Nachtfotografie tijdens je reizen: zo maak je de mooiste nachtfoto’s

In Nederland zien we ‘s nachts vaak wel een aantal sterren. Met een beetje geluk zie je zelfs een vallende ster. Maar in het buitenland zie je soms prachtige taferelen waarbij je de hele Melkweg kan zien. In Nederland hebben we namelijk nogal wat last van zogenaamde lichtvervuiling. Door het licht van al onze steden zijn de sterren moeilijker zichtbaar. Op vakantie zul je hier minder last van hebben, zeker in wat landelijkere gebieden met grote oppervlakten. Hierdoor kan je prachtige sterrenhemels zien. Maar hoe ga je deze vastleggen met je camera? Met onderstaande tips kun je met prachtige nachtfoto’s terugkomen van je reizen!

1. Lange sluitertijden

Lange sluitertijd nachtfotoMet een lange sluitertijd kun je meer licht binnenhalen in je camera. Sluitertijden gaan meestal tot 60 seconden en sommige camera’s hebben ook een “bulb” stand. Dit houdt in dat de sensor open blijft staan zolang je de ontspanner ingedrukt houdt. Houdt er rekening mee dat een foto hierdoor ook overbelicht kan worden, zelfs ‘s nachts! Ga je voor extreem lange sluitertijden? Gebruik dan ook een ND-filter om het licht weer wat af te stoppen. Met iets kortere sluitertijden kan je ook effecten bereiken zoals de foto hiernaast.

2. Lichtsterke lens

Lens met groot diafragmaLange sluitertijden zijn niet altijd een optie. Zeker bij wat sneller bewegende objecten geeft dit niet altijd het gewenste effect. Het is dan ook handig (ook bij lange sluitertijden) om een lichtsterke lens te hebben. Een lichtsterke (ook wel snelle lens genoemd) heeft vaak een zeer groot diafragma. Kleine verwarring vaak: een klein F-getal geeft een groot diafragma. Lenzen met F 1.8 of lager zijn zeer geschikt voor nachtfotografie. Met de Canon 50 mm F1.4 die ik zelf gebruik kun je zo veel licht opvangen dat het net lijkt of het overdag is.

3. Zorg voor een goed statief

Bij lange sluitertijden is een goed statief van uiterst belang. Je camera neerleggen of een zandzak werkt ook, maar een goed statief geeft je veel meer vrijheid om je compositie te bepalen. Elke trilling bij een lange sluitertijd kan resulteren in een onscherpe foto, dus dat wil je kostte wat kost voorkomen. Zelf heb ik altijd met wat goedkopere statieven gewerkt, maar sinds ik een Manfrotto statief heb gekocht wil ik niet anders meer. Heb je wat minder budget? Ga dan gerust naar de winkel, daar kunnen ze je goed adviseren welk statief het beste bij jouw wensen past.

4. Objecten bijflitsen

Bijflitsen op een nachtfotoEen cool effect is het bijflitsen van een object. Dit kan met een gewone flitser of een professionele studioflitser, maar ook gewoon met een zaklamp. Je zorgt er met deze techniek voor dat naast de sterrenhemel ook het object van aandacht belicht is. Het is soms lastig om de juiste belichting te vinden dus probeer het zeker een paar keer achter elkaar uit. Op de foto hiernaast is te zien hoe de binnenkant van de stenen boog bijgeflitst is. Hierdoor wordt de aandacht ook op dit object gelegd.

5. Silhouetten

Silhouetten nachtfotografieHet toevoegen van een silhouet geeft de kijker van je foto een gevoel van grootte of schaal. Daarnaast geven herkenbare plekken of gebouwen ook een gevoel van herkenning en de meeste mensen hebben deze plekken nog nooit gezien met een heldere hemel. Door het toevoegen van deze silhouetten krijg je prachtige composities en haast onwerkelijke beelden.

 

Hopelijk kun je met de bovenstaande tips aan de slag om je nachtfoto’s op vakantie naar een hoger niveau te tillen. Heb je vette nachtfoto’s gemaakt? Deel ze gerust met ons in de reacties hieronder!

Plaats een reactie