Tips om veilig te reizen

Reizen, voor de een een lust, voor de ander een last. Waar veel mensen kiezen voor lange en verre reizen om zich even helemaal vrij te voelen, zijn er natuurlijk ook mensen die er juist een benauwd gevoel bij krijgen. Zeker in landen waar de veiligheid een stuk lager ligt. Er is echter in veel gevallen niets om je druk over te maken. In dit artikel kijken we daarom naar een aantal tips die je kunt gebruiken om (online) veilig te reizen. Lees dus snel verder!

1. Gebruik een VPN om veilig online te reizen

Een VPN is cruciaal om online veilig te reizen. Een VPNbrengt namelijk een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Allereerst zorgt een VPN ervoor dat de data die jij met het internet uitwisselt, versleuteld wordt. Hierdoor zien hackers niet wat jij naar het internet verzendt en zien zij ook niet wat je ontvangt. Daarbij wordt ook jouw locatie verborgen. Je maakt met jouw laptop namelijk verbinding met een externe server. Op dat moment neemt jouw laptop of telefoon de locatie van deze externe server aan. Hierdoor is het voor hackers niet te achterhalen waar jij je werkelijk bevindt.

Tot slot is een VPN handig indien je online content wilt kijken die in dat land niet beschikbaar is. Denk hierbij aan films, series en YouTube-videos. Deze zijn immers niet alle landen beschikbaar. Met een VPN kun jij verbinding maken met een server in Nederland, waardoor het lijkt alsof jij je gewoon in Nederland bevindt. Hierdoor kun je deze content gewoon raadplegen. Een VPN gratis proefversie (VPN free trial) kun je gemakkelijk online vinden.

2. Bagage op slot

Dit lijkt natuurlijk een erg logische maatregel, maar niet iedereen koopt een backpack of koffer die op slot kan. Vaak kopen mensen een zachte koffer, die gemakkelijk open te snijden is. Het is dan ook aan te raden om allereerst een zogenaamde ‘hardcase’ koffer te kopen. Deze is van gehard plastic aan de buitenkant, waardoor deze niet open te snijden is.

Daarnaast is het belangrijk om een slot te kopen dat niet gemakkelijk door te knippen of open te breken is. Je kunt daarbij kiezen voor een slot met een code, of juist een slot met sleutels. Er zijn zelfs bepaalde sloten die gemaakt zijn zodat ze op het vliegveld wel geopend kunnen worden door het personeel dat op het vliegveld werkt. Zij hebben hier speciale sleutels voor.

3. Contant geld

Ook is het aan te raden om niet te veel contant geld mee te nemen. Heb je veel contant geld bij en laat je dit bijvoorbeeld in de supermarkt aan de kassa zien, dan is de kans groter dat je een doelwit wordt. Neem dan ook een pinpas mee, zodat je altijd geld kunt pinnen. Beperk echter de hoeveelheid contant geld dat je mee op zak neemt door bijvoorbeeld een deel in je koffer te laten zitten. Ook het instellen van een limiet op je pinpas kan hierbij helpen. Word je onverhoopt toch gevraagd om geld te pinnen, dan kun je niet meer pinnen dan de limiet op je pinpas.

4. Kopietjes maken

Maak daarnaast kopietjes van je belangrijke documenten. Denk daarbij een vliegtickets, paspoort en creditcards. Dit kan erg handig zijn voor als deze spullen onverhoopt gestolen worden. Je kunt ervoor kiezen om deze documenten online (dus in je mailbox) of op papier te bewaren. Kies je voor documenten op papier, dan kun je deze het beste in je koffer opbergen. Kies je voor online documenten, dan moet je er wel voor opletten dat je telefoon niet gestolen wordt.

5. Inentingen

Een laatste en erg belangrijke tip is omtrent fysieke veiligheid. Zorg ervoor dat je de juiste inentingen hebt voordat je op reis gaat. Dit voorkomt niet alleen zorgen terwijl je op reis bent, ook in het geval van ziekte kun je dan aantonen dat je de juiste inentingen hebt gekregen. In sommige gevallen kun je inentingen zelfs bij je zorgverzekering terugvragen. Doe hiervoor echter altijd even navraag bij jouw eigen zorgverzekering. Op de website van de GGD kun je handige informatie vinden over de inentingen die in verschillende landen nodig zijn.

Er zijn dus belangrijke maatregelen die je vooraf kunt nemen voordat je op reis gaat. Het downloaden van een goede vpn en het nemen van de juiste inentingen horen hierbij. Ook op reis kun je wat dingen doen om je veiligheid te vergroten. Heb jij nog andere tips die je vaak gebruikt om jouw veiligheid in andere landen te vergroten? Laat het ons dan weten!

Plaats een reactie