Carbagerun 2017, “stedentrip”in een auto van €500,-. 5 landen in 6 dagen

Wie wil er nou niet een “stedentrip” maken door 6 verschillende landen in 5 dagen? Met de Carbagerun die elk jaar gehouden wordt is dit mogelijk! In dit blogbericht een verslag over de Carbagerun editie 2017. Ik heb samen met twee vrienden met een auto van maximaal €500,- meegedaan aan de editie van dit jaar. Als je de kans krijgt om mee te doen, raad ik je dat zeker aan! Het vergt wel wat voorbereiding om er een daverend succes van te maken, maar dan heb je ook een ervaring die je de rest van je leven niet vergeet.

Pimp my ride, Carbagerun editie

Want “het pimpen” van je eigen barrel is natuurlijk al super. Je gaat er dan ook zelf steeds meer naar toe leven. En als je dan vooraf al andere runners bij elkaar hebt op een gezamenlijke barbecue, weet je zeker dat het een groot feest wordt! De run zelf is een groot spektakel, maar dat is natuurlijk vanzelfsprekend! Het is weinig slapen, maar wel je krijgt er wel heel veel gezelligheid voor terug.

Afhankelijk van de landen waarin je komt, kan de Carbagerun goedkoop uitpakken maar met wat pech kan het dus ook wat duurder worden. Wij troffen dit jaar de wat goedkopere landen, zoals Polen. Na de Carbagerun zijn wij enkele dagen in City Hotel SM in Krakau verbleven, het is een goed hotel in Krakau met een beveiligde parkeerplaats, Wi-Fi en een Wellness.

Dit hotel ligt wel in een afgelegen buurt maar door de beveiligde parkeerplaats en de beveiliging die er constant rondloopt maakt het je wel een stuk veiliger. Het Centrum van Krakau ligt op een kleine 10 minuten afstand met de taxi, je kan hier gerust de taxi nemen. Wij gaven in de meeste gevallen tegen de 40 Zloty uit aan een taxi dat is ongeveer € 9,-. In Krakau gelegen aan een pleintje zit een heerlijk restaurant dat heet “Restaurant The Piano Rouge”, hier kun je goed eten voor weinig geld en er zijn leuke gezellige serveersters.

Wat is een Carbagerun?

Carbage staat voor een samensmelting van “car” en “garbage”. Dit is bedacht omdat de auto’s die meerijden maximaal €500,- mogen kosten, en het dus vaak eerder een barrel is dan een volwaardige auto. Maar daar zit juist het leuke element dat de verschillende teams ook met elkaar bindt. Je bent namelijk op elkaar aangewezen zodra je met pech staat of er iets mis gaat. De uitdaging zit hem er in om enkele duizenden kilometers af te leggen zonder dat je auto het begeeft. Doordat de auto’s maximaal €500,- mogen kosten is dit natuurlijk bijna niet te doen. Gelukkig helpen de teams elkaar onderling en dat zorgt voor het gemoedelijke en leuke sfeertje. Er zijn namelijk geen sleepwagens, technische diensten of pechservice aanwezig.

Het gaat bij de Carbagerun niet om snelheid of tijd. Het gaat er om dat je veel lol maakt en dat je avonturen beleefd met je teamgenoten en de andere teams. De auto’s zijn uitgedost op de meest creatieve en gekke manieren, waardoor het een bonte verzameling wordt en er bijna uit ziet als een carnavalsstoet. Uiteraard is er wel een wedstrijdelement bij de Carbagerun. Elke dag worden er opdrachten gegeven waarmee je gegarandeerd in de meest bizarre situaties terecht gaat komen. Het team met de meeste punten aan het einde van de week wint de Carbagerun.

De start van de Carbagerun 2017

Route carbagerun editie 2017Op 3 Juli 2017 om 7:00 startte de Carbagerun in Meppen, Duitsland. Dit jaar hebben we drie landen bezocht waar de Carbagerun nog niet eerder is geweest. Estland, Letland en Litouwen. Ook zijn we voor het eerst buiten Nederland gestart. 7:00 is vrij vroeg om te starten natuurlijk, daarom hebben we er voor gekozen om een dag eerder vast naar de camping te rijden. In de ochtend werden we gewekt door een kabaal aan toeters en bellen die verschillende teams aan boord van hun auto hebben.

Carbagerun 2017, dag 1. Van Meppen naar Oberlausitzer Heide

Bij het verlaten van de camping kregen we de routebeschrijving en de opdrachten voor dag 1. Helaas is het niet toegestaan om deze opdrachten openbaar te delen. Anders is het geen verrassing meer voor degenen die in een van de volgende edities mee doen. Wij hebben wonder boven wonder de eerste dag doorstaan zonder kleerscheuren of technische mankementen, en zijn op tijd aangekomen op de eindbestemming, Flugplatz Bauzen in Kubschütz.

Carbagerun 2017, dag 2. Van Bautzen naar Bygoszcz

Dag twee brengt ons van Duitsland naar Polen, wat best een stukje rijden is stiekem. In de ochtend nog lekker even douchen voordat we vertrekken, en om 9:00 konden we eindelijk het terrein afrijden. Helaas moesten we daarna aansluiten in een file van deelnemers van de Carbagerun. Hier werd door de meeste meteen gebruik van gemaakt, door de toeters en bellen nog maar even aan te zetten. Door voorbijgangers kon hier wel om gelachen worden, en er werd ook druk gefilmd. Maar met zo’n bonte stoet aan gekleurde en bestickerde auto’s is dat natuurlijk niet zo gek! Toen we eenmaal door konden rijden konden we het gaspedaal flink intrappen op de Duitse snelwegen. Het weer was op dag 2 wat wisselvallig, maar prima om in rond te rijden. Ook deze dag zijn we weer zonder verdere noemenswaardigheden op onze eindbestemming aangekomen. Daar nog even een lekker biertje gedronken met de rest van de deelnemers, en tot laat in de avond gefeest met zijn allen. We denken nog maar niet aan morgenvroeg, dat zien we dan wel weer.

Carbagerun 2017, dag 3. Van Bygoszcz naar Kaunas

Dag 3 begon vroeg in Polen, om 7:30 opstaan tanden poetsen en de tent inpakken. Helaas was deze dag qua weer wat minder, 14 graden en heel veel regen. Maar dat mag de pret niet drukken natuurlijk! Voor dag 3 stond er een route van 10 uur zonder verdere stops op het programma, dus zijn we deze maar gaan rijden. Uiteindelijk na een rit over onverharde wegen met modder en kuilen zijn we naar de Wolfsschanze geweest. Een zeer indrukwekkende ervaring! De Wolfsschanze is de bunker waar Adolf Hitler zich tijdens de tweede wereldoorlog meer dan 800 dagen verscholen heeft gehouden. Mocht je hier in de buurt zijn, dan is het zeker de moeite waard om deze bunker te bezoeken.

De uitzichten daar, geweldig, zelfs met dit weer! We hebben er van alles gezien, dreigende luchten, regenbuien en regenbogen. Het laatste stuk van de rit hebben we goed door kunnen rijden. Onze eindbestemming in Litouwen had wel een uur tijdsverschil waardoor we een uurtje miste op de route. Maar aan het einde van de dag zijn we toch zonder slag of stoot aangekomen op onze eindbestemming. Om 23:00 reden we de finish over, waar het zo erg had geregend dat we beter een bootje dan een tent mee hadden kunnen nemen. We kregen gelukkig een relatief droog plekje aangeboden op de camping waar we onze tent hebben opgezet.

Carbagerun 2017, dag 4. Van Kaunas naar Valgamaa

Dag 4 begon met het goede nieuws dat we die dag een vrij korte route zouden hebben. Een route van 8 uur stond er op de planning. Ik begon op de passagiersstoel en niet achter het stuur, dat kwam mooi uit, want daardoor kon ik mijn slaaptekort nog een beetje inhalen. Tijdens deze rit van 8 uur kwamen we langs “the Hill of Crosses”. Een zeer indrukwekkende locatie in Litouwen die gezien wordt als een bedevaartsoord. Op deze plek zijn honderdduizenden kruizen bij elkaar gezet en gehangen. Dit geeft een enorm indrukwekkend aangezicht. Na hier een korte stop te hebben gemaakt was het weer tijd om aan de Carbagerun te denken. De reis van Litouwen naar Estland bracht ons door een prachtig landschap. Het laatste stuk van de rit was lekker offroad crossen, waarna we bij de finish van vandaag zijn aangekomen. Wonder boven wonder weer zonder enige gekke technische mankementen.

Carbagerun 2017, dag 5. Laatste dag van Valgamaa naar Zalvariai

Dag 5, de laatste dag van de Carbagerun editie 2017. Geen leuk vooruitzicht natuurlijk, maar we gaan de laatste dag nog met volle teugen genieten. We hebben nog een rit van 515 kilometer voor de boeg tot we bij de finish zijn aanbeland. Het uitzicht was net als de andere dagen weer prachtig in Estland, de natuur is hier zo ontzettend mooi. In de ochtend moesten we gelijk over een groot stuk onverharde weg rijden, dit is met een auto van €500,- het leukste wat er is natuurlijk. Lekker crossen door de bossen. Ook op deze laatste dag hebben we een aantal noemenswaardige plekken bezocht. Zo hebben we Aglona Basilica bezocht. Dit is een van de belangrijkste spiritu

Carbagerun 2017 Finish in Litouwen

ele centra in Letland. Deze basiliek is in barok stijl gebouwd en aangekleed van de binnenkant. Een bijzonder aangezicht om dit gebouw in het echt te bewonderen.

Ook zijn we door Daugavpils gekomen. Dit is een stad in het zuidoosten van Letland. Het is de een na grootste stad van Letland en telt 109.421 inwoners. De stad ligt aan de Westelijke Dvina, de rivier waar de stad ook haar naam aan heeft verleend. De finish van de Carbagerun was op een klein eiland waar we met zijn allen hebben overnacht. Hier werden we binnengehaald met een warm welkom van de hele crew en alle andere deelnemers die voor ons waren binnengekomen.

Terugblik op de Carbagerun 2017

We hebben de Carbagerun afgelegd zonder noemenswaardige problemen. Helaas zijn we niet in de prijzen gevallen dit jaar, maar het meedoen was al een hele ervaring op zich. We hebben het zonder brokken of verwondingen gehaald en dat is een al een mooie beloning op zich. Een bijzondere ervaring rijker die niet iedereen heeft. Er is ook veel technische kennis aanwezig over de teams verspreid, maar er zijn vaak twee oplossingen als er een lampje op het dashboard gaat branden:

  1. Oplossen met de middelen die je hebt.
  2. Lukt optie 1 niet, dan lampje loskoppelen en kijken hoe ver je komt.

Helaas zijn er ook wat ongelukken gebeurd, wat auto’s total loss en zijn een paar mensen in het ziekenhuis beland. Gelukkig gaat het nu allemaal weer goed met ze. Voor ons eigen team, wellicht kunnen we volgend jaar een uitdagendere auto meenemen, deze was technisch eigenlijk veel te goed.

En nu verder naar..

Wij reizen nog even door naar Krakau, en van daar uit zien we wel waar we belanden. Een ding is zeker, bij de Carbagerun editie 2018 zijn wij er weer bij!

Plaats een reactie