Over Italië, kunst en koffie

Wie deze zomer Italië bezoekt kan niet om de Italiaanse schilderkunst heen, maar zeker ook niet om de kunst van het koffiezetten. Een espresso op het terras en een Michelangelo aan de wand. Dat is Italië. 

Je kunt natuurlijk de Italiaanse stranden bezoeken. Met een trendy heuptasje om flaneren over de boulevards. Shoppen in Italiaanse modezaken. Je tegoed doen aan de Italiaanse keuken. Allemaal fantastisch, maar er is meer. Koffie. Italiaanse koffie. Echte Italiaanse koffie.

Kunst in een kopje

Koffiezetten kunnen we allemaal, maar een echte koffie creëren niet. Door sommigen is koffie inmiddels verheven tot kunst en alleen een barista weet daar raad mee. Zeg maar, een professionele koffiekunstenaar.

We hebben het dan over de Italiaanse Latte Art. Dat is niet de kunst zoals we die kennen van klassieke schilders als een Caravaggio, Botticelli of Michelangelo. Dit is de kunst van het melk opschuimen en deze zo in en op de koffie schenken dat er een beeld ontstaat. Ofwel figuratief of abstract. Dat laatste is dan wel weer in overeenkomst met de schilderkunst, alhoewel de eerdergenoemde kunstenaars louter figuratief schilderden.

Koffiezetten is een vak

Daarvoor moet je niet alleen weten hoe je koffiezet en melk opschuimt, maar ook hoe die melk in optima forma te krijgen zodat het beeld niet in de koffie wegzakt. De koffie moet van een zekere temperatuur zijn, een bepaalde doorlooptijd hebben en van de gewenste bonen zijn gemalen. Kortom; goed koffiezetten is een vak. Koffie opschenken een ambacht. Koffie presenteren inclusief melk een kunst.

Niet voor niets hebben Italianen respect voor degene die de koffie voor hen zet, waar dan ook. Als je met je Kipling op vakantie bent in het land van de beste espresso, mag je dat dan ook niet onderschatten. Proef het en je weet genoeg.

Combineer koffiekunst met schilderkunst

Koffie en kunst liggen in Italië dus niet ver bij elkaar vandaan. Het land kent een grote waardering voor niet alleen die eerdergenoemde barista, maar ook de grote schilders en beeldhouwers. Als je met een schoudertas dames een museum bezoekt zal je die grootsheid ervan leren kennen. Of je het nu mooi vindt of niet, het is van een grote klasse. Deze zomer naar Italië? Combineer dan de koffiekunst met de schilderkunst.

Plaats een reactie