Stedentrip naar een minder bekende stad; deze steden zijn interessant

Laat Londen, Parijs en Barcelona eens voor wat ze zijn en ga voor een stedentrip naar een nog onbekende bestemming. Deze zijn vaak verrassend makkelijk te bereiken, authentiek en bovendien ben je er niet één van de ontelbare aantallen toeristen. En een fijne bijkomstigheid: deze steden zijn ook nog eens een stuk goedkoper dan de bekende bestemmingen die je tot nu toe hebt bezocht. Citytrips om volop van te genieten dus! Wij zetten vijf interessante steden op een rijtje.

Edinburgh, het historische hart van Schotland

De Schotse hoofdstad Edinburgh barst van de historische bezienswaardigheden, musea, winkelstraten en pubs. De klassieke bouwstijl van Old Town en New Town, die samen het hart van de stad vormen, geven je soms haast het gevoel terug te zijn gereisd naar het verleden. Absolute must-sees tijdens een citytrip in Edinburgh zijn het op Castle Rock gelegen Edinburgh Castle, Palace of Holyroodhouse en de Royal Mile die deze twee met elkaar verbindt.

Thessaloniki, de ‘tweede hoofdstad van Griekenland’

In het noorden van Griekenland tref je Thessaloniki, een stad met een bijzonder verleden en een daardoor net zo bijzondere mengeling van architectuurstijlen. Al wandelend door de stad zie je de sporen van eeuwenlange Ottomaanse overheerling, maar ook de joodse aanwezigheid en zelfs Romeinse overblijfselen. Een stedentrip naar Thessaloniki is als een reis door de tijd. Hoogtepunten van de stad zijn de Witte Toren en de Agios Dimitrios kerk. In de zomer combineer je een bezoek aan de stad met een unieke strandbeleving op schiereiland Chalkidiki.

Zagreb: rauw, hip en klassiek tegelijk

Ook een stedentrip naar Zagreb zie je iemand niet zo gauw maken. Des te meer reden om je koffertje te pakken, want je reist ook nog eens af naar een van de leukste steden van de Balkan. Zagreb heeft een beetje een rauw randje, maar ook nog die klassieke sfeer van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. De kleurrijke gebouwen en street art geven de stad een extra uniek karakter. In het historische centrum Gornji Grad vind je de meeste bezienswaardigheden. Ook aan musea is er geen gebrek: de stad telt er ruim zestig!

Belgrado, partystad met imposante historie

Net als veel andere Balkanbestemmingen is Belgrado een goedkope stad waar je met gemak een paar dagen door kunt brengen. Alhoewel de sporen van de heftige geschiedenis zeker nog zichtbaar zijn, probeert de Servische hoofdstad zich in rap tempo te ontwikkelen tot moderne trekpleister. Tot die tijd geniet jij nog in alle rust van de Romeinse, communistische en inmiddels ook moderne architectuur in de stad. Bovendien zijn de Serven niet vies van een feestje; Belgrado hoort wereldwijd tot de top 10 van partysteden.

De vele gezichten van Tallinn

Tot slot Tallinn. De hoofdstad van Estland ligt vlakbij zee en lijkt zo uit een sprookjesboek te komen. In het middeleeuwse centrum Vanalinn, dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt, adem je een eeuwenlange geschiedenis in. Maar toch voelt deze Baltische stad ook een beetje als een bezoek aan Scandinavië. Vlak buiten de oude stadsmuren is Tallinn hypermodern. Zulke sterke tegenstellingen als hier kom je in weinig andere Europese steden tegen.

Plaats een reactie