Tips voor een toffe vakantie op het eiland Texel

Het eiland Texel maakt als een gemeente onderdeel uit van de provincie Noord-Holland. In 1415 heeft Texel officieel stadsrechten gekregen. Texel telt 13.643 inwoners (augustus 2017) en je vindt er de dorpen De Cocksdorp (jongste dorp van Texel), De Koog (bekende badplaats), De Waal (kleinste dorp van Texel), Den Burg (centrum), Den Hoorn (zuidelijkste dorp van Texel), Oosterend (pittoresk) en Oudeschild (havenplaats). Het eiland Texel is het grootste van de 14 Nederlandse waddeneilanden. Texel heeft een veelzijdig landschap dat mooi is in alle seizoenen, schilderachtige dorpjes met gezellige cafés en restaurants, natuur, frisse lucht, ruimte en vele ontspanningsmogelijkheden. Wie eenmaal voor de charmes van het eiland is gevallen, komt meestal terug. Soms wel meerdere malen per jaar, want Texel verveelt nooit.

De natuur op Texel

De duinen van TexelTexel is een geliefd oord voor vogelliefhebbers. Vooral in de duingebieden broeden ongeveer 80 verschillende vogelsoorten, maar in totaal zijn circa 300 soorten op Texel waargenomen. De Muy, een duingebied tussen De Koog en Slufter is een beschermd gebied; het is de broedplaats van de oudste lepelaarkolonie van Nederland. De vegetatie is rijk en gevarieerd. Naast de vele vlinders zijn er tevens duizenden insectensoorten op het eiland Texel. Het hele duingebied van Texel (inclusief het bos) tot aan de vuurtoren vormt het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’.

De stranden van Texel

Met een ca. 30 km lang zandstrand heb je op Texel volop de ruimte. Er zijn diverse strandopgangen, waar o.a. strandpaviljoens gevestigd zijn. Op de meeste plaatsen is in de zomer strandbewaking aanwezig. De naaktstranden zijn met borden aangegeven en zijn niet bewaakt.

Musea en bezienswaardigheden

Musea op texel:

  • Het Agrarisch- en Wagenmuseum
  • Het Luchtvaartmuseum – Eijerland bij het vliegveld
  • Martiem- en Juttersmuseum – Oudeschild

Bezienswaardigheden:

  • Oudheidskamer – Den Burg
  • Het Jac. P. Thijssemonument in de vijver aan de Elemert Den Burg
  • Brakestein en Wezenputten
  • Georgische begraafplaats, welke herinnerd aan de Opstand der Georgiërs op 5 en 6 april 1945. – zuidzijde van de Hoge berg
  • Het fort De Schans
  • Ecomare (zeehondenopvangcentrum) – bij De Koog
  • Het wad – Wadlopen van punt naar punt is op Texel niet mogelijk, maar er worden wel wadexcursies gegeven.

Uitgaan op Texel

Zeehonenopvang ecomareAls je op Texel verblijft is het heerlijk om eens lekker uit eten te gaan. Texel heeft een grote variatie aan cafés, bars en restaurants, dus keuze genoeg. Niet alleen uit eten, maar ook gewoon tussendoor, na een lange wandeling of fietstocht even een kopje thee of koffie met cranberrygebak is een niet te missen traktatie.

Winkelen op Texel

Op Texel tref je een grote diversiteit aan winkels aan, van ouderwetse knusse kruideniers tot moderne grote winkels. Den Burg heeft het grootste winkelcentrum, maar ook in de andere dorpen vind je gezellige winkelstraten.

Wat zijn jouw favoriete plekken op Texel? We horen graag jullie aanbevelingen in de reacties hieronder!

Plaats een reactie