een bezoekje.
De beste mogelijkheid om de schoonheid van het land te ontdekken is per camper of huurauto. De voordelen zijn, dat je zelf je route bepaalt, kunt stoppen waar en wanneer je maar wil en dat je niet hoeft te sjouwen met bagage. LET OP! Indien je van de ringweg af wil, heeft je auto/ terreinwagen vierwielaandrijving nodig.

Indien je op zoek bent naar een leuke culturele vakantie, is Reykjavik wellicht de ultieme bestemming! Ben je al in IJsland en/of Reykjavik geweest en zijn we wat vergeten? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Plaats een reactie