São Vicente: Het meest culturele eiland van Kaapverdië

Kaapverdië, de eilandengroep in het midden van de Atlantische Oceaan op zo’n 500 kilometer voor de kust van Senegal, is ontzettend populair. Onderzoek uit 2017 wees uit dat het land de nummer 1 was op een lijst van Google zoekopdrachten met de hoogste stijging t.o.v. 2004. Steeds meer Nederlanders kiezen voor Kaapverdië als bestemming. De meesten kiezen voor een strandvakantie op het eiland Sal of Boa Vista.

Om het land écht goed te leren kennen moet je meer zien dan de toeristische hotspots. Reis hiervoor bijvoorbeeld af naar het eiland Santiago, dat wordt beschreven als ‘het meest veelzijdige eiland’ van het land. Santiago is het eiland van de hoofdstad Praia.

De stad Mindelo is de hoofdstad van het eiland São Vicente en is na Praia de grootste stad van het land. Mindelo staat bekend als ‘culturele hoofdstad’ van Kaapverdië. Deze status heeft de stad onder meer verdiend aan de manier waarop het carnaval wordt gevierd. Naast het carnaval is Mindelo de plek waar vele andere grote evenementen worden georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het Baía das Gatas festival, het grootste muziekfestival van het land.

De stranden van Kaapverdië

Het strand van Laginha in MindeloOok op het eiland São Vicente vind je heerlijke stranden. Het stadsstrand van Laginha is het meest populair. Laginha ligt op slechts een paar minuten lopen van het centrum van Mindelo. Hier kan je genieten van een gloednieuwe beachclub die midden op het strand is gebouwd. Het uitzicht vanaf Laginha is fantastisch. Je kijkt uit op het eiland Santo Antão, en op de beroemde Monte Cara.

Ook buiten de stad kun je genieten van prachtige stranden en dorpjes. Één van de mooiste is São Pedro. Het is gelegen op 5 minuten van het vliegveld, maar is makkelijk te bereiken vanuit het centrum van Mindelo. Vanaf het mooie Praça Estrela vertrekken er regelmatig busjes naar São Pedro. De prijs voor het ritje van 15 minutes is slechts één euro.

De stad van Cesaria Evora

Het Praça Nova plein in MindeloMindelo is een stad waar bijna altijd wat gebeurt. De stad ‘host’ de grootste evenementen van het land, maar is ook buiten de evenementen om een zeer levendige stad. Zangeres Cesaria Evora zette met haar Morna en Coladeira, twee traditionele stijlen uit de Kaapverdiaanse muziek, Kaapverdië op de kaart.

Mensen die Mindelo bezoeken doen dit vaak in de hoop om de muziek van Cesaria live te kunnen horen in één van de vele barretjes en café’s, die met name in het weekend erg gezellig zijn. Één van de tentjes in Mindelo die graag traditionele live muziek avonden organiseren, is Bar Holanda (Bar Nederland). Het is gelegen aan de Avenida Marginal langs het strand van Laginha, en is eigendom van Kaapverdianen uit Rotterdam.

De avonden in Mindelo zijn lang, want na het genieten van de muziek met een heerlijk koude biertje kun je ervoor kiezen om nog flink te gaan dansen in één van de discotheken die de stad kent.

Een bezoek aan Mindelo stelt je in staat de Kaapverdiaanse cultuur beter en dieper te leren kennen. Een groot deel van het ‘verhaal’ van het land wordt verteld via de muziek. Kaapverdië is een bijzonder land, dat zoveel meer te bieden heeft dan enkel schitterende stranden. Wie de moeite neemt om dat te ontdekken krijgt er gegarandeerd meer voor terug.

Plaats een reactie