salkantay trek naar Machu Piccu

De Inca Trail is natuurlijk één van ‘s werelds bekendste trekkings. Dit uiteraard ook helemaal terecht, want de trekking is werkelijk adembenemend mooi. Dit gezegd zijnde spreekt het voor zich dat er ook nog heel wat andere routes bestaan die het magische landschap rond de ruïnes van Machu Picchu ontdekken. Eén van deze alternatieven is de zogenaamde Salkantay Trek. Het betreft hier een meerdaagse tocht welke je meeneemt door indrukwekkende bergpassen, langs pittoreske dorpjes en doorheen groene nevelwouden. Zou jij ook graag de bijzondere omgeving van Machu Picchu willen ontdekken en wil je aldus graag meer te weten komen over de Salkantay Trek? Dan ben je daarvoor hier op deze pagina aan het juiste adres!

De Salkantay Trek voorbereiden

Hoe indrukwekkend de Salkantay Trek ook mag zijn, het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een goede voorbereiding voor deze meerdaagse trektocht absoluut is vereist. Voordat je aan de trekking gaat beginnen is het dan ook van groot belang om je lichaam aan te laten passen aan de hoogte. Doe je dat niet? Dan loop je het risico om hoogteziek te worden. In het bijzonder wanneer je nog nooit eerder op grote hoogte hebt gewandeld is het aan te raden om minstens enkele dagen (bij voorkeur drie) de tijd te nemen om te acclimatiseren. Voor aanvang van je vakantie even goed aan de conditie werken is natuurlijk eveneens aan te raden, maar dat spreekt eigenlijk voor zich.

Wat met je bagage tijdens de Salkantay Trek?

Veel mensen stellen zich de vraag wat ze nu precies moeten doen met hun bagage tijdens het ondernemen van de Salkantay Trek. In principe is het zonder probleem mogelijk om zelf je bagage te dragen tijdens deze meerdaagse trektocht. Ben je niet echt goed getraind of wil je het jezelf niet nodeloos zwaar(der) maken? In dat geval kan je de voorkeur geven aan een tocht met paarden of ezels. De bagage welke je tijdens de tocht niet nodig zal hebben zal je bij voorkeur achterlaten in het hotel of hostel. In principe moet een enkele dagrugzak voldoende zijn om mee te nemen tijdens je tocht. Het boeken van een volledig georganiseerde Salkantay Trek brengt overigens nog een extra voordeel met zich mee. De zogenaamde dragers gaan dan namelijk reeds voorop en zetten voor jou een comfortabel tentje op. Daarnaast is het zo dat zij in het merendeel van de gevallen ook een lekkere maaltijd voor je klaarmaken.

De eerste dag van de Salkantay Trek

Tijdens de eerste dag moet je wellicht al vroeg uit de veren. Nadat je een stevig ontbijt hebt gegeten ben je klaar voor het eerste deel van deze boeiende tocht. Tijdens de eerste dag vat je de tocht aan naar de zogenaamde Salkantay Pass. Vergis je niet, het duurt helemaal niet lang voordat je een grote hoogte bereikt. Aan het einde van de eerste dag zal je dan ook reeds een hoogte hebben bereikt van zo’n slordige 4.600 meter. Het pad dat je richting deze hoogte neemt gaat traag en al zigzaggend naar boven. Het pad is technisch niet zo lastig, maar de lucht wordt uiteraard alleen maar ijler. Alleen al daardoor wordt het fysiek naarmate de dag vordert allemaal net wat zwaarder. Op de Salkantay Pass zelf kan het vaak mistig zijn. Ook de temperaturen nemen hier veelal een flinke duik. Omwille van deze reden wordt het aangeraden om je reeds vanaf de eerste dag goed te wapenen met handschoenen, een muts en uiteraard gewoon lekker warme kleding!

De tweede dag van de Salkantay Trek

Wanneer de tweede dag is aangebroken wordt de tocht naar beneden ingezet. Enkele uren zal je dan wellicht via slechts zelden verharde en vaak rotsige paden naar beneden lopen. Regelmatig kom je ook langs indrukwekkende afgronden waardoor een goede concentratie is vereist! In de loop van de dag kom je terecht in een glooiend landschap waarbij je verschillende bergdorpjes gaat ontdekken. Tijdens deze dag zal je kunnen vaststellen dat de omgeving waarin je vertoeft langzaam maar zeker over een enigszins tropisch karakter komt te beschikken. Dit uit zich op verschillende vlakken, maar niet in het minst onder de vorm van bananenbomen en talrijke koffie- en avocadostruiken. In het merendeel van de gevallen zal je aan het einde van de twee dag van de Salkantay Trek kunnen verblijven in de omgeving van een dorpje. Dit is voor veel reizigers het sein om even optimaal kennis te maken met de unieke smaken die de Peruaanse keuken rijk is.

De derde dag van de Salkantay Trek

Tijdens de derde dag vervolg je, je tocht langs de bedrijvige Andesdorpjes en het tropische nevelwoud. Tijdens deze dag wordt er doorgaans halt gehouden bij de waterkrachtcentrale ‘Hydro Electrica’. Dit is bewust gekozen. Deelnemers aan de trekking die moe zijn en geen zin meer hebben in een vervolg kunnen hier de trein nemen terug naar het hotel. Dit gezegd zijnde worden de mensen die alsnog doorzetten beloond met een zeer mooi vervolg. Het eindpunt van deze route is de ‘Aguas Calientes’. Voor veel mensen is dit een verrassing. Nog steeds wordt namelijk vaak gedacht dat de Salkantay Trek als eindpunt Machu Picchu heeft. Dat is echter niet correct. Dit geldt wel voor de Inca Trail welke eindigt bij de Zonnepoort van Machu Picchu. Wil je deze plaats alsnog bezoeken? Dat is uiteraard mogelijk.

Wanneer je na afloop van de Salkantay trekking een bezoek wenst te brengen aan Machu Picchu wordt het sterk aangeraden om dit in alle vroegte te doen. Interessant is het vooral om de bus te nemen naar deze populaire en razend bekende site. Zo kan je in ongeveer een half uurtje tijd naar de site reizen. Bovendien kom je vroeg in de ochtend aan voor de grote massa arriveert. Tel daar ook nog eens de vaak ietwat mysterieuze sfeer bij op die ‘s ochtends heerst in Machu Picchu en het mag duidelijk zijn dat je het maximale uit je reis zal weten te halen! Wil je toch liever Machu Picchu bezoeken als onderdeel van je trekking? In dat geval zal je toch vooral aangewezen zijn op de wereldvermaarde Inca Trail.

Plaats een reactie